Γιατί το πιλάτες θεωρείται ιδανική άσκηση για τις μεγάλες ηλικίες;

Η άποψη ότι η άσκηση σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι απαγορευτική είναι ένα ταμπού το οποίο ανήκει πλέον στο παρελθόν Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος πιλάτες όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στη ηλικίες άνω των 65 ετών. Άλλωστε ο δημιουργός της μεθόδου εξακολούθησε να εξασκεί τη μέθοδο ακόμη και όταν μπήκε στην 8η δεκαετία της ζωής του.

Σήμερα, αν κάνουμε μια βόλτα στους χώρους που πραγματοποιούνται μαθήματα πιλάτες, θα αντιληφθούμε ότι τα πρωινά τμήματα αποτελούνται κατά κύριο λόγο από άτομα της τρίτης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες σε αυτή την κατηγορία έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα συγκεκριμένα μαθήματα απ’ ότι οι άνδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άντρες αυτής της ηλικίας δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ένα τμήμα που κατά τη γνώμη τους είναι γυναικοκρατούμενο και πολλές φορές αναγκάζονται να το κάνουν μετά από παρότρυνση των γιατρών τους ή των οικείων προσώπων τους. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη μέθοδο πιλάτες ξεχωριστή;

Αρχικά, γιατί είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που είναι προσαρμοσμένη σε όλες τις ηλικίες. Οι δάσκαλοι της μεθόδου αυτής διαθέτουν την ικανότητα να προσαρμόζουν το μάθημα στις εκάστοτε ανάγκες του υποψήφιου μαθητή, πόσο περισσότερο όταν ηλικιωμένος. Η εξατομίκευση του μαθήματος είναι μια από τις γενικές αρχές της μεθόδου, σύμφωνα με την οποία το μάθημα είναι ατομικό-εξατομικευμένο για το κάθε ασκούμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος αποτελεί μέλος ενός τμήματος.

Όμως, ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία και έρευνες δείχνουν ότι και τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να συνεχίζουν τα γυμνάζονται. Η μέθοδος πιλάτες ανταποκρίνεται να είναι η καλύτερη στις ηλικίες άνω των 65 ετών γιατί δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη και επιπλέον έχει πολλαπλά οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:

Τα οφέλη του πιλάτες στις ηλικίες άνω των 65 ετών

-Διατηρεί και πολλές φορές αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
-Η μυϊκή ενδυνάμωση που επιτυγχάνεται μέσω της άσκησης έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι ασκούμενοι να είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε πτώσεις και ενδεχόμενους τραυματισμούς.
Υπάρχει ένα μεγάλο ασκησιολόγιο με ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς άρση βαρών αλλά με σταδιακή αύξηση της αντίστασης των ελατηρίων στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μηχανήματα της μεθόδου όπως το reformer και η cadillac.
-Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, διότι μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου είναι η διαφραγματική αναπνοή, η οποία συνοδεύει όλες τις ασκήσεις.
-Βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση σώματος.
-Παρέχει ασφάλεια.
-Προσφέρει αίσθημα ευεξίας και την αίσθηση της προσωπικής ικανοποίησης. Γιατί, πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη πολλοί δάσκαλοι της μεθόδου γίνονται καθημερινά μάρτυρες των ψυχολογικών ωφελειών των ηλικιωμένων μαθητών τους, οι οποίοι «γεμίζουν» εσωτερικά από το αίσθημα ευεξίας που νοιώθουν μετά το τέλος του μαθήματος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει την μέθοδο αυτή ιδανική για την τρίτη ηλικία, είναι οι αργές και ήπιες κινήσεις με το βάρος του σώματος. Η διάρκεια του μαθήματος όπως και η συχνότητα του επιλέγονται με βάση τις υποκειμενικές συνθήκες του κάθε μαθητή.

Το να μεγαλώνουμε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον δραστήριο τρόπο ζωής αλλά να συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.

Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση, είναι μπαλαρίνα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη μέθοδο πιλάτες, γιόγκα και γιόγκα για παιδιά, trx & bosu καθώς και prenatal & postnatal fitness instructor και της αρέσει να γράφει