Μικρές υπενθυμίσεις για να ζούμε καλύτερα

Αύγουστος μήνας και τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, είτε αν βρίσκεστε σε κάποιο νησί και λιάζεστε στην παραλία, είτε στην άδεια πόλη απολαμβάνοντας τους ήρεμους ρυθμούς της. Χρόνος υπάρχει τώρα. Από το να διαβάσουμε το μυθιστόρημα που έχουμε πάρει εδώ και μήνες μέχρι να μην κάνουμε σχεδόν τίποτα, γιατί ακριβώς υπάρχει ο χρόνος για αυτό που είναι να κάνουμε, αν δεν επείγει, να το κάνουμε αργότερα. Υπάρχει χρόνος για ξάπλα και ξεκούραση, για αναρωτήσεις, σκέψεις και ενδοσκοπήσεις. Μπορούμε να ζούμε τη ζωή (μας) καλύτερα; Η απάντηση είναι ναι, αν βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Γελάστε περισσότερο

Το γέλιο φτιάχνει τη διάθεση, ομορφαίνει τη ζωή, σπάει την αμηχανία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαλαρώνει την ένταση, μειώνει τις ορμόνες του στρες και θεραπεύει τη θλίψη. Το λένε οι ψυχολόγοι, το επιβεβαιώνουν οι καρδιολόγοι. Για αυτό και την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ένα αστείο ή δείτε μία κωμική ταινία, γελάστε με την καρδιά σας.

Να βλέπετε την ομορφιά γύρω σας

Κάπου είχα διαβάσει ότι οι όμορφες σκέψεις διαμορφώνουν μία όμορφη ψυχή. Και πιστεύω ότι υπάρχει πάντα κάτι όμορφο όπου κι αν βρισκόμαστε. Επιλέγοντας να βλέπουμε και να αισθανόμαστε την ομορφιά μέσα σε καθετί, ακόμα και μέσα σε άσχημες και δυσάρεστες συνθήκες, συνδεόμαστε με τη Δημιουργία και τη δημιουργική έκφραση, την αγάπη και την καλοσύνη. Είναι μία ικανότητα να δίνουμε αξία ακόμα και στο πιο μικρό και ταπεινό, να τα βγάζουμε πέρα στα δύσκολα, να μην λυγίζουμε μπροστά στις αντιξοότητες, και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αισιοδοξία.

Διατηρείστε την υγεία σας

Αρκεί να θυμηθείτε πόσο άσχημα και ανήμπορα νιώθετε όταν δεν είσαστε υγιείς για να αρχίσετε να προσέχετε μερικά πράγματα περισσότερο όσον αφορά την καλή υγεία. Από τη διατροφή και την άσκηση, μέχρι τις επισκέψεις στους γιατρούς για εξετάσεις και τσεκ απ. Φροντίστε να βελτιώσετε τις κακές σας συνήθειες, βάλτε το διαλογισμό στη καθημερινότητα σας (λίγα λεπτά αρκούν) και δείτε πως θα σας ανταμείψει ο χρόνος.

Αποφύγετε τις τοξίνες

Το στρες, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή, η μόλυνση είναι όλοι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία των ελεύθερων ριζών που φθείρουν την υγεία και την ομορφιά οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση. Για να τις προλάβετε, ενισχύστε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Α,C και Ε και πολυφαινόλες. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής, μη ξεχνάτε όμως ότι τα καλύτερα τα προσφέρει η φύση.
Μαζί με τις τοξίνες αποφύγετε και τους γκρινιάρηδες, κατσούφηδες, γκαντέμηδες και συνεχώς παραπονιάρικους ανθρώπους καθώς και τις απαισιόδοξες σκέψεις. Επιδρούν και αυτά αρνητικά στη ψυχική μας υγεία.

Βρεθείτε κοντά στη φύση

Προσφέρει άμεση αναζωογόνηση. Επωφεληθείτε, τώρα, στις διακοπές αλλά και όταν γυρίσετε, υπάρχουν τα σαββατοκύριακα για κοντινές εξορμήσεις στη φύση. Και αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η ευκαιρία, πηγαίντε για βόλτα στα πάρκα της πόλης μας που έχουν αναπλαστεί και είναι ομορφότερα από ποτέ.

Μάθετε ή δοκιμάστε κάτι καινούριο

Αν και αυτό το λέω κάθε Σεπτέμβριο (επειδή ο μήνας αυτός είναι για μένα ο μήνας που ξεκινάει η καινούρια χρονιά, σαν τα σχολεία), τώρα που υπάρχει ο χρόνος στην «άδεια διακοπών» είναι μία καλή ευκαιρία. Όταν είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες ιδέες, προτάσεις, και δραστηριότητες, είμαστε δεκτικοί σε νέες εμπειρίες και καταστάσεις και διευρύνουμε όχι μόνο το μυαλό μας αλλά και τη ζωή μας.

Πάρτε τη ζωή (σας) στα χέρια και αποφασίστε για εσάς

Πολλές φορές θέλουμε από τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς, αλλά πόσο σίγουροι αισθανόμαστε ότι αφουγκράζονται αυτά που λέει η καρδιά μας; Κανείς δεν γνωρίζει τις επιθυμίες σας και τα όνειρα σας καλύτερα από εσάς. Ας τους δίνουμε σημασία έστω και αν υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνουμε λάθη, αλλά είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στην εμπειρία και στο συναίσθημα της αυτοπεποίθησης. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για εμάς. Για τους άλλους, είναι να τους ακούμε με προσοχή.