Η μία βασική άσκηση για ευλύγιστη σπονδυλική στήλη

Αν κάθεστε πολλές ώρες επειδή το απαιτεί η δουλειά σας και νιώθετε πιασμένοι στην πλάτη ή πόνους στην ράχη, η Στάση της Γάτας-Αγελάδας, όπως λέγεται στη γιόγκα είναι η πιο απλή και αποτελεσματική άσκηση για την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Και για μένα, από τις πιο βασικές. Γιατί κινητοποιεί και τα τρία τμήματα της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή) και η κινητικότητα είναι από τα πράγματα που χάνουμε με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η στάση έχει και άλλα οφέλη. Εκτός από την κινητικότητα, την ευλυγισία των μυών των ισχίων, της πλάτης, των κοιλιακών και των πνευμόνων (καθώς συνδυάζεται με αναπνοές) και την ανακούφιση εντάσεων στο πάνω μέρος της πλάτης και στον αυχένα, είναι και μία άσκηση ισορροπίας και ενδυνάμωσης. Επιπλέον, ενεργοποιεί και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καλμάρει τον νου καθώς εστιαζόμαστε εσωτερικά, ενισχύει το σύστημα αναπαραγωγής στις γυναίκες ενώ είναι ασφαλής να την κάνουν όσοι είναι έγκυες, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνουν έντονη συστολή των κοιλιακών τους. Και αν μιλήσουμε για τσάκρα, ενεργοποιεί το δεύτερο ενεργειακό κέντρο που έχει να κάνει με τη χαρά, τη δημιουργικότητα, τη σεξουαλικότητα, τη σύνδεση, τα βαθύτερα συναισθήματα που όταν είναι μπλοκαρισμένο σχετίζεται με την κατάθλιψη, τον φόβο, την ανασφάλεια και με βαθιές συναισθηματικές εντάσεις. Η μόνη αντένδειξη για την άσκηση, είναι όταν υπάρχουν τραυματισμοί σε καρπό, αυχένα, πλάτη και γόνατα.

Τρόπος εκτέλεσης
Σε θέση «4»- χέρια και γόνατα στο έδαφος-ευθυγραμμίζεται τους καρπούς με τους ώμους και τα γόνατα με τα ισχία. Τα πόδια είναι ανοιχτά στο άνοιγμα των ισχίων, τα δάκτυλα των χεριών είναι και αυτά ανοιχτά και οι αγκώνες τεντωμένοι, ώστε η κίνηση να γίνεται από την σπονδυλική στήλη και όχι από τα χέρια. Κρατάτε τον αυχένα μακρύ και κοιτάτε κάτω, χωρίς όμως να γείρετε το κεφάλι σας. Σκεφτείτε ότι μακραίνετε την σπονδυλική σας στήλη από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τον κόκκυγα.
Cow pose
Εισπνέετε και με την εισπνοή σε τέσσερις χρόνους, κάνετε έκταση της σπονδυλικής στήλης αρχίζοντας να στρέφετε την λεκάνη προς τα έξω ανεβάζοντας τον κόκκυγα. Ακολουθεί ο θώρακας και το κεφάλι. Αφήνετε την κοιλιά σας να «πέσει» κρατώντας όμως ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς σας τραβώντας προς τα μέσα στον αφαλό.


Cat pose
Εκπνέοντας, σε τέσσερις χρόνους πάλι, κάνετε κάμψη της σπονδυλικής στήλης ανασηκώνοντας τη ράχη. Φέρνετε την «ουρά» μέσα και κατεβάζετε το κεφάλι. Φέρνετε το πηγούνι κοντά στο στέρνο με το βλέμμα σας να κοιτάει τον αφαλό. Τραβάτε μέσα τον αφαλό.
Επαναλαμβάνετε 5-10 φορές τους κύκλους αναπνοής.