Θέλω η Αθήνα να είναι μία σύγχρονη, «έξυπνη» πόλη

Αϊνόλα Τερζοπούλου: Η δημοσιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, μιλάει για τη συμμετοχή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αθανασιάδη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε μια δημοσιογραφική οικογένεια που το 1950 εξέδωσε το πρώτο ελληνικό γυναικείο περιοδικό, τη «Γυναίκα», ένα έντυπο που έμελλε να αλλάξει πολλά πράγματα στον χώρο του Τύπου. H Αϊνόλα Τερζοπούλου, μητέρα ενός παιδιού, έχει τελειώσει το Pierce College και σπουδάσει marketing στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree College της Αθήνας.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στις «Εκδόσεις Τερζόπουλος». Υπήρξε αρχισυντάκτρια στα παιδικά περιοδικά Walt Disney, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη διοργάνωση στην Ελλάδα της Παιδικής Διάσκεψης, ενός διεθνούς σχολικού διαγωνισμού που διοργανωνόταν με την Walt Disney Company, υπεύθυνη για τα «Βιβλία Τερζόπουλος» και για την ίδρυση της Cosmos Books, μίας εταιρίας για την προώθηση ελληνικών βιβλίων προς τους Έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει αρθρογραφήσει για πολλά χρόνια για θέματα μόδας, μουσικής, αρχιτεκτονικής, τέχνης, ευεξίας και ομορφιάς, έχει διατελέσει beauty editor στα περιοδικά «Γυναίκα», «Πρακτική» και «Vita» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, συνεργαστεί σε άλλες εκδόσεις, τόσο στον περιοδικό όσο και στον ηλεκτρονικό χώρο και ασχοληθεί με τον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.

Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Με άρθρα γύρω από το fitness, την ομορφιά και την ευεξία και θέματα για τη διατροφή, την υγεία και τη ζωή που μπαίνουν πρακτικά σε εφαρμογή στην πράξη με συγκεκριμένες εξατομικευμένες και ομαδικές δράσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance, στο bodyArt by Robert Steinbacher και pre & post natal fitness από τη human mama καθώς και σε εναλλακτικές θεραπείες.

Στην αναζήτησή της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, ώστε να μπορούμε «να ζούμε τη ζωή καλά», εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLP Greece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.

Από το 2019 είναι εκλεγμένη σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Ενεργός πολίτης και δραστήριος άνθρωπος, η Αϊνόλα Τερζοπούλου πιστεύει ότι «το έργο μας ενώνει». Όπως εξήγησε στην ανάρτησή της για την απόφαση να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «”Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος” λέει ένα γνωμικό. Σε αυτό το μέρος προσπαθώ να είμαι σε όλα τα πράγματα στη ζωή μου».

Πώς αντιλαμβάνεται την υποψηφιότητά της στο Δημοτικό Συμβούλιο και πώς πιστεύει ότι μπορεί η Αθήνα να γίνει μια καλύτερη, βιώσιμη πόλη;

Αϊνόλα Τερζοπούλου: Η δημοσιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, μιλάει για τη συμμετοχή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι μάθατε για τα κοινά που δεν γνωρίζατε ως εκλεγμένη σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων από το 2019;
Είναι σαν να λέμε «απ’ έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρεις». Πρέπει να «μπεις μέσα» για να δεις τι γίνεται για να μπορείς να έχεις άποψη. Και για αυτό και όταν μου πρότειναν να θέσω υποψηφιότητα ως σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου, το σκέφτηκα τόσο όσο για να πω στον εαυτό μου ότι αν θέλεις να προσφέρεις κάτι τώρα σου δίνεται μία ευκαιρία.

Γεννηθήκατε, ζείτε κι έχετε εργαστεί στην Αθήνα. Πώς σας βοήθησε η δημοσιογραφική σας ματιά στη θητεία σας, όταν σας τίμησαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι;
Με βοήθησε να μπορώ να εμβαθύνω, να βλέπω τι κρύβεται πίσω από τα λόγια. Να ψάχνω και να ερευνώ τα πράγματα και να τα διασταυρώνω.

Η εμπειρία αυτών των τεσσάρων χρόνων σας οδήγησε στο να κάνετε το δικό σας πιο ψηλό βήμα, βάζοντας υποψηφιότητα ως δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη;
Ακριβώς! Σκεφτόμουν στο τέλος της θητείας αν θα συνέχιζα κάνοντας όμως το δικό μου πιο ψηλό βήμα. Βάζοντας υποψηφιότητα ως δημοτική Σύμβουλος είναι μία πρόκληση για μένα. Και αρκετά δύσκολη αναμέτρηση όταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο πολλά από τα ονόματα που είναι στη λίστα είναι ήδη εκλεγμένοι αντιδήμαρχοι που έχουν δείξει το αξιόλογο έργο που κάνουν εδώ.

