Γιατί κάνουμε ξυπόλητοι γιόγκα και πιλάτες;

Όταν πάτε να κάνετε μάθημα γιόγκα, το πρώτο πράγμα που θα σας ζητήσουν είναι να βγάλετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε χώρο και να μείνετε ξυπόλητοι. Το ίδιο θα σας συστήσω και εγώ – ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα- σε ένα μάθημα. Πέρα από ένα κανόνα εθιμοτυπίας και ένα στοιχείο υγιεινής – να μη μεταφέρουμε τη βρωμιά από τους δρόμους εκεί που θα βάλουμε το στρώμα και θα ξαπλώσουμε – έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο ακόμα;

Γείωση και επαφή με το έδαφος

Αν έχετε κάνει μαθήματα γιόγκα, πολλές φορές θα έχετε ακούσει τη λέξη γείωση. Να πατήσετε καλά με όλο το πέλμα σας και να νιώσετε το έδαφος. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, είναι η γείωση. Τι είναι όμως η γείωση; Και γιατί γίνεται τόσο λόγος για αυτήν; Γείωση σημαίνει να είμαι και να περπατώ χωρίς παπούτσια σε κάθε φυσική επιφάνεια. Και γίνεται τόσο λόγος για αυτήν, επειδή κάνει καλό. Όπως το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται, έτσι είναι και τα πόδια μας από τη φύση και ξυπόλυτοι. Υπάρχει όμως και άλλη εξήγηση που έχει να κάνει με το ηλεκτρικό πεδίο της γης και του οργανισμού μας και την μεταξύ τους εξισορρόπηση. Όταν είμαστε ξυπόλητοι, τα πόδια μας λειτουργούν σαν μπαταρίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς είμαστε φορτισμένοι με πολλά θετικά ιόντα και αυτό συμβαίνει επειδή εκθετόμαστε στην ενέργεια των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που υπάρχουν γύρω μας. Όταν είμαστε ξυπόλητοι πάνω σε μία φυσική επιφάνεια, ο οργανισμός μας, μέσω των πελμάτων, φορτίζεται από τα αρνητικά ιόντα της γης. Με άλλα λόγια, το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της γης εξισορροπεί με το δικό μας ηλεκτρικό φορτίο, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια της γης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τις φλεγμονές και φθορές του οργανισμού.
Ποια άλλα οφέλη μπορούμε να νιώσουμε και να δούμε; Αύξηση της ενέργειας μας, βελτίωση του ύπνου μας, καλύτερη λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος ακόμα και μείωση χρόνιων πόνων.

Σταθερότητα, ισορροπία και ευθυγράμμιση

Γνωρίζετε ότι το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού σας στέλνει σήμα να ενεργοποιηθούν οι προσαγωγοί σας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια προστατεύουν το πόδι σε διάφορα αθλήματα, όμως τα δάκτυλα μέσα στο παπούτσι είναι άκαμπτα. Στη γιόγκα και στο πιλάτες πετυχαίνουμε καλύτερα τις στάσεις και τις ασκήσεις χωρίς παπούτσια. Τα πέλματα και τα πόδια αποτελούν θεμέλιο σε πολλές ασκήσεις και όχι μόνο στις όρθιες θέσεις. Με το να νιώθουμε όλο το πέλμα μας να πατάει στο έδαφος (από τα δάκτυλα έως τη φτέρνα), μπορούμε καλύτερα να έρθουμε σε ακροστασία, να σηκώσουμε τα δάκτυλα από το έδαφος ή να τα κινήσουμε, να κάνουμε έντονη καμάρα, ραχιαία και πελματιαία κάμψη και στροφές το κάτω άκρος, επιτρέποντας σε όλους τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις του ποδιού να συμμετέχουν. Το κάθε πέλμα μας διαθέτει 26 οστά και οι μυς των δακτύλων συνδέονται με τους μυς της κνήμης. Όταν είμαστε ξυπόλητοι, αισθανόμαστε περισσότερο την ενεργοποίηση και τη διάταση των μυών. Επιπλέον, κάνουμε και πιο συνειδητή ευθυγράμμιση. Όταν δεν ευθυγραμμίζονται, τότε δεν ευθυγραμμίζεται ούτε το υπόλοιπο σώμα. Αρκετοί πόνοι στο σώμα προέρχονται από την κακή στάση των κάτων άκρων. Έπειτα, έχουμε καλύτερη σταθερότητα και ισορροπία στην εκτέλεση των ασκήσεων.

Εάν ωστόσο, έχετε έναν τραυματισμό, μια ασθένεια ή για κάποιους άλλους λόγους δεν θέλετε να είσαστε ξυπόλητοι, μπορείτε να φοράτε ειδικά καλτσάκια που δεν γλιστράνε ή ακόμα καλύτερα τα καλτσάκια που έχουν τα δάκτυλα χωριστά για να μπορείτε να τα κινείτε.