Γιατί το βαθύ κάθισμα είναι από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις

 

Στο σχολείο που πήγαινα για δημοτικό, οι τουαλέτες ήταν οι λεγόμενες τούρκικες. Έπρεπε να κάνουμε βαθύ κάθισμα για να κάνουμε την «ανάγκη» μας. Οι Ινδοί, οι μεσοανατολίτες και γενικά οι λαοί από την Ασία κάθονται με τις ώρες στο δρόμο σε βαθύ κάθισμα.
Για μας (τους δυτικούς) ίσως τη βλέπουμε σαν μία από τις πιο άβολες στάσεις, για αυτούς, το βαθύ κάθισμα, είναι μία στάση ενεργής ανάπαυσης.

Από την ηλικία που αρχίζουμε το σχολείο μαθαίνουμε να καθόμαστε στο ύψος μίας καρέκλας. Τρώμε σε αυτό το ύψος, δουλεύουμε σε αυτό το ύψος, ακόμα και το κρεβάτι μας είναι σε αυτό το ύψος. Αυτό σημαίνει ότι σιγά-σιγά και με το χρόνο, αν δεν γυμναζόμαστε, το σώμα μας μαθαίνει να κάθεται μέχρι αυτό το ύψος. Και το βαθύ κάθισμα να γίνεται δύσκολο αν όχι αδύνατον. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα μικρά παιδιά που τα βλέπουμε να παίζουν σε αυτή τη θέση και τους περισσότερους λαούς της Ανατολής οι οποίοι μπορούν να καθίσουν ώρες σε αυτή τη θέση. Και οι Ιάπωνες, συχνά τρώνε σε πολύ χαμηλά τραπέζια καθήμενοι στο πάτωμα.

Τα ισχία είναι το κέντρο της κίνησης του σώματος μας

Τα γερά ισχία δημιουργούν ένα γερό θεμέλιο για τους μυς του κορμού και επηρεάζουν την ικανότητα μας να εκτελούμε δραστηριότητες στην καθημερινή μας ζωή, όπως το βάδισμα, το κάθισμα, το σκύψιμο, τη διατήρηση της ισορροπίας όταν στεκόμαστε όρθιοι και να παραμένουμε δραστήριοι. Είναι από τις σημαντικότερες αρθρώσεις με μεγάλο εύρος κινητικότητας, όσο πιο γερά είναι τα ισχία τόσο καλύτερη κινητικότητα έχουμε. Ωστόσο, με την καθιστική ζωή οι καμπτήρες του ισχίου γίνονται σφιχτοί και κοντύτεροι και μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση, στα γόνατα και στα πέλματα καθώς οι μυς που περιβάλλουν το ισχίο έχουν και αυτοί σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και στην κινητικότητα της μέσης.

Τα ισχία φανερώνουν αρνητικά συναισθήματα

Αν το τρίγωνο της υγείας περιλαμβάνει τις δομές του σώματος, τα συναισθήματα και την ενέργεια και όλα μεταξύ του αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται, και αν σύμφωνα με τη ανατολική ιατρική ότι τα συναισθήματα σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα, στα ισχία κρύβονται αρνητικά συναισθήματα και συγκεκριμένα ο φόβος. Φέρτε στο νου σας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που φοβάται. Θα μαζέψει τα πόδια του κοντά στο στήθος. Αλλά και εμείς όταν κλαίμε έχουμε την τάση να κουλουριαζόμαστε. Επιπλέον, η περιοχή των ισχίων σχετίζεται με το δεύτερο τσάκρα, το ιερό, που είναι το κέντρο των «αφιλτράριστων» αρχέγονων συναισθημάτων, των σεξουαλικών ενεργειών και της δημιουργικότητας.

Από το κάθισμα στο βαθύ κάθισμα

Το βαθύ κάθισμα δεν είναι απλώς μία εξαιρετική άσκηση που ενεργοποιεί και γυμνάζει ένα μεγάλο αριθμό μυϊκών ομάδων, από των ποδιών μέχρι τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς.  Είναι και μία φυσική κινητική λειτουργία που το σώμα μας είναι σε θέση να εκτελεί βελτιώνοντας την ευλυγισία και η οποία ωφελεί τη συνολική μας υγεία. Αν δεν είσαστε εξασκημένοι, ξεκινήστε τα καθίσματα από τη θέση που αισθάνεστε την ασφαλέστερη και σας επιτρέπει το ατομικό σας εύρος κίνησης και επίπεδο ενδυνάμωσης. Εξασκώντας την άσκηση καθημερινά μπορείτε να χαμηλώσετε το ύψος στο σημείο που τα γόνατα να είναι παράλληλα με το έδαφος. Με το χρόνο μπορείτε να κατεβείτε σε πολύ βαθύ κάθισμα. Μεγάλη σημασία έχει ο έλεγχος, η ευθυγράμμιση και η σωστή στάση του σώματος (ίσια πλάτη και το πέλμα να πατάει ολόκληρο) για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.