Τι αισθάνεστε πως άλλαξε προς το καλύτερο για τους κατοίκους της πόλης αυτά τα τέσσερα χρόνια η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» ως δημοτική αρχή;
Μένω στο κέντρο, περπατώ πολύ στο κέντρο της πόλης και το κέντρο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια αλλά και παλιότερα. Καταρχήν, το ίδιο το κέντρο της πόλης πάλλεται από ζωντάνια. Μπορείς να κυκλοφορείς και να κυκλοφορείς άνετα και το βράδυ με ασφάλεια μιας και οι δρόμοι είναι φωτισμένοι. Έχουν σφραγιστεί πολλά κτήρια που ήταν υπό κατάληψη, από τα πιο μικρά στην περιοχή των Εξαρχείων μέχρι το σχολικό κτήριο στην Πρασσά, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο. Έχουν ανοίξει παιδικές χαρές και τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, που το βρίσκω εξαιρετική ιδέα του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου». Έχουν ανοίξει δομές για τους ναρκομανείς και για τους αστέγους. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα πολλά, η Αθήνα είναι μία πυκνοκατοικημένη και πολύ ιδιαίτερη πολυπολιτισμική πόλη που σε αυτό το μέγεθος άλλη δεν συναντάς στον κόσμο. Αυτά ωστόσο τα προβλήματα θεωρώ ότι θα λυθούν μόνο με συλλογική θέληση και σοβαρή προσπάθεια από όλους τους φορείς.

Σε ποιο απ’ όλα τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες της Αθήνας αφιερώσατε περισσότερο τον χρόνο σας και γιατί;
Πέρα από κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις που παίρναμε ως Κοινοτικοί Σύμβουλοι, προσωπικά με ενδιέφερε το κομμάτι του πολιτισμού. Καταφέραμε και κάναμε κάποιες εκθέσεις (μη ξεχνάτε ότι «χάσαμε» και δύο χρόνια λόγω του κορονοϊού), όπως αυτή που είχα προτείνει και την αποδέχτηκαν, την υπαίθρια έκθεση στην πλατεία Κολωνακίου, σε συνεργασία με τη Νίνα Ιωαννίδου των ανθοπολείων Fleria. Χρόνο όμως έχω αφιερώσει και στα καθημερινά οπού έβλεπα, στα περπατήματα μου, ότι υπήρχε παρεμβατικότητα. Από τα παράνομα παρκαρίσματα αυτοκινήτων σε πεζοδρόμια υποχρεώνοντας τον πεζό να κατέβει στο δρόμο και να περπατήσει εκεί μέχρι τα πεταμένα σκουπίδια σε χώρους και τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Ό,τι έβλεπα, το φωτογράφιζα και το έστελνα στην αρμόδια υπηρεσία.

Τι πιστεύετε ότι κάνει την Αθήνα μία μοναδική πόλη;
Η ζωντάνιά της. Η ενέργειά της. Οι γειτονιές της. Η ιστορία της. Το μείγμα ανθρώπων και η συνύπαρξη κατοίκων. Η φιλικότητά της. Ο ουρανός της. Οι πλατείες της.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά στην πόλη και γιατί;
Η πλατεία Δεξαμενής. Ίσως επειδή πηγαίνω χρόνια εκεί και μου είναι το πιο οικείο και «κουλ» μέρος. Όταν ήταν μικρός ο γιος μου για να παίξει, για να πάμε σινεμά, για να πιούμε μία μπύρα και να τσιμπήσουμε κάτι, για να καθίσουμε κάπου που έχει ήλιο και να μας δει ο ήλιος τις πρώτες ανοιξιάτικες ημέρες. Παραμένει σημείο συνάντησης με φίλους.

Η συνταγή για μια καλύτερη ζωή προϋποθέτει τη ζωή σε μία καλύτερη πόλη; Πώς μπορεί να ομορφύνει η Αθήνα κατά τη γνώμη σας;

«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή», είχε πει ο Γουίλ Ντυράν, αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ο πολιτισμός χαρακτηρίζει και μας χαρακτηρίζει. Είναι συμπεριφορά καθημερινή σε ατομικό επίπεδο, είναι σημείο αναφοράς, συνδέεται με την πρόοδο, την εξέλιξη, το προοδευτικό. Θέλω η Αθήνα να είναι μία σύγχρονη, «έξυπνη» πόλη. Να υποστηρίζει την ασφάλεια, την κοινωνική προστασία(πόσο περισσότερο τους πολίτες που έχουν ανάγκη), το ευ ζην. Θέλω να μάθει να διαχειρίζεται τις αδυναμίες της και τα πρακτικά της προβλήματα και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε όλους τους τομείς: από τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό μέχρι την εξασφάλιση ποιότητας και της αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας σε όλους τους χώρους.

