Αλλαγή νοητικής πλεύσης

Στο μεσημεριανό μου διάλειμμα, ανάμεσα στα πρωινά και στα απογευματινά μου μαθήματα, πηγαίνω για μπάνιο στους βράχους της Σπηλιάς. Έτσι λέγεται αυτό το μέρος, λόγω μίας σπηλιάς που υπάρχει. Είναι και το πιο κοντινό σημείο, στρίβοντας από το λιμάνι της Ύδρας. Μου αρέσει αυτό το μέρος, αν και τώρα στα μέσα του καλοκαιριού γεμίζει κόσμο. Έχει μία άπλα χώρου, η θάλασσα απλώνεται μπροστά σε θέα 180 μοίρες. Έχει και μία διαρκή κίνηση από τα σκάφη που πηγαίνουν πάνω-κάτω. Χαζεύω να τα βλέπω καθώς περνούν, σαν ένας διαλογισμός οπού δεν επικεντρώνεσαι στις σκέψεις απλώς τις αφήνουν να περάσουν.
Αυτή τη φορά όμως πήγα για μπάνιο με άλλη διάθεση. Η οποία ήταν αρκετά κακή εξαιτίας ενός θέματος που είχε προκύψει το οποίο άλλαζε κάποια σημαντικά πράγματα. Συναισθηματικά και πρακτικά. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες να αναφέρω πως έγιναν τα πράγματα, οι λεπτομέρειες- όπως έχει πει ο Τζέιμς Άλλεν – είναι αντίστοιχες των βίων των ανθρώπων. «Οι περιστάσεις δεν κάνουν ένα άτομο, το αποκαλύπτουν», τελικά αποκαλύπτεται πίσω από το φαίνεσθαι.
Χαμένη στις σκέψεις μου, το βλέμμα μου έχει εστιάσει σ’ ένα μικρό ιστιοπλοϊκό. Φυσάει σήμερα λίγο παραπάνω, έχει σηκώσει πανιά και κάνει μερικά τακ όπως λέγεται η αναστροφή, η αλλαγή πλεύσης στην ορολογία της ιστιοπλοΐας, μέχρι να χαθεί στον ορίζοντα. Αυτόματα μου ήρθε ένας παραλληλισμός. Μπορούμε και εμείς να κινηθούμε με αυτό τον τρόπο; Να κάνουμε νοητική αλλαγή πλεύσης με τις νέες καταστάσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι; Με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται;

Νους, σώμα, αναπνοή συνδέονται άμεσα. Σε μία κατάσταση έντονου άγχους, ο έλεγχος και η σταθερότητα της αναπνοής είναι το πρώτο πράγμα που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και μας μπλοκάρει τόσο συναισθηματικά αλλά και σωματικά. Όταν η αναπνοή μας είναι ρηχή, νιώθουμε το σφίξιμο στο σώμα και αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς μας. Για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα, οφείλουμε να αποδεχθούμε όχι μόνο το δεδομένο της νέας κατάστασης που έχει προκύψει αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα μας. Υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε άμεσα. Μέτρησε μέχρι το δέκα, λέει ο λαός μας. Καμιά φορά μπορεί να χρειαστεί και μέχρι το εκατό για να δούμε καθαρά τα πράγματα όπως είναι και να δράσουμε με βάση τι είναι σημαντικό, τώρα, για μας. Αυτό καθορίζει πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Κάνοντας μία νοητική αλλαγή πλεύσης, δεν σημαίνει ότι συμβιβαζόμαστε με το γεγονός αλλά γινόμαστε πιο επινοητικοί και χειριζόμαστε διαφορετικά την κατάσταση αλλάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης και πορείας.

Ο αέρας δεν ήταν ούριος για το μικρό ιστιοπλοϊκό, αλλά πορεύτηκε. Παρόμοια, μπορούμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο. Γεμίζοντας και εμείς αέρα τα δικά μας πανιά, αυξάνουμε την εσωτερική μας δύναμη που μας προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας. Των κινήσεων και των αποφάσεων μας.