Γιατί η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους δεν αφορά μόνο τις γυναίκες

Δεν χρειάζεται να νιώσουμε κάποια ενόχληση ή πόνο για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του σώματός μας και να αρχίσουμε να προσέχουμε το σώμα μας. Ούτε να περιμένουμε μέχρι να προκύψει ένα θέμα υγείας που θα μας κάνει να μην είμαστε αποτελεσματικοί στις καθημερινές εργασίες μας.

Μία από τις παθήσεις που αφορά αποκλειστικά τους άνδρες, με έναν στους δύο να έχει την τάση εκδήλωσης συμπτωμάτων, και έναν στους έξι να εμφανίζει καρκίνο, είναι τα προβλήματα με την υγεία του προστάτη. Οι περισσότεροι νεαροί άνδρες πιστεύουν πως τα προβλήματα με τον προστάτη αδένα θα τους απασχολήσουν μετά τα εξήντα-εβδομήντα έτη, ωστόσο στις νεαρές ηλικίες ο προστάτης είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις, όπως η προστατίτιδα και καλό είναι να γνωρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου ξεκινάει η καλοήθης υπερπλασία.

Ο προστάτης, ο μικρός αδένας που «προΐσταται» της ουροδόχου κύστης, πήρε το όνομα του από τον Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας, Ηρόφιλο, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους ιατρούς της αρχαιότητας. Ο ρόλος του είναι να διασφαλίσει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων με την παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αναπαραγωγή και στη γονιμοποίηση.

Εκτός όμως από τα προβλήματα του προστάτη, προβλήματα μπορεί να προκύψουν με την υγεία του εντέρου και την απώλεια της εγκράτειας ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή ως σύμπτωμα μετά από επέμβαση.

Πώς επηρεάζει η καθιστική ζωή

Τα προβλήματα που επιφέρει ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι γνωστά, εδώ θα εστιάσουμε πώς αυτός ο τρόπος ζωής έχει επίδραση στη βέλτιστη λειτουργία και δύναμη των μυών της λεκάνης, του πυελικού εδάφους όπως λέμε στο πιλάτες. Θα ήθελα να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο κάθεστε. Τις περισσότερες φορές, λόγω της άνετης σχεδίασης των καρεκλών, καθόμαστε με τέτοιον τρόπο που είναι σαν να ξαπλώνουμε πίσω. Αντί δηλαδή να καθόμαστε πάνω στα καθιστικά οστά σε στητή θέση, καθόμαστε στην ουρά (κόκκυγα) και στους γλουτιαίους μυς τοποθετώντας τη λεκάνη σε μία οπίσθια κλίση. Αυτή η οπίσθια κλίση αλλάζει τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζει το βάδισμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πύελο λόγω της αυξημένης πίεσης, προβλήματα σε άλλα όργανα, όπως με τη λειτουργία του εντέρου και την κύστη, δυσκολία στην ούρηση, αλλά και να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Πώς βοηθάει το πιλάτες

Ένας από τους στόχους της μεθόδου πιλάτες είναι να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες. Μία από αυτές είναι η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η άλλη είναι η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει δυσλειτουργία. Οι ασκήσεις πυελικών μυών, γνωστές και ως ασκήσεις Κέγκελ, είναι ο τύπος της άσκησης που συνιστάται για να ενισχύσει τους μυς γύρω από την ουροδόχο κύστη και το πέος. Ωστόσο, αν ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο πυελικό διάφραγμα, μπορεί να οδηγήσει σε κήλη εντός του κοιλιακού τοιχώματος. Στο πιλάτες, η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους είναι κάτι περισσότερο από τους μυς που συσφίγγονται για την πρόληψη της ακράτειας και δεν είναι ένα σημείο απομονωμένο από το υπόλοιπο σώμα. Γι’ αυτό και στο πιλάτες μιλάμε για το powerhouse, που περιλαμβάνει επίσης το διάφραγμα, τους κοιλιακούς μυς και των ισχίων που πρέπει να λειτουργούν μαζί για να λειτουργούν σωστά. Αυτή η ενσωμάτωση και η διασύνδεση με την πλευρική διαφραγματική αναπνοή είναι που ξεχωρίζει τη μέθοδο. Η αναπνοή μας συνδέεται στενά με το πυελικό διάφραγμα και είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε με την πλήρη δυναμικότητά μας και να βελτιώσουμε την ευθυγράμμιση. Το ένα διάφραγμα αντικατοπτρίζει την κίνηση του άλλου διαφράγματος.

Άσκηση Κέγκελ αλά πιλάτες

Ξαπλώνετε σε ύπτια θέση με τα πόδια παράλληλα στο άνοιγμα των ισχίων και τα γόνατα λυγισμένα έχοντας τα χέρια δίπλα στη λεκάνη. Φανταστείτε τους μυς του πυελικού εδάφους σαν μία αιώρα που συγκρατεί και αποτρέπει την ακράτεια της ουροδόχου κύστης (ούρων) και του εντέρου (κοπράνων). Αυτούς του μυς θέλετε να δυναμώσετε κάνοντας την κίνηση ότι σταματάτε και ξεκινάτε ξανά. Τώρα που τους εντοπίσατε, με μια βαθιά εκπνοή τους σφίγγετε (χωρίς να σφίξετε τους γλουτούς) έχοντας την αίσθηση ότι τους τραβάτε προς τα πάνω. Κρατήστε για πέντε δευτερόλεπτα, και κατά την εισπνοή τους χαλαρώνετε. Επαναλαμβάνετε αργά για 10 φορές. Σε πρόγραμμα αποθεραπείας, προγραμματίστε να επαναλαμβάνετε την άσκηση τρεις τέσσερις φορές την ημέρα.
Όταν μάθετε να την εκτελείτε σωστά, μπορείτε να προσθέσετε έναν βαθμό δυσκολίας κάνοντας τη γέφυρα (pilates bridge).

(το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.newsbeast.gr)