Μπορείτε να μας πείτε μία εικόνα της Αθήνας που σας πληγώνει και δεσμεύεστε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αλλάξετε εφόσον εκλεγείτε;
Με πληγώνει να βλέπω τα όμορφα κτήρια της πόλης μας μουτζουρωμένα από συνθήματα. Πριν από ένα χρόνο περίπου, μία ομάδα από οκτώ καλλιτέχνες έκαναν πανέμορφα έργα εμπνευσμένα από τα αθλητικά ιδεώδη -ο καθένας με το στιλ του- έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Είναι το μεγαλύτερο γκράφιτι 1.100 τ.μ. σε τοίχο της Αθήνας. Τον συντονισμό του έργου είχε αναλάβει το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και είχε υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ArtHub. Αν πάτε τώρα, δύσκολα διακρίνονται τα έργα από το tag και τις μουτζούρες. Όσο μου αρέσει η τέχνη στους τοίχους και στους δρόμους τόσο με θυμώνει όταν βλέπω να καταστρέφουν έργα που έχουν κάνει street artists γράφοντας από πάνω συνθήματα ή κάνοντας tagging σε ανακαινισμένες και φρεσκοβαμμένες προσόψεις. Δείχνει ασέβεια στον ξένο χώρο. Δείχνει προσβολή. Δείχνει βρωμιά. Για αυτό και θα ήθελα κάποια στιγμή να εφαρμοστεί η κοινωνική εργασία όπως γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Λερώνεις; Πληρώνεις και καθαρίζεις.

Το να πηγαίνεις βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου με πάρα πολλούς τρόπους. Ο αστικός ποδηλάτης όμως καλείται συνεχώς να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κινδύνους κάθε είδους. Είναι εφικτό η Αθήνα να αγκαλιάσει περισσότερο το ποδήλατο; Οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές που συναντά κανείς ακόμα και σε σύντομες διαδρομές στην Αθήνα, μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο δυσκολότερη από άλλες πόλεις του κόσμου…
Για αυτό το λόγο δεν κάνω ποδήλατο στην Αθήνα! Η Αθήνα δεν είναι πόλη για ποδήλατο λόγω των στενών δρόμων και ακριβώς για αυτό που αναφέρατε και εσείς.

Τι νέο πιστεύετε πως μπορείτε να φέρετε στην πόλη ως δημοτική σύμβουλος;
Μέσα από το «livelifewell.gr», το σάιτ ευζωίας που έχω δημιουργήσει για να προάγω τη φιλοσοφία του well being, θεωρώντας το ευ-ζην όχι μόνο ως στάση και προσωπική συνταγή για μια καλύτερη ζωή αλλά και μία στάση ζωής, που καθορίζει την ποιότητα ζωής, θα ήθελα να δω περισσότερους αθλητικούς χώρους να υπάρχουν και δραστηριότητες να γίνονται που να προάγουν την καλή σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων. Σε κάθε γειτονιά και για όλες τις ηλικίες. Σε γυμναστήρια και σε πάρκα. Από μαθήματα γυμναστικής και γιόγκα, διαλογισμού μέχρι παιχνίδια, περπατήματα και χορούς.  Μεγαλωμένη μέσα σε μία εκδοτική οικογένεια θεωρώ ότι χρειάζονται έντυπα ειδικά, που θα εκδίδει ο Δήμος με απασχόληση εκπροσώπων της τέχνης και της διανόησης και που σε ειδικά σεμινάρια ή εκδηλώσεις, θα προετοιμάζει τον κόσμο να αποκτά γνώσεις αλλά και να συμμετέχει. Γιατί, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πολιτιστικά πράγματα, που να συμβάλλουν στον πολιτισμό της πόλης μας. Γιατί το πολιτιστικό κομμάτι δεν περιλαμβάνει μόνο εκθέσεις και εκδηλώσεις καλλιτεχνικές αλλά μπορεί να είναι ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο μεγάλες ομάδες πολιτών θα μπορούν να επικοινωνούν με τις τάσεις τις νέας εποχής, με τα καλλιτεχνικα ρεύματα, την ιστορία της πόλης, τους νέους καλλιτέχνες που είναι πηγή σύγχρονων δρώμενων.

Οι κοινωνίες έχουν την τάση να ασκούν συχνά κριτική στους πολιτικούς αλλά να μην κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Τι πρέπει να δουν διαφορετικά οι Αθηναίοι στη σχέση τους με την πόλη;
Οι Αθηναίοι αγαπούν την πόλη τους. Το θέμα είναι την αγαπήσουν και όσοι την έχουν επιλέξει ως μέρος για να ζήσουν, να έρθουν να εργαστούν, να σπουδάσουν τόσο από άλλα μέρη της Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό. Να τη δουν σαν το σπίτι τους που μένουν ή τουλάχιστον που φιλοξενούνται. Η πολιτεία έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες της έχουμε όμως και εμείς υποχρεώσεις. Και μία από αυτές είναι να την κρατάμε καθαρή και νοικοκυρεμένη.

(η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Athens Voice)