Η ισορροπία των πραγμάτων

[dropcap]Ο[/dropcap]ι στάσεις ισορροπίας δεν βοηθούν μόνο στη μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά μέσα από την εξάσκηση μαθαίνουμε τη σημασία να έχουμε γερές και σταθερές βάσεις. Στα μαθήματα pilates και bodyArt που διδάσκω τις εντάσσω αρκετά συχνά. Υπάρχουν μαθητές που μπορούν να τις κάνουν εύκολα, άλλοι που δεν τα καταφέρνουν αμέσως αλλά προσπαθούν γιατί τις βλέπουν σαν πρόκληση και άλλοι που δεν τους αρέσουν καθόλου. Δεν είναι εύκολο να εξισορροπείς. Αισθάνεσαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να πέσεις. Απαιτεί επικέντρωση, έλεγχο, ηρεμία και  συμμετοχή όλου του σώματος. Όμως, είναι η πιο φυσική κατάσταση. Η ισορροπία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, γιατί όλος ο κόσμος βασίζεται σε αυτήν. Είναι μία ίση δυναμική. Όπως αυτής της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε προκαλέσει τόσες πολλές ζημιές στη φύση και έχουμε καταναλώσει τόση ενέργεια για να της επιβληθούμε, που τώρα αναγκαζόμαστε να τη σώσουμε. Από ό,τι όμως δείχνουν τα πράγματα και με τις διάφορες αλλαγές που γίνονται και βιώνουμε, μάλλον εμείς τελικά έχουμε ανάγκη να σωθούμε από τις καταστροφές που προκαλεί, ανταποδίδοντας μας το κακό που της κάνουμε.

Την έλλειψη ισορροπίας τη βλέπουμε και στην καθημερινή ζωή μας. Όσο τρέχουμε να τα βγάλουμε πέρα, βιώνουμε τους εξαντλητικούς ρυθμούς, αγχωνόμαστε με τις απαιτήσεις, ανησυχούμε για το μέλλον, δίνουμε μεγάλη αξία σε υλικά πράγματα και αφιερώνουμε χρόνο μόνο στην εργασία και στις υποχρεώσεις παραβλέποντας την υγεία και την προσωπική μας ευεξία, τόσο μπλοκάρουμε την αρμονία, τη χαλάρωση, τη ψυχική ισορροπία και την πνευματική ανάπτυξη μας. Όμως, όσο και αν το αναγνωρίζουμε, πάντα θα βρίσκουμε τρόπο να ξεφεύγουμε και να δικαιολογούμε την ένταση που νιώθουμε αποδίδοντας στους γύρω μας και στο ευρύτερο περιβάλλον, αντί να κάνουμε την προσωπική μας ενδοσκόπηση.

Τα πρώτα μηνύματα τα δείχνει το σώμα μας. Το μυαλό και το σώμα είναι ένα ενιαίο σύστημα που αλληλοεπηρεάζεται. Ο Κάφκα είχε γράψει, ότι αν βρούμε την ισορροπία μέσα μας, ο κόσμος θα πέσει στα πόδια μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι η ατζέντα των ψυχολόγων είναι γεμάτη από ραντεβού, τα σεμινάρια αυτογνωσίας αυξάνονται και ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός – πρακτικές που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια- έχουν γίνει τόσο δημοφιλή. Θυμάμαι τα λόγια της φίλης και δασκάλας της χάθα και βινιάσανα γιόγκα Γιάννα Κατσαγεώργη όταν την ρώτησα πως με τη γιόγκα καταφέρνει να ισορροπεί. «Η τοποθέτηση του σώματος στις διαφορετικές θέσεις φέρνει τη σταδιακή αλλαγή, που βέβαια χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να γίνει. Όταν δημιουργώ μεγαλύτερο διάστημα στις αρθρώσεις, ανοίγει παράλληλα το μυαλό μου. Όταν σκύβω, στρίβω ή κυρτώνω το σώμα μου σπάω τα παγόβουνα της αυτοκριτικής που έχουν καθίσει στους μυς και με κάνουν σφιγμένη. Μπορώ να ξεπεράσω το θυμό, να διώξω το άγχος, να αποβάλλω τα αρνητικά συναισθήματα, γιατί αισθάνομαι κάθε κύτταρο του κορμιού μου ζωντανό και το νευρικό μου σύστημα γαλήνιο». Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν, πως όσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, τόσο δυσκολότερα θα διαταράσσονται οι ισορροπίες.

Από την άλλη, η διαταραχή της ισορροπίας γίνεται η αρχή της δημιουργικότητας, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…

(μεγάλο μέρος του κειμένου είναι από άρθρο μου στη «Γυναίκα» πριν από έξι χρόνια)