Λοκντάουν, πιλάτες και καλή φυσική κατάσταση

Μπορεί η μέθοδος πιλάτες με την εμπειρία του εγκλεισμού στο σπίτι να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας και τη διάθεση μας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έχετε δοκιμάσει ήδη τη μέθοδο, θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο αποτελεσματική είναι στο να παραμείνετε σε φόρμα.

Στην εποχή του λοκντάουν, με αυτή η ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είναι αναγκαίο να εντάξουμε τα χόμπι μας και κατ’ επέκταση τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου μας, που μας πρόσφεραν χαλάρωση και τόνωση, στον οικείο χώρο του σπιτιού μας, εφευρίσκοντας νέους τρόπους να παραμείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η σωματική άσκηση. Από τις βασικές αρχές της μεθόδου πιλάτες είναι ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι βασική προϋπόθεση για την ευτυχία. Ο Τζόζεφ Πιλάτες πίστευε ότι για να φτάσουμε στην ευτυχία είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Η ανάπτυξη αυτής της μεθόδου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην ισορροπία μεταξύ σώματος και μυαλού. Κάτι που βοηθάει στη μείωση του στρες, στη αρμονία των κινήσεων και τη μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής.

Ερχόμενοι στο σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, με κύριο χαρακτηριστικό τις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις που επηρεάζουν την υγεία και την ευτυχία μας, έρχεται να προστεθεί και ο ψυχολογικός αντίκτυπος του λοκντάουν. Με αποτέλεσα να αυξάνονται οι ώρες που είμαστε καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή μας ή σκυμμένοι στα γραφεία μας, πλέον ο χώρος μας είναι πολύ περιορισμένος μέσα στα τετραγωνικά του σπιτιού μας και οι εξωτερικές μας δραστηριότητες έχουν μειωθεί στις άκρως απαραίτητες. Χωρίς όμως τη σωστή φροντίδα για το σώμα μας, είναι αδύνατο να αισθανθούμε καλά. Όμως στην εποχή της τεχνολογίας, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους και τρόπους άσκησης  μέσα στο σπίτι μας για να μειώσουμε το στρες και την κούραση που νοιώθουμε ψυχικά και να ενδυναμώσουμε σωματικά.

Η ομορφιά των ασκήσεων πιλάτες συνίσταται ότι γίνονται οπουδήποτε το σώμα μας μπορεί να χωρέσει άνετα ξαπλωμένο πάνω σε ένα οποιοδήποτε στρώμα γυμναστικής. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός κυρίως στην αρχή για να κατακτήσετε τις αρχές όπως και τις ασκήσεις της μεθόδου. Με αυτή τη λογική μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στο σπίτι σας, έναν κατάλληλο χώρο άσκησης, έναν χώρο οικείο σε εσάς αλλά ταυτόχρονα  έναν χώρο που να σας κινητοποιεί να γυμναστείτε. Επειδή δεν θα έχετε τη δυνατότητα της παρουσίας ενός προσωπικού γυμναστή που θα σας διορθώσει, είναι σημαντικό να γνωρίσετε το σώμα σας πριν ξεκινήσετε και συνεχίσετε να προοδεύετε. Αν πάλι νοιώθετε ανασφάλεια να εκτελέσετε μόνοι σας τις ασκήσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα με την εξ αποστάσεως παρουσία του δασκάλου ή ακόμη μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο βίντεο με απλές ασκήσεις  της μεθόδου που θα σας παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Η μέθοδος πιλάτες δεν είναι μια επίπονη τεχνική. Αντιθέτως, οι ασκήσεις εκτελούνται χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας και απολαμβάνοντας τις ίδιες μας τις κινήσεις κάνοντας την γυμναστική δικό μας προσωπικό κομμάτι. Όπως και στη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα που θα γίνει μόνο του αν δεν το προκαλέσετε εσείς. Δεν υπάρχει κάποιος που θα πάρει την πρωτοβουλία να σας αλλάξει το σώμα σας αν δεν το πιστέψετε εσείς οι ίδιοι. Η φυσική και πνευματική δέσμευση που πρέπει  να  αναλάβετε για να επιτύχετε το στόχο σας είναι το πιο σημαντικό βήμα σ’ αυτή την εποχή των αλλαγών.

Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση, είναι μπαλαρίνα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη μέθοδο πιλάτες, γιόγκα και γιόγκα για παιδιά, trx & bosu καθώς και prenatal & postnatal fitness instructor και της αρέσει να γράφει