«Για μένα, η εμμηνόπαυση ήταν απελευθέρωση»

Πριν από λίγο καιρό είχαμε βρεθεί με τη Μαρία Παπαδοδημητράκη να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να λέμε τα νέα μας. Με τη Μαρία γνωριστήκαμε πριν από 15 χρόνια όταν δουλεύαμε μαζί στο περιοδικό Vita των εκδόσεων Λαμπράκη. Η Μαρία έγραφε ιατρικά θέματα και εγώ ομορφιάς ως beauty editor. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, περιοδικά έκλεισαν, αλλαγές έγιναν, καινούρια πράγματα δημιουργήθηκαν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγαλώσαμε. Το 40 έγινε 50 και, και αυτή η ηλικία είναι ορόσημο για μία γυναίκα. Είναι το χρονικό σημείο που σηματοδοτεί τη λήξη της γονιμότητας. Όταν μου πρότεινε ότι θα ήθελε να κάνουμε μία συνέντευξη ως livelifewell.gr της πρότεινα να μιλήσουμε για την εμμηνόπαυση. Αυτή τη συνέντευξη θα διαβάσετε παρακάτω.

Τι σημαίνει για μια σύγχρονη γυναίκα η εμμηνόπαυση; Η Αϊνόλα Τερζοπούλου μοιράζεται μαζί μας τη δική της εμπειρία, που ελάχιστα συμβαδίζει με την εικόνα που ίσως έχουμε στο μυαλό μας.

Είναι μάλλον παρωχημένη και διαστρεβλωμένη η εικόνα που έχουμε για το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Υποθέτω ότι η άγνοια και τα στερεότυπα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. «Δεν μιλάμε ποτέ για έναν άντρα που γερνάει ή που έχει γκρίζα μαλλιά. Και, όταν το συζητάμε αυτό, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Λέμε ότι είναι πιο γοητευτικός, σέξι, δυναμικός και επιθυμητός. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τις γυναίκες», έχει πει σχετικά η Naomi Watts.

Τα πράγματα, λοιπόν, φαίνεται να αλλάζουν. Αλλάζουν γιατί υπάρχουν γυναίκες που βγαίνουν μπροστά, δείχνουν την καθημερινότητά τους και μιλούν, όχι με φόβο ή αμηχανία, αλλά με ενθουσιασμό για όσα φέρνει το επόμενο στάδιο της ζωής τους. Η Αϊνόλα Τερζοπούλου, δημοσιογράφος, Wellbeing NLP Coach, Pilates και Yoga Instructor, είναι μία από αυτές.

– Πριν μπεις στην εμμηνόπαυση, τι γνώριζες για το στάδιο αυτό;

Ανήκουμε σε μια γενιά γυναικών που ζούμε διαφορετικά από τις μητέρες μας. Γνωρίζουμε αρκετά τόσο για την έμμηνο ρήση όσο και για την εμμηνόπαυση. Υπάρχει ενημέρωση, υπάρχουν ιατρικές πληροφορίες, επιστημονικές εξηγήσεις και δεν ντρεπόμαστε (πια) να μιλήσουμε.

Πριν μπω στην εμμηνόπαυση, είχα συζητήσει λίγο με τη μητέρα μου. Η ίδια, όμως, είχε κάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και δεν βίωσε ουσιαστικά το στάδιο αυτό. Η συγκεκριμένη προσέγγιση εμένα με έβρισκε αντίθετη. Το είχα συζητήσει και με τις φίλες μου, καθεμία από τις οποίες το βιώνει διαφορετικά.

– Ήσουν αγχωμένη ή φοβισμένη; Πώς διαχειρίστηκες τα συμπτώματα;

Η εμμηνόπαυση είναι μία πρόκληση. Δεν ένιωσα ούτε αγχωμένη, ούτε φοβισμένη. Ήξερα ότι θα ερχόταν, ειδικά όταν είχα ήδη περάσει τα πενήντα. Αυτό για το οποίο ήμουν περίεργη ήταν πώς θα με επηρέαζαν οι ορμονικές αλλαγές. Τι συμπτώματα θα εμφανιζόντουσαν; Πώς θα τα βίωνα; Έμπαινα σε μία διαφορετική φάση της ζωής μου. Είχα ακούσει για εξάψεις, δυσφορία, κατάθλιψη, αϋπνίες, μεγάλες αλλαγές στη διάθεση και αύξηση της όρεξης. Τα παραπάνω σαφώς υπήρχαν, λόγω των ορμονικών διαταραχών, αλλά ευτυχώς ήταν ελαφρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήμουν πιο ευαίσθητη, έβαζα ευκολότερα τα κλάματα. Αυτό, όμως, είχε να κάνει και με μία άλλη μεγάλη αλλαγή που βίωνα εκείνη την περίοδο και έπρεπε να βρω ξανά τη δύναμη και τα πατήματά μου.

