Γιατί το πιλάτες είναι μέρος της ζωή μου

Ήταν πριν από είκοσι χρόνια όταν πήγα στο στούντιο της Ευγενίας Παπαδοπούλου, που ήταν τότε στον περιφερειακό του Λυκαβηττού για να δοκιμάσω την καινούρια μέθοδο και την όχι τόσο γνωστή τότε, με το όνομα πιλάτες. Και από τότε «κόλλησα». Η άσκηση και τα σπορ ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Ωστόσο το πιλάτες είναι για μένα περισσότερο από μια άσκηση. Είναι μια μέθοδος. Που βλέποντας τα οφέλη της με κέρδισε, ώστε δέκα χρόνια αργότερα να παρακολουθήσω το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης από τον Άλαν Χέρντμαν, να πάρω την πιστοποίηση certified instructor και να γίνει το πιλάτες μέρος και της επαγγελματικής ζωής μου.

Το πιλάτες σαφώς είναι μία μέθοδος εκγύμνασης. Δυναμώνει, τονώνει και επιμηκύνει τους μυς, χωρίς ωστόσο πόνους και τραυματισμούς, βελτιώνει τη στάση (και τη διάθεση), χαρίζει ευλυγισία και ισορροπία. Όμως πάει και πιο πέρα. Είναι ένα σύστημα που μας μαθαίνει πράγματα για το σώμα μας τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. Βλέπει το σώμα σφαιρικά ως ένα σύνολο εστιάζοντας στη σύζευξη μυαλού και σώματος με στόχο τη συνολική καλή φυσική κατάσταση. Και η καλή φυσική κατάσταση επηρεάζει τη ψυχική υγεία. Όλα είναι συνδεδεμένα και ας μην το συνειδητοποιούμε πάντα.

Γιατί είναι μέρος της ζωής μου (και εύχομαι να γίνει και για σας)

Γιατί κάθε μάθημα είναι μία πλήρης προπόνηση

Στο πιλάτες ενεργοποιούνται όλοι οι μυς. Πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές, σταθεροποιοί και συνεργοί. Στην εκτέλεση μίας άσκησης το σώμα κάνει όλες τις κινήσεις χωρίς ωστόσο να προκαλεί ένταση ή ενόχληση επειδή εκτελείται στο προσωπικό εύρος κίνησης του καθενός. Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με το σώμα και την άσκηση, δουλεύοντας με τους εσώτερους μυς, που βρίσκονται στο κέντρο του σώματος μας, δημιουργώντας ένα δυνατό υπόβαθρο. Το powerhouse, όπως ονόμασε ο ίδιος ο Πιλάτες το κέντρο ενέργειας και παραγωγής δύναμης.

Γιατί είναι ιδανικό για όλους

Έχω μαθητές που χρησιμοποιούν το πιλάτες ως βοήθημα στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Και άλλους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία που τους βοηθάει στην κινητικότητα. Κάποιοι έχουν παλιούς τραυματισμούς, οι περισσότεροι έχουν χρόνιους πόνους. Μπορεί να είσαστε έγκυος, να είσαστε αθλητής ή να μην έχετε ποτέ πατήσει σε γυμναστήριο. Και αυτό είναι το ωραίο και μοναδικό στο πιλάτες. Είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες, για όλα τα επίπεδα, για ανθρώπους δραστήριους και για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη γυμναστική

Γιατί με κάνει να νιώθω ωραία

Με το πιλάτες ποτέ δεν ένιωσα το συναίσθημα ότι βαριόμουν. Δεν ένιωσα κουρασμένη μετά το μάθημα και κανένα μάθημα δεν το ένιωθα σαν «πρέπει», ότι πρέπει δηλαδή να γυμναστώ για να διατηρώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση. Το αντίθετο. Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεθόδου είναι οι συντονισμένες κινήσεις και η ροή. Μετά από ένα μάθημα αισθάνομαι ευεξία και πιο ενεργητική, έχοντας προσφέρει κάτι καλό στον εαυτό μου.

Γιατί πάντα υπάρχει μία πρόκληση

Από τότε που μπήκα στον κόσμο του πιλάτες έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια. Πάντα κάτι μαθαίνεις, από δασκάλα γίνομαι πάλι μαθήτρια. Όσο περισσότερο εξασκείς τη μέθοδο, τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις τη μαγεία της μέσα από το δυναμικό και τις επαναλήψεις των ασκήσεων. Και με χαρά θα ξανά γυρίζετε στα βασικά ακόμα και αν το επίπεδο σας είναι προχωρημένο. Δοκιμάστε το!