Αγαπημένη σοκολάτα

σοκολάτα[dropcap]Ή[/dropcap]ταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μεταναστεύουν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους τα μυστικά της καλλιέργειας του κακαόδεντρου. Με τον εύγευστο καρπό του, η καλλιέργεια του φυτού δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλη την Κεντρική Αμερική και να αποκτήσει τέτοια αξία ώστε οι περισσότερες οικονομικές συναλλαγές να γινόντουσαν με τους σπόρους του φυτού. Αιώνες αργότερα, οι Ισπανοί δεν φορτώνουν μόνο τους Αζτέκους ως σκλάβους στα πλοία αλλά και τα πρώτα φορτία κακάο για να το μεταφέρουν στη χώρα τους και από την ισπανική αυλή το ρόφημα να περάσει στα γαλλικά σαλόνια και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με το επιστημονικό όνομα «Θεόβρωμα κακάο» (Theobroma cacao) που το οφείλει στο Σουηδό βοτανολόγο Λινναίο, η σοκολάτα καταχωρείται πλέον επίσημα στον κώδικα των φυτών και γίνεται η αγαπημένη απόλαυση μικρών και μεγάλων ώστε το 1897 που γίνεται η πρώτη καταγραφή κατανάλωσης, η Ευρώπη είχε καταναλώσει 68 εκατομμύρια κιλά.

Είτε είναι μαύρη ή υγείας, γάλακτος, λευκή, περιέχει ξηρούς καρπούς ή άλλα υλικά, δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί σ’ ένα κομμάτι σοκολάτα. Όμως δεν είναι μόνο η γεύση της που την κάνει τόση ξεχωριστή αλλά και η διατροφική της αξία.

Περιέχει τόσες πρωτεΐνες όσες και το κρέας, περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με τα όσπρια και φυτικά λιπαρά όπως το ελαϊκό οξύ που περιέχεται επίσης και στο ελαιόλαδο και το λινελαϊκό οξύ που επηρεάζουν ελάχιστα τα επίπεδα χοληστερίνης. Χάρη στα μέταλλα και στα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες, τονώνει τον οργανισμό και δίνει άμεση ενέργεια λόγω της εύκολης και γρήγορης αφομοίωση των συστατικών της. Επιπλέον, είναι αγχολυτική λόγω των ποσοτήτων φαινυλαιθυλαμίνης και θεοβρωμίνης που καταστέλλουν στο στρες και διεγείρουν τον εγκέφαλο, έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμμετέχει στην πρόληψη οστεοπόρωσης.

Θέλετε και άλλα στοιχεία; Βοηθάει στη σύνθεση μελανίνης λόγω του χαλκού και ειδικά η μαύρη είναι πλούσια σε πολυφαινόλες προσφέροντας μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και επικατεχίνη το οποίο προστατεύει τα αγγεία από την εμφάνιση φλεγμονών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα πιθανόν χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς (πανεπιστήμιο Βοστόνης), μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων (πανεπιστήμιο Georgetown) και να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση (Imperial College του Λονδίνου).

Κι αν έχετε μεγαλύτερη ανάγκη για σοκολάτα τις δύσκολες μέρες, μη νιώθετε καμία ενοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, εξαιτίας της απώλειας αίματος, μειώνονται και τα επίπεδα ζαχάρου του οργανισμού και η σοκολάτα συμβάλλει στην επαναφορά αυτών. Επίσης , λόγω του ότι πολλές φορές η έμμηνος ρύση, συνοδεύεται από πόνους και κακή διάθεση, η σοκολάτα λόγω της εγκεφαλικής δράσης της, μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο σε αυτά τα συμπτώματα

Ποιο είδος σοκολάτας να προτιμήσετε;

Ωστόσο, όταν γίνεται λόγος για τις ευεργεσίες της σοκολάτας, αναφερόμαστε κυρίως στη μαύρη σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο είδος αποτελείται κυρίως από κακαόμαζα, ουσία στην οποία οφείλονται οι χαρακτηριστικές ευεργεσίες της σοκολάτας.

Η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από το λίπος που περιέχει ο σπόρος του κακαόδεντρου, ζάχαρη και γάλα και δεν έχει καμία από τις ιδιότητες της σοκολάτας, ώστε στην πραγματικότητα να μην είναι σοκολάτα.

Μύθοι και αλήθειες

Παρά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της και τις έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη της, η σοκολάτα είχε ενοχοποιηθεί για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε κατηγορηθεί για πρόκληση βλαβών στα δόντια και για εκδήλωση ακμής, που δεν ισχύει και ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία, που ισχύει (μια σοκολάτα υγείας 100γρ αποδίδει 479 θερμίδες) αν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες. Κάτι που μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, αν δεν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή. Όσον αφορά τις αλλεργίες, τις περισσότερες φορές η εκδήλωσή τους οφείλεται όχι στη σοκολάτα αλλά σε άλλα συστατικά με τα οποία συχνά αναμειγνύεται, όπως οι ξηροί καρποί ή διάφορα φρούτα. Είναι σχεδόν σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες η σοκολάτα προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση

Σοκολάτα και fitness

Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ για τους περισσότερους ασκούμενους και αθλητές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, ακόμα και για καθημερινή χρήση. Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.

Συμβουλή: η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό και ενώ μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό, η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η προτεινόμενη ποσότητα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να μη ξεπερνάει τα 30 γραμμάρια ημερησίως.

(Πηγή:in2life.gr, περιοδικό runner, internet)