– Υπήρχε κάτι που έκανες, ώστε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αλλαγή αυτή;

Πάντα φρόντιζα τον εαυτό μου. H αυτοφροντίδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για εσένα. Ως δημοσιογράφος θεμάτων ομορφιάς, υγείας και ευεξίας, ως δημιουργός του σάιτ «live life well», ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα, όσα γράφω και διδάσκω τα εφαρμόζω και στην προσωπική μου ζωή, καθημερινά. Δεν έκανα κάτι παραπάνω. Η άσκηση συνιστάται σε κάθε ηλικία, τώρα όμως είναι απαραίτητη, λόγω της οστεοπενίας και του κινδύνου οστεοπόρωσης. Απαραίτητο είναι να προσέχουμε και τη διατροφή μας, λόγω της επιβράδυνσης του μεταβολισμού και της αύξησης του λίπους στην κοιλιακή χώρα. Όσο για την πρακτική του διαλογισμού, το να εστιάζουμε στην αναπνοή και στο παρόν βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης.

– Τι έχει αλλάξει με την εμμηνόπαυση στο σώμα σου;

Μεγάλες αλλαγές, ευτυχώς, δεν έχουν συμβεί, αλλά σαφώς υπάρχουν. Το δέρμα μου έχει γίνει πιο ξηρό, σε κάποια σημεία πιο χαλαρό και εδώ και καιρό έχω αποχαιρετήσει τη μέση-δαχτυλίδι. Το σώμα αλλάζει, όταν διανύεις τη δεκαετία των πενήντα. Όσο πιο συνειδητοποιημένες και προετοιμασμένες είμαστε για αυτές τις αλλαγές, τόσο πιο καλά θα τις αποδεχτούμε. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ένα τέρας, είναι ένα γεγονός. Όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση. Η νοοτροπία περί ομορφιάς αλλάζει. Όσο κι αν λατρεύεται η νεότητα, η ωριμότητα είναι γοητευτική. Το βλέπουμε σε πολλές γυναίκες γύρω μας.

– Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που σκέφτεσαι;

Ο Φλομπέρ είχε γράψει: «Ήταν στην αυγουστιάτικη ηλικία των γυναικών, εποχή σκέψης και τρυφερότητας, όταν η ωριμότητα που μόλις αρχίζει να χρωματίζει το βλέμμα με μία φλόγα πιο βαθιά, όταν η δύναμη της καρδιάς μπερδεύεται με την εμπειρία της ζωής και στο τέρμα της άνθησης του, το ολοκληρωμένο πλάσμα ξεχειλίζει από πλούτο». Μετά την εφηβεία και τη μητρότητα, μπαίνω στο τρίτο κεφάλαιο της ζωής μου. Αντί να μελαγχολώ, θέλω να ζω τη ζωή μου όμορφα και καλά. Για μένα, το στάδιο της εμμηνόπαυσης ήταν απελευθέρωση. Τέρμα το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τέλος η ανησυχία αν συμβεί ένα «ατύχημα», τέλος το να μην μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα κάποιες ημέρες το μήνα. Αυτή την ελευθερία μπορείς να τη βιώσεις και σε άλλα θέματα της ζωής, γιατί ανακαλύπτεις ξανά τον εαυτό σου, γνωρίζοντάς τον καλύτερα.

– Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις;

Δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι, στα πενήντα και κάτι, ορισμένα πράγματα μου κλείνουν το μάτι, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω να κάνω όσα μου δίνουν χαρά, ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Τώρα θέλω να κάνω για μένα πράγματα, να εκμεταλλευτώ τις στιγμές – όπως μου είπε η 94χρονη μητέρα μιας φίλης μου,  που γιορτάσαμε πρόσφατα τα γενέθλια της. Ο γιος μου έχει ανοίξει τα φτερά του. Τώρα θέλω να ζήσω τη δική μου ζωή, τώρα που μπορώ, πριν έρθουν πραγματικά τα γηρατειά.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σχετικά με το πέρασμα στην εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη αλλαγή. Είναι μια φυσική αλλαγή. Όλες οι γυναίκες την περνάμε. Δεν είσαι μόνη. Ας δούμε το στάδιο της εμμηνόπαυσης σαν μια μετάβαση. Αν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή, ας ζητήσουμε υποστήριξη και βοήθεια. Η ζωή δεν τελειώνει όταν τελειώνει η έμμηνος ρήση. Λένε πως όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη. Αυτή η σελίδα της ζωής μας μπορεί να είναι εξίσου όμορφη. Στο χέρι –και στο μυαλό– μας είναι να την κάνουμε.