Γιατί μου αρέσει ο Οκτώβριος

Χρώματα χρυσά, πορτοκαλιά, κόκκινα και πορφυρά χρώματα έχει ο Οκτώβριος. Έχει και ένα φωτεινό μπλε χρώμα, διαφορετικό από του καλοκαιριού. Είναι ο μήνας που συνδυάζεις το βουνό και τη θάλασσα. Κάνεις τις πρώτες εκδρομές σε ορεινά μέρη και όσο ο καλός καιρός κρατάει συνεχίζεις τα μπάνια στη θάλασσα. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο. Σε πολλά μέρη, ο Οκτώβριος ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός», επειδή το πιο σημαντικό δώρο του στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του. Στην αρχαία Ελλάδα ο Οκτώβριος ήταν μήνας πλούσιος σε γιορτές καθώς οι Αθηναίοι φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τη θεϊκή προστασία για τον κύκλο των γεωργικών εργασιών που μόλις άρχιζε και γιόρταζαν το μεγαλύτερο μέρος των Ελευσίνιων Μυστήριων. Στις 3 του μήνα γιορτάζεται ο πολιούχος των Αθηνών, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Στη νεωτέρα ιστορία σχετίζεται με μεγάλες στιγμές: Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη, στις 28 Οκτωβρίου 1940 είπαμε το «Όχι» στην Ιταλία και στις 12 Οκτωβρίου 1944 η γαλανόλευκη σημαία μας κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη. Όμως εκτός από αυτές τις γιορτές υπάρχουν και άλλοι λόγοι:

1. Είναι τα γενέθλια ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου, της μητέρας μου. Είναι επίσης και τα γενέθλια του μεσαίου μου αδελφού.
2. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα χρυσάνθεμα, η γη στολίζεται με κυκλάμινα και φυτεύουμε πικροδάφνες.
3. Είναι η εποχή που γεμίζουμε το καλάθι μας με αχλάδια και μήλα, ρόδια και κυδώνια, κολοκύθες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, φασολάκια και φρέσκους καρπούς καρύδια, αμύγδαλα και κάστανα.
4. Και φτιάχνεις γλυκιές και αλμυρές τάρτες, τις πρώτες και δοκιμάζεις καινούριες συνταγές .
5. Είναι ο μήνας που δεν κάνει ούτε πολύ ζέστη ούτε πολύ κρύο
6. Απολαμβάνεις -περισσότερο από το καλοκαίρι-τα τελευταία μπάνια στη θάλασσα, γιατί γνωρίζεις ότι είναι τα τελευταία.
7. Οργανώνεις πικ-νικ στην εξοχή, κάνεις τις πρώτες εκδρομές στο βουνό και χαίρεσαι το περπάτημα στη φύση, πριν αρχίσει το κρύο.
8. Είναι ο μήνας που δοκιμάζεις μπότες, βγάζεις τα μάλλινα, ξαναφοράς το αγαπημένο σου πουλόβερ, αγοράζεις ένα καινούριο.
9. Είναι ο μήνας που ντύνεις χειμωνιάτικα και το σπίτι. Απλώνεις τα χαλιά και βάζεις την απαλή σου κουβέρτα στο κρεβάτι.
10. Είναι ο μήνας που αρχίζουν νέες σειρές στην τηλεόραση, βγαίνουν καινούριες ταινίες στον κινηματογράφο και ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις.