Γιατί αγαπώ τις spine twist ασκήσεις

 

Από την κλασική Spine Twist άσκηση στο πιλάτες μέχρι τις twist στάσεις στη γιόγκα, οι περιστροφές του κορμού σε όρθια, καθιστή ή ξαπλωτή θέση ανήκουν στην ομάδα των αγαπημένων μου ασκήσεων. Οι περιστροφές είναι γενικά στάσεις και ασκήσεις που στρίβετε τον κορμό από την μέση και όχι από τους ώμους προς τη μία μεριά και αντίστροφα, διατηρώντας την λεκάνη σταθερή ή το αντίθετο. Διατηρείτε τους ώμους σταθερούς και τις ωμοπλάτες στο έδαφος και στρίβετε την λεκάνη. Ανάλογα ποιος είναι ο στόχος, η κάθε μία έχει τα δικά της οφέλη για το σώμα και την υγεία, τόσο φυσιολογικά στο κυκλοφορικό σύστημα όσο και δομικά στο μυοσκελετικό. Για παράδειγμα, στο πιλάτες, η άσκηση Spine Twist είναι μία άσκηση αναπνοής που αφαιρεί τον ακάθαρτο αέρα από τους πνεύμονες καθώς τεντώνουμε τους μυς της πλάτης και εκτελείται με πιο ρυθμικό παλμό.

Λόγω της καθιστικής ζωής, δυστυχώς πολλοί άνθρωποι χάνουν την ευκαμψία να περιστρέψουν τη σπονδυλική στήλη. Εάν δεν κάνουμε διατάσεις και δεν επιμηκύνουμε τους μυς, τους τένοντες, τους συνδέσμους και την περιτονία που είναι ο συνδετικός ιστός τουλάχιστον κάποιες ημέρες την εβδομάδα, με το χρόνο μειώνεται η κινητικότητα των μυών και κονταίνουν και περιορίζεται και η κινητικότητα της κοντινής άρθρωσης. Στις στροφές, ο περιορισμός είναι στους μαλακούς ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη, τους κοιλιακούς, στα πλευρά και στα ισχία. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν οι αρθρώσεις χάσουν αυτή την ικανότητα κίνησης λόγω τραύματος, χειρουργικής επέμβασης ή αρθρίτιδας. Εάν κάνετε τακτικά περιστροφές όχι μόνο διατηρείτε το μήκος και την ανθεκτικότητα των μαλακών ιστών, αλλά συμβάλλετε και στη διατήρηση της υγείας των δίσκων και των αρθρώσεων.
Υπάρχουν όμως ακόμα και άλλοι λόγοι:

1. Βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία
Σε μία περιστροφική θέση, ουσιαστικά να συμπιέζονται τα πεπτικά όργανα. Αυτό προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας και επιδράει στον οργανσιμό. Όταν επιστρέφετε στην ουδέτερη θέση από την περιστροφή, η κυκλοφορία θα γίνει πιο έντονη και σωστή. Θα αυξηθεί η ροή του αίματος στα πεπτικά όργανα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητά τους να λειτουργούν και καλυτερεύει η μεταφορά των άχρηστων υλικών προς το απεκκριτικό σύστημα,. Επιπλέον, γίνεται και ένα είδος μασάζ στα όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα.

2. Βοηθούν στην αποτοξίνωση
Λόγω της επιρροής που έχουν στην απελευθέρωση οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος, οι περιστροφές του κορμού θεωρούνται και από τις καλύτερες ασκήσεις για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Για να θυμηθούμε, η κύρια λειτουργία του αίματος είναι η μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα των ιστών καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών και η απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού των κυττάρων καθώς και του διοξειδίου του άνθρακα.

3. Μειώνουν τους πόνους στη μέση και στην πλάτη
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί έχουμε πόνους στη μέση και στην πλάτη, αν δεν είναι από κάποιον τραυματισμό. Και δεν είναι μόνο ο καθιστικός τρόπος ζωής που κάνουμε αλλά και οι καθημερινές κινήσεις που κάνουμε από συνήθεια και που πολλές φορές δεν τις συνειδητοποιούμε. Οι περιστροφές τεντώνονται και ενισχύουν τους μυς της πλάτης, γεγονός που μπορεί να προσφέρει σοβαρή ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από την καθημερινή ζωή.

4. Χαλαρώνουν από το στες
Οι περιστροφές είναι υπέροχες στάσεις αν έχετε συναισθήματα αγωνίας ή αντιμετωπίζετε άγχος. Αυτές οι στάσεις βοηθούν να ανοίξει ο θώρακας, οι ώμοι και η πλάτη και απελευθερώνουν αποθηκευμένη ένταση στο σώμα, επιδρώντας θετικά στην ψυχική κατάσταση. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από ερευνητές του Harvard, απέδειξαν ότι τα άτομα στα οποία υποδείχθηκε να διατηρήσουν μια ευθυτενή και ανοιχτή στάση σώματος ένιωσαν λιγότερο στρες. Θα έχετε το διπλάσιο όφελος εάν συνδυάζετε την περιστροφή με αργή, ρυθμική αναπνοή μένοντας για 5-10 αναπνοές.