Γιατί κάποιοι ιδρώνουν υπερβολικά;

Αυτή την ώρα που γράφω το κείμενο καθισμένη στο γραφείο, στο σπίτι μου, έχω ανοιχτά τα παράθυρα, τον ανεμιστήρα και έχω δίπλα μου και την ενθύμιο- βεντάλια από το ταξίδι μου στο Ντακάρ. Αύγουστος μήνας με το θερμόμετρο να μην έχει πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς εδώ και μέρες. Κάνει ζέστη, πολύ ζέστη, είναι φυσικό να ιδρώνουμε. Και να ιδρώνουμε πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ιδρώνουν υπερβολικά, ώστε να αισθάνονται αυτό που λέμε «μούσκεμα» και τους φέρνει σε δύσκολη θέση, ειδικά σε κοινωνική επαφή.

Τι είναι ο ιδρώτας

Στο σώμα μας υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες που δουλειά τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και να αποβάλλουν τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο αίμα. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εξωκρινείς αδένες που μπαίνουν σε λειτουργία από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Βρίσκονται σε όλο το σώμα αλλά περισσότερο στο μέτωπο, στις παλάμες και στα πέλματα. Ο ιδρώτας είναι άοσμος. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι αποκρινείς αδένες που βρίσκονται στην περιοχή της μασχάλης και των γεννητικών οργάνων, οι οποίοι ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία. (Αυτός είναι ο λόγος που τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν μυρίζουν). Εκκρίνεται σε καταστάσεις στρες και έντονης άσκησης. Αν και άοσμος, η σύσταση του ιδρώτα που απελευθερώνεται στο σώμα περνώντας μέσα από τους θύλακες των τριχών, είναι κατάλληλη για να ενεργοποιήσει τη δράση των βακτηριδίων που υπάρχουν στο σώμα μας. Όταν τα βακτηρίδια (που ευνοούνται από ένα υγρό περιβάλλον) έρθουν σε επαφή με τον ιδρώτα, δημιουργείται κακοσμία.

Γυναικείος και ανδρικός ιδρώτας

Διαφέρουμε σε αρκετά πράγματα, διαφέρουμε ακόμα και στον ιδρώτα. Ο λόγος είναι η επίδραση της τεστοστερόνης. Στους άνδρες είναι πιο πικρός, ξινός και δύσοσμος, στις γυναίκες περισσότερο αλκαλικός. Από την άλλη μερικά, οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και να αφυδατώνονται πιο εύκολα καθώς το γυναικείο σώμα δυσκολεύεται πιο πολύ να μειώσει την θερμότητά του. Για αυτό και υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά αποσμητικά.

Το φαινόμενο της υπεριδρωσίας

Όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες του οργανισμού τότε προκαλείται υπεριδρωσία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, πρόκειται για ένα παθολογικό φαινόμενο που αφορά 1-3% των ανθρώπων, εκδηλώνεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και εντοπίζεται συνήθως στις μασχάλες (οπού είναι και η πιο συχνή) αλλά και στις παλάμες (περιορίζοντας τους χαιρετισμούς) και στα πέλματα. Υπάρχουν δύο τύποι: η πρωτοπαθής υπεριδρωσία η οποία οφείλεται σε υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συχνά αναγνωρίζεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης ή διαταραχής. Την ξεχωρίζεται από την υπερβολική εφίδρωση επειδή η τελευταία προκύπτει εξαιτίας έντονης άσκησης, βρίσκεστε σε θερμό περιβάλλον ή μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ενώ η υπεριδρωσία προκαλείται χωρίς να κινείστε ή σαφή λόγο.

Ποιες είναι οι αιτίες

Αιτίες είναι γεννητικής φύσεως, το υπερβολικό άγχος, τα φάρμακα (κυρίως τα αντιψυχωσικά και η θυροξίνη σε μεγάλες δόσεις), ο υπερθυρεοειδισμός, το αλκοόλ και όσα περιέχουν καφεΐνη, η εμμηνόπαυση, η υπογλυκαιμία, οι εμπύρετες καταστάσεις, η έντονη άσκηση, τα πικάντικα φαγητά.

Πως αντιμετωπίζεται

  • Με ανθιδρωτικά ή αντιιδρωτικά προϊόντα που επιδρούν στους ιδρωτοποιούς αδένες και μειώνουν την αφίδρωση σε αντίθεση με τα αποσμητικά που καλύπτουν την μυρωδιά αλλά δεν μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα. Χορηγούνται και με ιατρική συνταγή και εφαρμόζονται τη νύχτα.
  • Φορώντας ρούχα με υφάσματα που δεν «παγιδεύουν» τον ιδρώτα. Καλό είναι να έχετε μία αλλαξιά μαζί σας, ιδιαίτερα αν κάνει πολύ ζέστη και να προτιμάτε τα ανοιχτά χρώματα.
  • Να φοράτε ανοιχτά παπούτσια όσο περισσότερο μπορείτε επιλέγοντας να είναι από φυσικά υλικά (δέρμα) που επιτρέπουν καλή κυκλοφορία του αέρα. Αν φοράτε κλειστά, να αλλάζετε κάλτσες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (ή συχνότερα, αν βραχούν) και να τις πλένετε πριν τις ξαναφορέσετε.
  • Να κάνετε καθημερινά ένα και δύο και τρία ντους αν χρειαστεί.
  • Να φροντίζετε για την καθημερινή αλλαγή εσωρούχων.
  • Η αποτρίχωση βοηθάει να μειώνεται η θερμοκρασία της περιοχής.