Όλοι κρύβουμε έναν ήρωα μέσα μας

[dropcap]Ο [/dropcap]Σάτρ υποστήριζε ότι κάθε ξεχωριστό άτομο αποτελεί από μόνο του είδος και ορίζει τον εαυτό του κατά βούληση. Όποιος αρνείται αυτή την πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από κακή πίστη, αποτάσσει δηλαδή οικιοθελώς την ελευθερία του και συνθηκολογεί με το σύστημα, προσδοκώντας την επιβράβευση. Με άλλα λόγια δεν πιστεύει στον εαυτό του ώστε να μπορεί να αναλάβει δράση.

Τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει και περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε να στηριχτούμε στον εαυτό μας και όχι σε αυτό που θα μπορούσε να ήταν αν θα ήταν, ή αν θα είχε, πόσο εύκολο είναι να βρούμε την εσωτερική δύναμη που έχει κλονιστεί και στραπατσαριστεί;

«Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια» μου λέει η φίλη μου, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Έρση Ξεφτέρη. «Η απόκτηση αυτοπεποίθησης είναι κατά βάση, το κυριότερο αίτημα των ανθρώπων που έρχονται να με συναντήσουν». Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ότι ένας άνθρωπος έχει αυτοπεποίθηση;

Αυτοπεποίθηση είναι αυτό που νιώθουμε μέσα μας. Από αυτό που είμαστε και όχι από αυτό που έχουμε. Την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας που είναι ανεξάρτητη από τις αποκτήματα που έχει, τη γνώμη των άλλων και πέρα από κοινωνικές πεποιθήσεις.

Είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας και αναλάβουμε την ευθύνη οποιασδήποτε απόφασης καλούμαστε να πάρουμε, έστω και αν υπάρχει το ενδεχόμενο είναι λάθος. Είναι όμως αυτά που θα μας οδηγήσουν στην εμπειρία. «Προκειμένου όμως αυτή η εμπειρία να είναι ενθαρρυντική και όχι αποθαρρυντική, καλό είναι να προχωράμε σταδιακά και να αρχίσουμε με υπολογισμένα ρίσκα που δεν θα έχουν μεγάλο ψυχολογικό κόστος», συμπληρώνει η φίλη μου. «Με αυτό τον τρόπο, κάθε φορά θα ερχόμαστε πιο κοντά στο συναίσθημα της αυτοπεποίθησης και της εσωτερικής ασφάλειας».

Καλύτερα από σας, κανείς άλλος δεν γνωρίζει τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Αρχίστε να ακούτε την εσωτερική φωνή που σας μιλά και να βλέπετε τα μοναδικά χαρίσματα που έχετε ώστε να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις που έχετε.