Μικρές στάσεις ζωής για να ζούμε καλύτερα

Ποιος δεν θέλει να ζει τη ζωή (του) καλά και να την απολαμβάνει, να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος; Συχνά ωστόσο, μέσα στην καθημερινότητα, μας απορροφάει η δουλειά και να ευχαριστήσουμε άλλους και πολλές φορές το μυαλό μας είναι τόσο φορτωμένο που ξεχνάμε τους ίδιους τους εαυτούς μας.
Το άγχος και οι ανησυχίες της καθημερινής ζωής παίζουν μεγάλο ρόλο να κλέβουν τη χαρά να χαιρόμαστε τη ζωή. Που μπορούμε να ξαναβρούμε όμως αυτή χαρά; Και πως μπορούμε να χαιρόμαστε τη ζωή; Για πολλούς σημαίνει να αναζητήσουν περιπέτειες και να ταξιδέψουν, σε άλλους να αγοράσουν κάτι, όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά μετά από καιρό ξεθωριάζει η χαρά τους και η πραγματικότητα της καθημερινότητας με τα προβλήματα της επανέρχεται στο προσκήνιο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Το να αλλάξω τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολο ίσως και αδύνατο κάποιες φορές, όμως υπάρχει τρόπος να ζούμε καλά τη ζωή μας, χωρίς να πάμε κάπου ή να ξοδέψουμε χρήματα. Μικρές στάσεις λέω αυτούς τους τρόπους, σαν υπενθυμίσεις είναι. Θα σας πω μερικές προσωπικές, ίσως διαβάζοντας τα προσθέσετε και εσείς τις δικές σας! Με λίγη, στην αρχή προσπάθεια, μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα τη ζωή μας, στην καθημερινότητα της. Άλλωστε αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Αποδεχτείτε τις καταστάσεις όπως είναι
«Θεέ μου χάρισέ μου την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω, το κουράγιο για ν’ αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και τη σοφία για να μπορώ να διακρίνω τη διαφορά». Είναι από τις πιο γνωστές ρήσεις. Αποδοχή σημαίνει αναγνώριση, ότι βλέπω τι συμβαίνει και δεν αντιστέκομαι. Όπως τώρα την καραντίνα και το λοκντάουν. Δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση, δεν περνάει από το χέρι μου, αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι πως θα αντιμετωπίσω την κατάσταση. Είναι μία συνειδητή επιλογή. Μόνο όταν δούμε την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, αποκτάμε επίγνωση και πιο εύκολα μπορούμε να την διαχειριστούμε.

Εκτιμήστε όσα έχετε
Κατά αρχήν, την ίδια τη ζωή. Δεν χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο γεγονός για να σας θυμίσει ότι η ζωή είναι πολύτιμη. Αρκεί να το θυμάστε κάθε πρωί που ανοίγετε τα μάτια σας. Σκεφτείτε πόσα πράγματα έχετε, αυτά που δεν έχετε είναι σίγουρα λιγότερα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή.

Δώστε σημασία στην αναπνοή σας
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε είναι η πιο σημαντική λειτουργία. Η αναπνοή είναι η ίδια η ζωή, χωρίς αναπνοή ο οργανισμός μπορεί να κρατηθεί εν ζωή μόνο για λίγα λεπτά. Για πέντε λεπτά δώστε της λίγη προσοχή, παρατηρείστε την. Μία άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε εισπνοή μετρώντας μέχρι το τέσσερα, να κρατήσετε τον αέρα για τέσσερις χρόνους, να εκπνεύστε σε τέσσερις χρόνους, να ξανά κρατήσετε για τέσσερις και να εισπνεύστε πάλι, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο πέντε φορές. Είναι και ένα είδος διαλογισμού.

Δείτε την ομορφιά γύρω σας
Υπάρχει πολλή ομορφιά γύρω μας. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην είμαστε τόσο απορροφημένοι στις σκέψεις μας για να μπορούμε να τη δούμε. Ομορφιά υπάρχει σε ένα λουλούδι που έχετε στη βεράντα σας, στο δέντρο που έχει ανθίσει στο δρόμο που περνάτε καθημερινά, στη λεπτομέρεια ενός κτιρίου, στο φως του ήλιου μέσα από τα σύννεφα. Ανακαλύψτε την!

Βρείτε τη χαρά στα πράγματα
Αν είσαι απλός, θα χαίρεσαι με απλά πράγματα. Εκεί βρίσκεται η χαρά. Χαρά θα μας δώσουν και τα μεγάλα και συγκλονιστικά πράγματα, απλώς δεν τα έχετε κάθε μέρα. Ενώ με τα μικρά και τα απλά μπορείτε να χαίρεστε κάθε μέρα.

Θρέψτε υγιεινά τον οργανισμό σας
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει ότι «το φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας». Αποφεύγετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με ακατάλληλες και επεξεργασμένες τροφές. Οι σωστές και υγιεινές καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες αποτελούν ένα από τους βασικούς παράγοντες για ένα γερό σώμα, την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Κινείτε το σώμα σας
Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Γυμναστείτε, χορέψτε, τρέξτε, περπατήστε τα οφέλη της σωματικής άσκησης δεν θα τα δείτε μόνο στο σώμα σας αλλά και στη διάθεση και στη ψυχική σας υγεία. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο, μισή ώρα την ημέρα αρκεί.

