Λίφτινγκ χωρίς επέμβαση

201601132027421

[dropcap]Σ[/dropcap]τέκομαι μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου για τη συνηθισμένη, καθημερινή, πρωινή φροντίδα ομορφιάς. Απλώνω την κρέμα ματιών, μετά τον ορό ενυδάτωσης και στη συνέχεια την κρέμα ημέρας με αντηλιακή προστασία. Τελειώνω την περιποίηση προσώπου κάνοντας ένα μίνι μασάζ για να τονώσω τη μικροκυκλοφορία και να ενισχύσω τη σύσφιγξη της επιδερμίδας. Στη διατήρηση της νεότητας, όταν πλησιάζουν τα πρώτα -ήντα, δεν είναι τόσο οι ρυτίδες που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες, αλλά η χαλάρωση.

Η χαλάρωση του δέρματος οφείλεται στην αλλοίωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Είναι μία φυσική φθορά που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Για την αντιμετώπιση της, ως τώρα, συστηνόταν το λίφτινγκ προσώπου με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, επειδή ακριβώς πρόκειται για επέμβαση, κρύβει κάποιους φόβους και κινδύνους. Δεν είναι μόνο ο φόβος απέναντι στο νυστέρι, αλλά και ο κίνδυνος από μία ολική νάρκωση ή για τα τελικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει να μην είναι τα επιθυμητά.

Σήμερα, η νέα τάση στο λίφτινγκ είναι να γίνεται ανώδυνα, με τις λιγότερες επιπλοκές και με ασφαλή τρόπο. Όπως αυτή που δίνει το λίφτινγκ με νήματα. Αν και τα νήματα εφαρμόζονται στην αγγειοχειρουργική εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό που άλλαξε και έκανε δυνατή τη χρήση τους στην αισθητική δερματολογία είναι ο τρόπος εφαρμογής με ειδικές βελόνες. Η τεχνική αυτή, δεν αντικαθιστά το χειρουργείο, αλλά μειώνει τη χαλάρωση στο πρόσωπο και στο λαιμό και πετυχαίνει βελτίωση του οβάλ με τον πιο φυσικό τρόπο.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη νημάτων που χρησιμοποιούνται: τα νήματα PDO, τα οποία συστήνουν και οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί επειδή είναι εύκολα στην εφαρμογή τους, ασφαλή και δεν απαιτούν χώρο χειρουργείου και τα νήματα APTOS, τα οποία διαφέρουν στη σύνθεσή και στη λειτουργία και απαιτούν τοπική αναισθησία. Τα νήματα PDO (πολυδιοξανόνη), αποτελούνται από συνθετικό, βιοαπορροφήσιμο υλικό, που ανορθώνουν τους ιστούς του προσώπου, σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό πλέγμα. Πιο συγκεκριμένα, η πολυδιοξανόνη είναι μία πρωτεΐνη παρασκευασμένη σε εργαστήρια που διαλύεται μέσα στους ιστούς σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα έπειτα από 4-6 μήνες.

«Πρόκειται για μια μορφή ενέσιμου λίφτινγκ κατευθυνόμενης κολλαγονογένησης », εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης. «Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα γίνεται υποδερμικά η ένθεση των βιοαπορροφήσιμων νημάτων PDO. Παράλληλα, λόγω του ερεθισμού του δέρματος, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του δέρματος. Ένα αποτέλεσμα που το βλέπουμε σχεδόν άμεσα, αλλά το τελικό θα φανεί σε 4 με 6 μήνες. Η διάρκεια του τελικού αυτού αποτελέσματος είναι περίπου 18 μήνες μέχρι δύο χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα είναι η σύντομη διάρκεια της εφαρμογής, δεν αφήνουν τομές ή ουλές, δεν χρειάζεται νοσηλεία, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και έχει διάρκεια». Ο αριθμός και οι διαστάσεις των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν διαφοροποιούνται και εξατομικεύονται ανάλογα την περίπτωση. Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Παρενέργειες δεν παρατηρούνται, εκτός από κάποιες μικροεκχυμώσεις που μπορεί να προκύψουν από την τοποθέτηση, οι οποίες εύκολα καλύπτονται με μέικ-απ. Ένα ακόμα υπέρ της τεχνικής είναι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κοκκιωμάτων, όπως μπορεί να προκύψουν από τα υαλουρονικά εμφυτεύματα. Για αυτό το λόγο η τεχνική των νημάτων- εκτός από το πρόσωπο- θεωρείται ιδανική και σε άλλες περιοχές του σώματος που παρατηρείται χαλάρωση, στην περιοχή του ντεκολτέ, στα μπράτσα, στην κοιλιά (κάτω, άνω και πλάγια), στα γόνατα, στους μηρούς (μπροστά εσωτερικά, και πίσω εσωτερικά) καθώς και στους γλουτούς, που μέχρι τώρα γινόταν μόνο χειρουργικά.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. (ιατρεία: Αθήνα, Βασ. Σοφίας 48, Κηφισιά, Ηρώδου Αττικού & Μενάνδρου 1, Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης) τηλ: 210-7222070