15 Μαρ Μεσήλικες; Το πιστεύετε ή όχι, είσαστε πιο έξυπνοι!
[dropcap]Ξ[/dropcap]αφνικά, κενό. Έχετε έρθει στο σούπερ μάρκετ να κάνετε τα ψώνια και τώρα κοιτώντας τα ράφια με τα όσπρια ξεχάσατε τι είναι αυτό που πρέπει να αγοράσετε το οποίο έχετε περισσότερο ανάγκη και ήταν ο κύριος λόγος που ήρθατε. Τις προάλλες, δεν μπορούσατε να θυμηθείτε το όνομα του εστιατορίου που πήγατε πρόσφατα και σήμερα το πρωί αναρωτιόσασταν αν το σακάκι που ψάχνατε να φορέσετε το έχετε πάει στο καθαριστήριο. Και όταν το παιδί σας, σας εξηγεί πως μπορείτε να κατεβάζετε καινούριες εφαρμογές στον υπολογιστή, το κοιτάτε με ένα τρόπο λες και βλέπετε εξωγήινο.
Μήπως θα έπρεπε αυτή η νέα κατάσταση που βιώνετε να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες σας για τις αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, αναρωτιέστε. Οι οποίες είναι αναμφισβήτητες λόγω της αναπόφευκτης γήρανσης των κυττάρων.
Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η απώλεια μνήμης, η ασαφή λογική, οι αρνητικές σκέψεις ακόμα και η κατάθλιψη οφείλονται σε αυτό το λόγο. Ωστόσο, νέες έρευνες μεταξύ νευροεπιστημόνων, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων έδειξαν ότι το μυαλό ενός μεσήλικα ανθρώπου δεν είναι απαραίτητο να ενεργεί όπως το υπόλοιπο σώμα του. Μπορεί να φθίνουν τμήματα της μνήμης που έχουν να κάνουν με τη γοργή ανάκληση πληροφοριών και να μειώνονται οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κρατούν σε εγρήγορση, αλλά κάποιες άλλες λειτουργίες δεν συμβαδίζουν. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται ώστε σε αυτή την ηλικία να είναι πιο ευέλικτος και πιο ικανός σε θέματα κρίσεων και αναλύσεων καταστάσεων από ένα 25χρονο και μπορεί να αναπτύξει δυνατά συστήματα για να ξεπεράσει δυσκολίες. Χρησιμοποιώντας σαρωτές εγκεφάλου, κάνοντας διάφορα τεστ και μετρήσεις και αναλύοντας τα αποτελέσματα χρόνιων μελετών, είδαν ότι ο εγκέφαλος της μέσης ηλικίας είναι πιο ισχυρός να λύσει περίπλοκα προβλήματα γιατί χρησιμοποιεί και τις δύο πλευρές του ταυτόχρονα.
Έχει καλύτερες γνωστικές δεξιότητες και μεγαλύτερη πνευματική δύναμη, με βάση τα δεδομένα μίας από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε 6000 άτομα η οποία κράτησε παραπάνω από σαράντα χρόνια, μεταξύ 40 και 65 χρονών . Κορυφαία επίδοση για τους άνδρες είναι στα τέλη της δεκαετίας των πενήντα, ενώ για τις γυναίκες διατηρείται και μετά τα 60.
Σε αυτή την ηλικία έχουμε αποκτήσει «κοινωνική εμπειρία» και είμαστε καλύτεροι να κρίνουμε ανθρώπινα ζητήματα, να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να αντιμετωπίσουμε περίπλοκα ζητήματα, λόγω ανάπτυξης της μυελίνης, μία λευκή λιποειδή ουσία που καλύπτει τους άξονες νευρικών ινών, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Και αν η ευθυμία και η καλή διάθεση δεν είναι λέξεις που θα περιέγραφαν αυτό που αισθανόμαστε όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία με τους φόβους και τις απογοητεύσεις μας να συσσωρεύονται, εν τούτοις το παράδοξο είναι ότι γινόμαστε πιο αισιόδοξοι. Καθώς περνούν τα χρόνια αντιδρούμε λιγότερο στα αρνητικά ερεθίσματα και τονίζουμε τα θετικά, χάρη στο ρόλο που παίζει η αμυγδαλή στα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου που αποφασίζει τον τρόπο που θα αντιδράσουμε σε μία κατάσταση.
Αυτό είναι και το θέμα του βιβλίου “The Secret Life of a Grown Up Mind” της συγγραφέας και συντάκτρια επιστημονικών θεμάτων στους Times, Μπάρμπαρα Στράουτς. Ανάμεσα στην κατηγορία επιστημονικών βιβλίων και βιβλίων καθοδήγησης ρίχνει μία συναρπαστική ματιά στον κόσμο των μεσήλικων μυαλών, την περιγράφει ως ένα είδος σταυροδρόμι, εξηγεί όλα τα παραπάνω καταρρίπτοντας παραπλανήσεις και διαστρεβλωμένες απόψεις, δίνει συμβουλές για τη διατήρηση της δύναμης του και υποδεικνύει τρόπους που θα τονώσουν τις δραστηριότητες του.
Ποια είναι η καλύτερη; Η άσκηση.
(πηγή: daily mail, uk)