Κάντε ένα ωραίο μπάνιο
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση να τελειώνεις την ημέρα με ένα ωραίο, ζεστό μπάνιο. Δείτε το σαν μία τελετουργία και όχι απλώς να πλυθείτε. Οι θρησκείες πάντα έδιναν σημασία στο λουτρό. Αγοράστε ένα αρωματικό σαπούνι στην αγαπημένη σας ευωδιά και αφήστε το ζεστό νερό να χαλαρώσει τους μυς σας. Νιώστε ότι μαζί με τον καθαρισμό του σώματος, απομακρύνετε και τις τοξίνες της καθημερινότητας. Η επαφή όμως με το ζεστό νερό έχει και άλλες αναφορές, μας πάει πίσω σε ένα μακρινό και ασφαλές παρελθόν πριν βγούμε στον κόσμο.

Τακτοποιείτε το χώρο σας
Η σχέση του μυαλού μας με την τακτοποίηση του χώρου που μένουμε ή εργαζόμαστε είναι στενά συνδεδεμένη. Ένας άτακτος χώρος φανερώνει θόρυβο, τα ακατάστατα πράγματα αποσπούν την προσοχή μας και μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και άγχος. Όταν έχουμε τάξη στο χώρο μας, η ζωή μας γίνεται ευκολότερη, δεν σπαταλάμε χρόνο να ψάχνουμε για πράγματα και μπορούμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στη δημιουργική πλευρά των πραγμάτων.

Αποφύγετε να είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα της ημέρας οι ειδήσεις
Αν θέλετε η ημέρα σας να ξεκινάει ήρεμα και το βράδυ να κοιμόσαστε καλά, αποφύγετε τις ειδήσεις. Οι περισσότερες αφορούν δυσάρεστα γεγονότα, θέλετε η ημέρα να ξεκινάει με αυτό τον τρόπο ή υποσυνείδητα να τα παίρνετε στον ύπνο σας; Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές συσκευές.Ττο φως που εκπέμπουν οι οθόνες εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που όχι μόνο μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να κοιμηθούμε αλλά έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενισχύοντας το ανοσολογικό μας σύστημα.

Έχετε επαφή με τη φύση
Δεν θα σας πω να αγκαλιάσετε ένα δέντρο, αλλά όσο πιο κοντά και πιο συχνά βρισκόσαστε στη φύση τόσο πιο χαλαρά και ήρεμα θα νιώθετε. Η φύση μας είναι να είμαστε κοντά τη φύση. Αν το σπίτι σας δεν έχει κήπο, φτιάξτε ένα μικρό στο μπαλκόνι σας, εκμεταλλευτείτε το πάρκο της γειτονιάς να κάνετε τη βόλτα σας, ανεβείτε στους λόφους της περιοχής σας, τα οφέλη στην ψυχική υγεία που αποκομίζετε είναι πολλά και διαρκούν πολύ.

Προσφέρετε ένα χέρι βοηθείας
Ο κόσμος χρειάζεται χέρια βοηθείας. Είμαστε σχεδιασμένοι να ζούμε μαζί, να συνεργαζόμαστε σε ομάδες και να υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση, είναι χαρακτηριστικό της εξέλιξης μας. Πράξεις καλοσύνης μπορεί να είναι από το συμμετέχετε σε ένα εθελοντικό έργο, μέχρι να δώσετε αίμα, να βοηθήσετε κάποιον να περάσει το δρόμο, να προσφερθείτε να κάνετε τα ψώνια στον ηλικιωμένο γείτονα σας. Ο,τι μπορείτε να κάνετε δεν είναι μόνο προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας, αλλά θα σας κάνει να νιώθετε καλά.

Δώστε μία μεγάλη αγκαλιά
Κάποιες φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Υπάρχει όμως η αγκαλιά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξετε την αγάπη σας. Η αγκαλιά έχει χαρακτηριστεί η έκφραση οπού η λύπη, ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος, ο θυμός, ο εκνευρισμός, εξαφανίζονται. Και αυτό συμβαίνει επειδή απελευθερώνεται στον οργανισμό μας η οξυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή και ως “η ορμόνη της αγάπης” και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα προστασίας και ασφάλειας που νοιώθουμε. Να τις δίνετε απλόχερα τις αγκαλιές. Και να τις δέχεστε.

Χαμογελάτε περισσότερο
Το χαμόγελο είναι το καλύτερο ρούχο που μπορείτε να φορέσουμε. Μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, φτιάχνει τη διάθεση, μας ομορφαίνει, δίνει λάμψη στο πρόσωπο, γεμίζουμε ενέργεια, βοηθάει στην επικοινωνία, είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη, μπορούμε να λύσουμε γρηγορότερα τα προβλήματα, είναι η καλύτερη θεραπεία.
Να είσαστε καλοί με τον εαυτό σας
Είσαστε καλοί με τους άλλους, είσαστε το ίδιο και με τον εαυτό σας; Είναι η πιο σημαντική σχέση που έχετε, είσαστε συνέχεια μαζί. Σας αγαπάτε; Σας φροντίζετε; Σας καλοπιάνετε; Είσαστε ευγενικοί μαζί του; Του συμπεριφέρεστε καλά; Μπορείτε να κάνετε παρέα με τον εαυτό σας; Έχουν μεγάλη σημασία όλα αυτά για να μπορείτε να έχετε ωραία σχέση και να είσαστε καλά με τους άλλους.