Η άσκηση της εβδομάδας #58

Stretching, για την πλάτη-στροφή της σπονδυλική στήλης

Με το στρέτσινγκ (διατατικές ασκήσεις) δεν αυξάνουμε μόνο την ευλυγισία και την ελαστικότητα των μυών μας, αλλά και της περιτονίας, του συνδετικού ιστού του οργανισμού μας που όταν τραυματιζόμαστε ή υπάρχει κάποια μυοσκελετική δυσλειτουργία χάνει την ευκαμψία της, γίνεται άκαμπτη και πηγή εντάσεων για όλο το σώμα.

Σε καθιστή θέση με τα πόδια τεντωμένα μπροστά, λυγίζετε το ένα πόδι και το περνάτε πάνω από το άλλο. Το γόνατο να δείχνει προς τον ουρανό και το πέλμα να πατάει στο έδαφος κοντά στον μηρό. Το αγκαλιάζετε με το αντίθετο χέρι κοντά στο στήθος σας και με ίσια την πλάτη, στρέφετε τον κορμό σας προς τη μεριά του λυγισμένου ποδιού, τοποθετώντας το άλλο σας χέρι στο πάτωμα, πίσω από τη λεκάνη. Μένετε σε αυτή τη θέση για 3-5 βαθιές αναπνοές και επαναλαμβάνετε από την άλλη μεριά.

Σημεία προσοχής: έχετε όσο πιο ίσια την πλάτη (αν δεν μπορείτε, καθίστε πάνω σ’ ένα από τα ειδικά box που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα ή σ’ ένα βιβλίο) – να έχετε κοντά στο στήθος σας το λυγισμένο πόδι (κάνετε συγχρόνως και μία ωραία διάταση στους έξω μυς του μηρού) – να ακουμπάει στο πάτωμα όλο το πέλμα του λυγισμένου ποδιού – να έχετε τεντωμένο το άλλο πόδι και σε ραχιαία κάμψη (flex) – το χέρι που είναι πίσω να είναι σε μία νοητή ευθεία με τον ώμο – κρατήστε τον ώμο κάτω.

Tipς: αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να την εκτελέσετε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά, μπορείτε να τα έχετε οκλαδόν ή και ακόμα να καθίσετε σε μια καρέκλα – θυμηθείτε ότι θέλετε να δώσετε πρώτα χώρο στους σπονδύλους και μετά να στρίψετε τη σπονδυλική σας στήλη (σαν το spine twist).

Photo 18-10-15 - 4 26 14 μ.μ.