Είναι άσκηση ή τέχνη το bodyART™;

Photo 25-10-15 - 11 44 20 π.μ.

[dropcap]Α[/dropcap]ν «γκουγκλάρετε» τη λέξη στο ιντερνέτ, θα σας παραπέμψει σε τατουάζ και περίτεχνα σχέδια. Αν όμως προσθέσετε δίπλα τη λέξη Robert Steinbacher, θα σας οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα πρόγραμμα άσκησης που φέρνει κοντά την Ανατολή με τη Δύση,  ενώνει το γινγκ με το γιανγκ για την εκγύμναση του σώματος, εμπνέεται από τα πέντε στοιχεία της φύσης στοχεύοντας παράλληλα στην κατάκτηση της εσωτερικής αρμονίας.

Γι’ αυτό και το bodyART™ θεωρείται μία μορφή ψυχοσωματικής άσκησης.

Εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Ελβετός δάσκαλος του φίτνες και χορευτής Ρόμπερτ Στάινμπαχερ. Όλα ξεκίνησαν όταν δουλεύοντας σε ένα θεραπευτικό κέντρο για παιδιά με κινητικά προβλήματα, συνειδητοποίησε πόσο χαρά ένιωθαν αυτά τα παιδιά όταν κατάφερναν να κάνουν απλές κινήσεις που απαιτούσαν όμως μεγάλη προσπάθεια και συνειδητότητα. Μία συνειδητότητα του νου με το σώμα που οι άνθρωποι χωρίς κινητικά προβλήματα, έχουν χάσει. Αποκλείοντας κάθε βοηθητικό όργανο (όπως βαράκια, λάστιχα, μπάλες κ.α) επικεντρώνεται στο σώμα και στη φυσική αντίσταση που έχει καθεαυτή, στην οποία προτεραιότητα έχει ο ανθρώπινος οργανισμός ως λειτουργική μονάδα. Άλλωστε, η καινούρια αρχή όλων των συστημάτων, είναι η ολική εικόνα του σώματος, μία προσέγγιση που ενισχύθηκε με την εισφορά της στενής συνεργάτιδας του Αλέξα Λε. Χάρη στις ασιατικές καταβολές της και την ενασχόληση της με εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές, πρόσθεσε στο πρόγραμμα στοιχεία ανατολίτικης φιλοσοφίας. Το bodyART™ βασίζεται στη φιλοσοφία του γινγκ-γιανγκ, στις δυνάμεις της αλλαγής και των αντιθέσεων και της αλληλοσυμπλήρωσης. Μέσα στο μάθημα αυτό σημαίνει , εισπνοή-εκπνοή, δύναμη – ηρεμία, έλεγχος-χαλάρωση, κάμψη-έκταση, γρήγορο-αργό, σταθεροποίηση-κινητοποίηση. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, δανείζεται στοιχεία και κινήσεις από διάφορα είδη άσκησης όπως από γιόγκα, πιλάτες, τάι-τσι, κλασικής προπόνησης δύναμης, στρέτσινγκ, μ’ ένα όμως τρόπο ώστε να εισάγει την κίνηση μέσα στην άσκηση ώστε να λειτουργεί ως πλατφόρμα. Κάθε θέση, στάση και άσκηση που έχει το μάθημα αλληλοσχετίζονται και συνυπάρχουν κατά την προοδευτική μετάβαση από τη μία στην άλλη. Βασικό στοιχείο των ασκήσεων είναι ότι γίνονται με μια συνεχή ροή, χωρίς παύσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει μία κυκλική κίνηση. Υπάρχει ένα βασικός κύκλος που επαναλαμβάνεται, ωστόσο κάθε επανάληψη μπορεί να εμπλουτιστεί με νέες ασκήσεις οι οποίες αποτελούν και από μόνες τους ολοκληρωμένες ασκήσεις χωρίς αρχή και τέλος, που δουλεύουν ποικίλες μυϊκές ομάδες ταυτοχρόνως. Σκοπός είναι να εξασφαλίσει τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος, μέσα από προπονητικές θέσεις και αναπνευστικές τεχνικές σε μία συνεργία φυσικής εξάσκησης και πνευματικής χαλάρωσης.

Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή τη ροή των ασκήσεων, είναι η αναπνοή. Κάθε κίνηση βασίζεται πάνω στην αναπνοή. Με την εισπνοή «ανοίγει» το σώμα (γιανγκ), με την εκπνοή «κλείνει» (γιν). Ανάλογα με το επίπεδο (επειδή υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις), η ένταση και η μορφή του μαθήματος διαβαθμίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ασκουμένου. Το μόνο που χρειάζεται για να συμμετέχετε σ’ ένα μάθημα bodyART™ είναι ένα λεπτό στρώμα τύπου γιόγκα και να μείνετε ξυπόλητοι.

Έχοντας προσωπικά πιστοποιηθεί στα Level 1 και 2 το μάθημα ξεκινάει σε καθιστή θέση στα γόνατα. Παίρνοντας τη θέση «παιδί», έχοντας ανοιχτά τα γόνατα στο άνοιγμα των ώμων, αφήνετε να καθίσει η λεκάνη επάνω στις φτέρνες και τον κορμό να διπλώσει μπροστά. Τα χέρια σας είναι τεντωμένα μπροστά με τα δάχτυλα απλωμένα. Εστιάζεστε στην αναπνοή σας. Νιώθετε με τη βαθιά εισπνοή τον αέρα στην πλάτη και με τη βαθιά εκπνοή το στήθος σας στους μηρούς. Ένα ωραίο, απαλό μουσικό κομμάτι έχει αρχίσει να παίζει. Σιγά-σιγά, με τις καθοδηγήσεις κάνετε τις πρώτες κινήσεις για να ενεργοποιήσετε το σώμα σας.

Έχει ξεκινήσει η πρώτη ενεργειακή φάση.