22 Δεκ Ένα εορταστικό γεύμα για δημοσιογράφους στο Tudor Hall του King George
Για κάποιον που του αρέσουν οι παραδόσεις, η ετήσια πρόσκληση για τους δημοσιογράφους και εκπροσώπους του τύπου στο χριστουγεννιάτικο γεύμα των ξενοδοχείων από τη διεύθυνση των Luxury Collection Hotels Grande Bretagne και King George, έχει γίνει ένα ωραίος χριστουγεννιάτικος θεσμός. Είναι μια αφορμή να ξανά βρεθούμε φίλοι και παλιοί συνεργάτες, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να ευχηθούμε προσβλέποντας με αισιοδοξία – παρά τις όποιες αντιξοότητες- σε ένα καλύτερο μέλλον.
Το επίσημο γεύμα στο Tudor Hall είναι επίσης και ένας τρόπος να αποχαιρετήσουμε τη χρονιά πέρα από τα συνηθισμένα με τον πιο εύγεστο τρόπο. Στον 7ο όροφο του King George, το εστιατόριο ξεχωρίζει για την κλασική και αριστοκρατική διακόσμηση, τη θέα την ιστορία της Αθήνας με το βράχο της Ακρόπολης, το Παναθηναϊκό στάδιο, τον κήπο του Ζάππειου, το Σύνταγμα με τη Βουλή των Ελλήνων και διακρίνεται για την λιτή και μεσογειακή κουζίνα, βασισμένη σε ό,τι πιο φρέσκο, υγιεινό και απολαυστικό.
Για την ιστορία, ο Ευστάθιος Λάμψας, ιδρυτής του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος πολύ νέος προσλαμβάνεται ως μάγειρας στο παλάτι του Γεωργίου Α΄ κατόπιν προτροπής σπουδάζει μαγειρική τέχνη στο φημισμένο εστιατόριο Maison Doree, στο Παρίσι και έχοντας κερδίσει φήμη και χρήματα επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να φτιάξει στην Αθήνα ένα ξενοδοχείο αντίστοιχο με τα μεγάλα ευρωπαϊκά, ένα ξενοδοχείο «για πρίγκιπες και βασιλείς». Το 1874, αγόραζει μαζί με τον ξενοδόχο Σάββα Κέντρο, την πρώην οικία Δημητρίου και τη μετατρέπουν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Το όνομα δόθηκε λόγω ότι οι Άγγλοι ήταν η μεγάλη πελατεία της εποχής και αποδόθηκε στα γαλλικά επειδή η σύζυγος του ήταν Γαλλίδα. Το ξενοδοχείο ήταν από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε εν έτος 1888. Τα «diners-dansants» που καθιερώθηκαν στις μεγάλες αίθουσες λάμπρυναν τη νυχτερινή ζωή των Αθηναίων και στους χώρους φιλοξενεί όλες τις μεγάλες προσωπικότητες που περνούν από την χώρα. Από πρωθυπουργούς, βασιλιάδες και πρίγκιπες, εφοπλιστές και διάσημα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου. Το 1938, κτίζεται δίπλα του το ξενοδοχείο King George, όταν κατεδαφίζεται το σπίτι του πολιτικού, πρωθυπουργού, τραπεζίτη και σημαντικού συλλέκτη Στέφανου Σκουλούδη και, αποκτάει ένα σημαντικό ανταγωνιστή.
Και τα δύο μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία που αποτελούν ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό ορόσημο της πόλης μας, ώστε το κορυφαίο περιοδικό Travel + Leisure να έχει περιλαμβάνει τη Μεγάλη Βρεταννία στην κορυφή της World’s Best List χαρακτηρίζοντας «μια διαμονή (στο ξενοδοχείο) είναι ένα μικρό κομμάτι από την ιστορία της Αθήνας», έχουν ανακαινιστεί, ανήκουν πλέον στην ίδια ιδιοκτησία και στα «χέρια» του νέου γενικού διευθυντή Χομ Παρβίζ και της μάνατζερ δημοσίων σχέσεων των ξενοδοχείων Μαρία Κουτζάμπαση οι οποίοι άξια και δραστήρια συνεχίζουν τη βαρυσήμαντη κληρονομιά.