Για αυθεντική παέγια στα Μέθανα, ένα «κρυμμένο» μυστικό

Η παέγια θεωρείται το παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας. Είναι ρύζι με σαφράν το οποίο συνοδεύεται με θαλασσινά, λαχανικά, λουκάνικο και κοτόπουλο. Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα, έχει αραβικές καταβολές. Η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία. Είναι και από τα γευστικά πιάτα. Όταν λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στον Πόρο, ο φίλος μου ο Αργύρης πρότεινε να μας πάει για παέγια στην Ισπανίδα, στα Μέθανα, φυσικά του είπαμε ναι. Γιατί θα συνδυάζαμε μία ωραία εκδρομή με μία εκπληκτική γεύση που είχα πολύ καιρό να δοκιμάσω.

Ξεκινήσαμε απόγευμα για να προλάβουμε να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα. Το «Las Olas», όπως είναι το όνομα της ταβέρνας, βρίσκεται στα Παλαιά Λουτρά με θέα το Αγκίστρι. Είναι ωραίο να κάνετε τη διαδρομή- αν και μεγαλύτερη- Βαθύ, περνώντας από το γραφικό λιμανάκι- Καμμένη Χώρα, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του ηφαιστείου- Άνω Μούσκα, τον ορεινότερο οικισμό για να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα και να δείτε το ηφασιστειογενές τοπίο. Παρόλο που η χερσόνησος των Μεθάνων είναι μικρή, υπάρχουν 32 διάσπαρτοι κρατήρες σε όλη την έκταση της. Τα Παλαιά Λουτρά ή Κάτω Μούσκα είναι ένας μικρός οικισμός πάνω στη θάλασσα. Στην άκρη του οικισμού βρίσκεται και μια από τις διασημότερες ιαματικές πηγές, τα Λουτρά του Παυσανία. Μια πηγή την οποία αναφέρει στα κείμενά του ο Παυσανίας, με θειούχο νερό που θεωρείται η πλουσιότερη πηγή σε πυριτικό οξύ.

Το «Las Olas» είναι μία απλή, μικρή, οικογενειακή ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα. Εξού και το όνομα. Σπεσιαλιτέ της είναι η παέγια μαγειρεμένη από την Μαρία. Η Μαρία είναι βερταδερά Ισπανίδα από την περιοχή της Λα Κορούνια, που μιλάει άπταιστα ελληνικά, ερωτική μετανάστρια λόγω του Παναγιώτη, τον ναυτικό σύζυγό της, τον οποίο γνώρισε στην πατρίδα της στη διάρκεια μίας ναυτεργατικής απεργίας που τον κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί. Οι οποίοι άφησαν τον Πειραιά εδώ και πολλά χρόνια για να μείνουν ήσυχα και εδώ. Γιατί όπως μας είπε η ίδια, το χειμώνα μένουν σχεδόν οι δυο τους. «Και με τι ασχολείστε;», τη ρώτησα. «Με πολλά πράγματα», μου απάντησε. «Έχουμε τις κότες, τις αχλαδιές, φτιάχνουμε λάδι και κρασί».

«Las Olas» (2298032266)

 

Παέγια

Η παρακάτω συνταγή για παέγια, δεν είναι της κας Μαρίας. Είναι από το βιβλίο «Γεύσεις Μεσογείου», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος

Για 6 μερίδες, θα χρειαστείτε:

3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 φτερούγες κοτόπουλου
175 γρ λουκάνικο τσορίθο, κομμένο σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
500 γρ ισπανικό ρύζι για παέγια
175 γρ. ξηρό λευκό κρασί
μία καλή πρέζα αποξηραμένες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο)
2 κουταλάκια γλυκιά ισπανική πάπρικα
1.200 γρ. ζωμό κοτόπουλου
μία μεγάλη πρέζα κλωστές σαφράν, μουλιασμένες σε 3 κουταλιές ζεστό νερό
6 ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
12 ολόκληρες ωμές γαρίδες, ακαθάριστες
500 γρ. φρέσκα μύδια, καθαρισμένα, ξεπλυμένα και με βγαλμένο το γενάκι
125 γρ. αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
4 κουταλιές κομμένο φρέσκο μαϊντανό
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
φέτες λεμονιού ή μοσχολέμονου για σερβίρισμα

Σε τηγάνι για παέγια ή μεγάλο, βαθύ τηγάνι σωτάρετε με το ελαιόλαδο το κοτόπουλο και το τσορίθο από όλες τις μεριές, γυρνώντας τα τακτικά. Ρίχνετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σωτάρετε για 5 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε να αναμειχθεί, σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε ώσπου να εξατμιστεί. Ρίχνετε το μπούκοβο, την πάπρικα, τον ζωμό και το σαφράν. Ανακατεύετε καλά να πάρουν βράση και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Ρίχνετε τις ντομάτες και τις γαρίδες και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, πριν προσθέσετε τα μύδια και τον αρακά. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη, ώσπου να ανοίξουν τα μύδια (πετάξτε όσα δεν άνοιξαν μετά τα 5 λεπτά). Σε αυτό το στάδιο, σχεδόν όλο το υγρό θα έχει εξατμιστεί και το ρύζι θα είναι μαλακό.
Πασπαλίζετε από πάνω τον μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως, κατ΄ευθείαν από το σκεύος, με μπόλικές φέτες λεμονιού ή μοσχολέμονου στην άκρη.