Γιατί να προτιμήσετε τα προϊόντα ολικής αλέσεως;

«Τελικά μαμά, δεν είχαν διαφορά αυτά τα μακαρόνια από τα άλλα», μου είπε χθες βράδυ ο δεκατετράχρονος γιος μου όταν τελειώσαμε το φαγητό. Μακαρόνια για εκείνον είναι ακόμα οποιοδήποτε είδος ζυμαρικών και η διαφορά ήταν είχα προτιμήσει να είναι ολικής αλέσεως ,σε μία προσπάθεια να εντάξω αυτή την κατηγορία περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή.

Προϊόντα ολικής αλέσεως είναι όσα παρασκευάζονται από αλεύρι που έχει αλεσθεί μαζί με το φλοιό των δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη και ρύζι). Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στο πίτουρο των δημητριακών και το οποίο δεν αφαιρείται και σε μεταλλικά στοιχεία όπως χαλκός, μαγνήσιο, σίδηρο και σελήνιο.

Όσο αφορά την υγεία, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση τους αντί των επεξεργασμένων, βοηθάει στη διατήρηση υγιούς εντέρου, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ελαττώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, βελτιώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Τέλος, δίνουν την αίσθηση πληρότητας λόγω της σχέσης του υψηλού όγκου τροφής με τη χαμηλή ενεργειακή τους πυκνότητα.

Ωστόσο δεν μπορούν να τρώνε όλοι προϊόντα ολικής αλέσεως. Θα πρέπει να περιορίσουν τις ποσότητες όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου και οστεοπενία λόγω ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία και τα εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και οι διαβητικοί λόγω του άμυλου που μετατρέπεται σε γλυκόζη.

Tip: όταν αναζητάτε προϊόντα ολικής αλέσεως, βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν στη συσκευασία «100% ολικής αλέσεως». Αν αναγράφει 95% ή 90% σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί μέρος του πίτουρου, αν είναι λιγότερο από 85% δεν είναι.