Ελαιόλαδο, πηγή υγείας και μακροζωίας

[dropcap]Λ[/dropcap]ίγο λάδι με αλάτι πάνω σε μία φέτα ψωμί αποτελεί αρχέγονη γεύση. Και όποιος δεν το έχει δοκιμάσει δεν ξέρει τι χάνει! Η χρήση του ελαιόλαδου είναι ευρύτερα διαδεδομένη στη μεσογειακή κουζίνα, δεν λείπει από την καθημερινή διατροφή και έχει γίνει μόδα στα ακριβότερα εστιατόρια να συνοδεύει ως ντιπ το κουβέρ. Διαιτολόγοι, ερευνητές και γιατροί το επικροτούν και το συστήνουν. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, βοηθάει στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, στη διατήρηση της καλής χοληστερίνης, διευκολύνει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, περιποιείται την επιδερμίδα, επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.

Η χώρα μας παράγει εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδο, ως επί το πλείστον «παρθένο». Έχει δηλαδή ληφθεί μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες όπως ο φωτισμός και η θερμοκρασία που δεν προκαλούν αλλοίωση. Περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά (βιταμίνες Ε και Α, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά στοιχεία κα) που περιείχε και μέσα στην καρπό. Η ποιοτική του αξιολόγηση γίνεται βάση διεθνών σταθερών με κύρια χαρακτηριστικά τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και την οξύτητα.

Ανάλογα με το βαθμό οξύτητας κατατάσσεται σε τέσσερις κατηγορίες με τις ονομασίες:

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο όταν η οξύτητα είναι μικρότερη ή ίση με 0,8%. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού.

Παρθένο Ελαιόλαδο με οξύτητα μικρότερη ή ίση με 2,0%.

Ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και διακριτικό άρωμα, με οξύτητα που δεν ξεπερνάει το 1%

Πυρηνέλαιο, προέρχεται από τον πυρήνα της ελιά, έχει απαλή και ήπια γεύση, αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες για αυτό και θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα. Η οξύτητα του δεν ξεπερνάει το 1%.

Αγουρέλαιο, συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές, άγουρες και μαζεμένες με το χέρι για αυτό και συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα. θεωρείται διατροφικά και βιολογικά ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι, έχει πλούσιο άρωμα και κάπως πικρή γεύση που προσδιορίζει αυτή την άγουρη πλευρά, ένα λόγος που έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής γύρω στους εννέα μήνες.

Αρωματικά Ελαιόλαδα στα οποία έχουν προστεθεί μπαχαρικά ή διάφορα αρωματικά.

Σκέτο ή αρωματικό, ορεινό ή πεδινό, από τη Μάνη ή από την Κρήτη, το ελαιόλαδο χαρίζει ξεχωριστή γεύση σε όλα τα φαγητά ακόμα και στα γλυκά, μετατρέποντας κάθε πιάτο σε μοναδική απόλαυση. Εκεί, όμως, που αναδεικνύονται όλα τα αρώματα του και εκτιμάται η ποιότητα του είναι όταν χρησιμοποιείται ωμό, μετατρέποντας ακόμα μία απλή, καθημερινή σαλάτα.

Σάλτσα βινεγκρέτ

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κουταλιές ξίδι

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό ή ½ κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη.

Αρωματισμένο ελαιόλαδο

1 λίτρο ελαιόλαδο

1 κουταλιά βασιλικό

1 κουταλιά δεντρολίβανο

1 κουταλιά θυμάρι

Ψιλοκόβετε τα αρωματικά. Σε μπαιν μαρί ζεσταίνετε 3 κουταλιές από ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνετε τα αρωματικά και τα αφήνετε λίγη ώρα μέχρι να αρωματίσουν το λάδι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μπουκάλι, το κλείνετε καλά και το αφήνετε να μείνει για ένα μήνα πριν το χρησιμοποιήσετε.

(πηγή: internet, περιοδικό «Γυναίκα»)