Γνωρίζετε το Ugi;

[dropcap]Α[/dropcap]πό τα 1.440 λεπτά που έχει η μέρα, μπορείτε να διαθέσετε 30 για να γυμναστείτε και τα υπόλοιπα 1.410 για να αισθάνεστε καλά; Γιατί τόσο διαρκεί το Ugi, ένα λειτουργικό πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει την ενδυνάμωση του σώματος, τη ισορροπία και την καρδιοαναπνευστική άσκηση, για να κάνει καλό στην υγεία μας και να μας γεμίσει ενέργεια.

Όμως τι είναι το Ugi; Όλο το σύστημα της προπόνησης γίνεται με μία μπάλα. Πρόκειται για μία παραλλαγή της ιατρικής μπάλας (medicine ball). Έχει διάμετρο περίπου 40 εκ, μπορεί να αναπηδήσει σαν μία μεγάλη ιατρική μπάλα, ωστόσο το στοιχείο που την διαφοροποιεί είναι ότι είναι εύπλαστη, που θυμίζει μαξιλάρι πουφ. Το βάρος της κυμαίνεται σε τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ 2.7 και 5.5 κιλών ώστε να ο κάθε αθλούμενος να βρει το κατάλληλο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Υπεύθυνη για αυτό το νέο τύπο άσκησης είναι η κινησιολόγος και personal trainer διασημοτήτων Σάρα Σηρς . Με πολλά χρόνια στο ενεργητικό της στο χώρο των γυμναστηρίων και με μεγάλη εμπειρία πάνω στο fitness, έβλεπε ότι η γυμναστική με βάρη μπορεί να έχτιζε μυς αλλά της έλειπε το δυναμικό και εκρηκτικό στοιχείο ορισμένων κινήσεων αλλά και η ισορροπία που προσφέρει ένα πιο λειτουργικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ήθελε να δημιουργήσει ένα εύχρηστο και συνολικό πρόγραμμα για τους πολυάσχολους πελάτες της που δεν είχαν πολύ χρόνο να διαθέσουν και το οποίο εύκολα θα μπορούσαν να το κάνουν παντού. Ποιο όμως θα ήταν το αντικείμενο;

Η ιδέα της μπάλας ήρθε μία μέρα στο γυμναστήριο βλέποντας κάποιον να γυμνάζεται με μία παλιά ιατρική μπάλα που είχε σχιστεί στη ραφή. Όταν την πήρε στα χέρια της και είδε ότι πιέζοντας την μπορείς να κάνεις διάφορες ενδυναμωτικές ασκήσεις , να ισορροπήσεις πάνω της σαν το bosu και να τη μεταφέρεις, η Ugi γεννήθηκε! Για να τελειοποιηθεί όμως το προϊόν χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Ugi όμως δεν είναι μόνο η μπάλα, αλλά ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα γυμναστικής με μία σειρά ασκήσεων για όλο το σώμα με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια. Κάθε άσκηση διαρκεί ένα λεπτό, ώστε να υπάρξει ένταση μέσα από την προσπάθεια σε τέτοιο ποσοστό που να επιτρέπει την αερόβια και αναερόβια προπόνηση, χωρίς να επιβαρύνει . Με αυτό τον τρόπο το σώμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή του με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η φυσική του κατάσταση.