Κάτω σκύλος ή ελέφαντας; Και τα δύο στο κέντρο ευεξίας Αρμονία, στην Ύδρα

 

Συχνά με ρωτούν: «Τι να διαλέξω να κάνω; Γιόγκα ή πιλάτες;». Ένα από τα πράγματα που διδάσκει η γιόγκα μέσα από τις αρχές της (γιατί η γιόγκα είναι μία φιλοσοφία, ένας τρόπος να υπάρχουμε) είναι η έννοια της μη δυαδικότητας. Σύμφωνα με τους αφορισμούς του Πατάντζαλι, φιλόσοφος, συγγραφέας και γιατρός που έζησε τον 3ο π.Χ, είναι η διαίρεση και ο διχασμός που φέρνουν την ένταση, τη σύγκρουση και τον πόνο. Είμαστε νους, σώμα, πνεύμα, ψυχή, όπως είχε πει και ο Πυθαγόρας και άλλοι μεγάλοι και σοφοί δάσκαλοι. Είμαστε γιν και γιανγκ, έχουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και ζούμε σ΄ ένα μεγάλο εξωτερικό κόσμο οπού μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε. Ας πάμε όμως στα δικά μας. Αυτό το καλοκαίρι με ξανά βρίσκει στην Ύδρα, σ’ ένα από τα πολύ αγαπημένα μου νησιά να διδάσκω πιλάτες και γιόγκα στην Αρμονία, το κέντρο ευεξίας που με πολλή αγάπη και μεράκι έχει φτιάξει η φίλη μου Αντιγόνη Βαμβακά.

Γνώρισα και πιστοποιήθηκα πρώτα στο πιλάτες. Είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που πάνω από όλα μου έμαθε και έμαθα το σώμα μου. Μέσα από τον έλεγχο και τη συνειδητότητα άρχισα να έχω επίγνωση, να αντιλαμβάνομαι την σταθερότητα και να ορίζω την κινητικότητα μέσα από το εύρος των κινήσεων. Μετά ήρθε η γιόγκα, η οποία πρόσθεσε το πνευματικό κομμάτι για να τα ενώσει όλα και να τα συνδέσει. Όχι πως δεν υπάρχει στο πιλάτες, άλλωστε μετά από ένα μάθημα νιώθεις πιο ενεργητικός και με καλύτερη ψυχική διάθεση, αλλά στη γιόγκα το πνευματικό στοιχείο με την ψαλμωδία είναι πιο εμφανής. Ενώνοντας τα τέσσερα στοιχεία, παρατηρούμε πως η αναπνοή επηρεάζει τον νου ο οποίος δημιουργεί τις σκέψεις και γεννάει τα συναισθήματα που αντανακλούνται στο σώμα και προσδιορίζουν τη στάση μας. Τόσο τη φυσική όσο και απέναντι στη ζωή. Όσο και διαφορετικά μπορεί να φαίνονται το πιλάτες και η γιόγκα εκ πρώτης όψης, βρίσκουμε πολλές συμπληρωματικές πτυχές ώστε μαζί να συνθέτουν μια πολύ καλή ομάδα.
Αν και το πιλάτες χρησιμοποιεί όργανα, ολόκληρο το ασκησιολόγιο μπορεί να γίνει στο στρώμα, όπως γίνεται στη γιόγκα. Και στα δύο θέλουμε ενδυνάμωση και επιμήκυνση. Για εκείνους που κάνουν γιόγκα, το πιλάτες τους δίνει τη σταθερότητα που χρειάζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο ώστε να επεκτείνουν την πρακτική τους με ασφάλεια. Οι πέρα από το εύρος κινήσεις στη γιόγκα ενισχύουν την ευλυγισία στις πιο συνηθισμένες ασκήσεις πιλάτες που εστιάζεται περισσότερο στον κορμό. Μερικές ασκήσεις μοιάζουν σχεδόν τον ίδιο όπως ο κάτω σκύλος, στη γιόγκα και ο ελέφαντας, στο πιλάτες όμως δίνεται διαφορετική προσέγγιση. Και στα δύο δίνεται έμφαση στη σημασία της αναπνοής ως μέσο σύνδεσης του νου με το σώμα, της προσοχής του μυαλού και της σωματικής άσκησης. Συγκέντρωσης και επίγνωσης, ελέγχου και ροής, ενδυνάμωσης και αναζωογόνησης. Η διαφορά είναι ότι στο πιλάτες η αναπνοή είναι πλευρική/διαφραγματική ενώ στη γιόγκα γίνονται διαλογιστικές πρακτικές που βασίζονται αποκλειστικά σε τεχνικές αναπνοής. Τόσο το πιλάτες όσο και η γιόγκα χρησιμοποιούνται ως συστήματα αποκατάστασης, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους ανθρώπους ενώ τα οφέλη τους σωματικά, φυσιολογικά και ψυχολογικά είναι εξαιρετικά. Τόσο στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και στην ανάπτυξη ενός ωραίου και γερού σώματος όσο και στην απόκτηση ενός υγιή οργανισμού. Επιπλέον, μειώνουν το στρες και αυξάνουν ευεξία. Για να προσκομίσετε όμως όλα τα οφέλη και στα δύο χρειάζεται να δώσετε χρόνο και να ασκείστε τακτικά για να τα ανακαλύψετε.

Όμοια και ξεχωριστά συγχρόνως, αν ενδιαφέρεστε να ενδυναμώσετε λίγο παραπάνω κάνοντας ασκήσεις με αντιστάσεις στα όργανα και να βελτιώσετε τη στάση του σώματος, δοκιμάστε το πιλάτες. Αν προτιμάτε να προσθέσετε το διαλογιστικό στοιχείο, κάντε γιόγκα. Η απάντηση μου λοιπόν στην ερώτηση είναι πάντα η ίδια: «Δοκιμάστε και τα δύο και μετά αποφασίστε». Γιατί στο τέλος, όποιο και αν διαλέξετε, κερδισμένοι θα βγείτε!