26 Ιούλ Γιατί είναι σημαντικό να κινητοποιείτε τους αστραγάλους;
Περπατάτε και ανεβαίνετε σκάλες, τρέχετε, χορεύετε και κάθεστε οκλαδόν. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες; Απαιτούν κινητικότητα στον αστράγαλο ή σωστότερα, της ποδοκνημικής άρθρωσης. Αν δεν έχετε υποστεί διάστρεμμα ή κάποιον άλλον τραυματισμό είναι πιθανό να μην έχετε σκεφτεί πόσο σημαντική είναι.
Το πόδι έχει δύο σημαντικές λειτουργίες. Στηρίζει το βάρος του σώματος μας και χρησιμοποιείται σαν μοχλός στο βάδισμα και στο τρέξιμο. Σχηματίζει τόξα τα οποία βοηθούν να προσαρμόζεται σε ανώμαλες επιφάνειες, εξαιτίας των πολλαπλών διαρθρώσεων είναι εύκαμπτο και χρησιμεύει ως ελατήριο για την απορρόφηση των τρανταγμάτων, όπως όταν πηδάμε.
Ο αστράγαλος είναι ένα από τα οστά του ταρσού και το μοναδικό που συντάσσεται με την κνήμη και την περόνη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το σημείο συνάντησης του ποδιού με το κάτω άκρο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανατομικά στοιχεία είναι ότι στον αστράγαλο προσφύονται πολυάριθμοι σύνδεσμοι αλλά κανείς μυς δεν προσφύεται σε αυτό το οστό. Οι πρωταρχικές κινήσεις είναι η ραχιαία (όταν τα δάκτυλα κοιτούν προς τα πάνω, κοινώς τσαρούχι ή φλεξ- όπως λένε στο μπάλετο) και πελματιαία (όταν τα δάκτυλα στρέφονται προς τα κάτω- πλιέ) κάμψη. (Η ανάσπαση του έσω και του έξω χείλους του ποδιού, δηλαδή όταν το πόδι γέρνει προα τα έξω ή προς τα μέσα, γίνεται στις μεσοτάρσιες διαρθρώσεις και όχι στην ποδοκνημική). Ένταση στον αστράγαλο μπορεί να συμβάλει στον πόνο και τον τραυματισμό στα γόνατα, τους γοφούς και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, διότι η περιορισμένη κινητικότητα του αστραγάλου οδηγεί συχνά σε αντιστάθμιση και συμπίεση στις αρθρώσεις που βρίσκονται πάνω από την ποδοκνημική. Όταν αναφερόμαστε στην κινητικότητα του αστραγάλου, συνήθως αναφερόμαστε στο πώς κινείται ο αστράγαλος όταν το πόδι είναι ακουμπάει ή απομακρύνεται το έδαφος. Κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα ο αστράγαλος κάνει πελματιαία και ραχιαία κάμψη. Η κινητικότητα του αστραγάλου μπορεί να περιοριστεί σε μία ή και στις δύο κατευθύνσεις. Συνήθως είναι στη ραχιαία κάμψη και οφείλεται στη σχέση που έχει ο αστράγαλος με τραυματισμούς στα γόνατα. Εκτός όμως από τραυματισμούς, προβλήματα κινητικότητας μπορούν να προκληθούν και από τις καθημερινές συνήθειες μας. Φοράμε γόβες και παπούτσια με ψηλό τακούνι και περπατάμε σε επίπεδες επιφάνειες. Και εδώ, η μείωση της κινητικότητας παρατηρείται περισσότερο στη ραχιαία κάμψη, διότι δεν κινούμε τους αστραγάλους μέσω του πλήρους εύρους κίνησης τους, δημιουργώντας ακαμψία στο γαστροκνήμιο.
Τι κάνουμε για να έχουμε δυνατούς αστραγάλους
Τους κινητοποιούμε. Για να μειώσουμε τραυματισμούς και πόνους ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Με στατικές ασκήσεις ισορροπίας σε σταθερές ή ασταθείς επιφάνειες, δυναμικές ασκήσεις με ενδυνάμωση των πρόσθιων κνημιαίων και γαστροκνημίων οπού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάστιχα, ανυψώσεις από το έδαφος ή από σκαλί, λειτουργικές ασκήσεις και ασκήσεις που βελτιώνουν το εύρος κίνησης τους και μπορούμε να τις κάνουμε παντού!