06 Νοέ Όταν το αρνητικό γίνεται θετικό
Είναι πάντα το αρνητικό, αρνητικό; Ή το αρνητικό αποκαλύπτει το θετικό; Μπορεί το αρνητικό να είναι καλό;
Προχθές, με σταμάτησαν για πρώτη φορά για αλκοόλ τεστ. Φύσηξα, περίμενα, το αποτέλεσμα έδειξε αρνητικό, ο κύκλος δεν έγινε κόκκινος. Μέσα από αυτό το «δεν» μπορούσα να συνεχίσω να οδηγήσω. Το αρνητικό ήταν καλό. Όπως είναι καλό όταν περιμένουμε τις ιατρικές εξετάσεις, κάνουμε τεστ για τον κορονοϊό και για άλλα πράγματα που δεν επιθυμούμε. Στα μαθηματικά οι αρνητικοί αριθμοί με πρόσημο – , είναι οι συμμετρικοί των θετικών αριθμών. Τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται οι καλύτεροι σύμβουλοι μας για να διευρύνουμε βαθύτερες αιτίες και να ξεπεραστούν εμπόδια που μας εμποδίζουν στην ψυχική μας ανάπτυξη. Και είναι τα αρνητικά ιόντα που συναντάμε δίπλα σε σιντριβάνια, ρυάκια, ποτάμια, καταρράκτες, σε θάλασσες και ψηλά βουνά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι τοξικές για τον οργανισμό, διατηρούν το ph σε ελαφρά αλκαλικό επίπεδο, βελτιώνουν τη διάθεση και εξισορροπούν το νευρικό σύστημα.
«Αρνητικό» είναι το θέμα της έκθεσης του Ιταλού αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Μπέμπε Κατουρέλι, που πραγματοποιείται στην γκαλερί Artworx της Μαρίας Ξανθάκου και της κόρης της Ιζαμπέλα Φρανσές, στην Κηφισιά, αυτή την περίοδο. Αγαπάει την Ελλάδα, εμπνέεται από την Αθήνα, ταξιδεύει πολύ, δημιουργεί γλυπτά στην Σενεγάλη και κεντήματα στο Λάος, ηρεμεί στην Τοσκάνη οπού είναι ο τόπος καταγωγής του. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εκθέτει στη χώρα μας. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι που μας πέρασε συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση «Repetitions», στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο.
Όπως λέει και ο ίδιος για την τωρινή έκθεση: «Η λέξη τίποτα γενικά έχει αρνητική, κατώτερη σημασία. Στην πραγματικότητα λέμε «ότι δεν έχω τίποτα», «δεν ξέρω τίποτα», «δεν καταλαβαίνω τίποτα»… κλπ, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς μια ορισμένη γοητεία στη λέξη τίποτα. Χωρίς προβλήματα, χωρίς σκέψεις, χωρίς άγχος, χωρίς άγχος, τίποτα. Στην πραγματικότητα, η επιλογή της φτώχειας, το να μην έχεις τίποτα, ήταν η λέξη κλειδί για τους φιλοσόφους, μύστες και άγιους όλων των θρησκειών και όλων των εποχών. Από τον Διογένη στον Σωκράτη, από τον Άγιο Φραγκίσκο στον Λάο Τσε, από τον Χριστό στον Βούδα… για να το αναφέρω μερικά σημαντικά. Αλλά ακόμα και λέγοντας: αρνητικό, μπαίνει κανείς σε ένα τούνελ νοήματος με δύο εξόδους, ένα δραματικό και ένα ουράνιο. Το αρνητικό μπορεί επίσης να σημαίνει καλό.
– Για παράδειγμα, εάν υποβληθούμε σε τεστ ιού, ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.
– Τα αρνητικά ιόντα είναι τα μέρη του αέρα που αναπνέουμε και είναι καλά για εμάς, ενώ τα θετικά ιόντα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά.
– Το σπίτι αρνητικής ενέργειας ορίζεται στη βιοαρχιτεκτονική ως κτίριο ικανό όχι μόνο να λειτουργεί με μηδενική ενέργεια, αλλά ακόμη και να παράγει πλεόνασμα ενέργειας που θα επανεισαχθεί στο δίκτυο.
– Η αρνητική θεολογία είναι η υπερβατική αντίληψη του Θεού. Ο πρώτος που έκανε τη διατύπωση της αρνητικής θεολογίας ήταν ο Πλωτίνος (205 – 270 μ.Χ.) ο οποίος δήλωσε ότι μπορούμε να πούμε για τον Θεό μόνο αυτό που δεν είναι, αλλά δεν λέμε τι Αυτός είναι.
…Τα μικρά σκίτσα κεντήματος, από τη σειρά NEGATIVE / ΑΡΝΗΤΙΚΟ, αντιπροσωπεύουν ακριβώς την πιθανή σύμπτωση των αντιθέτων: σχέδιο και τύχη, προγραμματισμός και αφηρημένο σχέδιο, πρακτικότητα και διαλογισμός. Απλά σχέδια που μπορούν (και γίνονται) να γίνουν, για παράδειγμα, έπιπλα, αρχιτεκτονική, χαλιά, βιτρό, κήποι ή γλυπτά…
Μου αρέσει να πιστεύω ότι αυτά τα κεντήματα μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ότι μπορούν υπαινίσσονται την ελευθερία του να μην κλείνονται στο περίβλημα των ετικετών. Και αν στη μετάβαση έχουμε χάσει και τις λέξεις που μας έχουν ορίσει ως τώρα, ίσως είναι για το καλύτερο! Μπορεί κανείς να πάψει να είναι απλώς ένας ρόλος, μια κατάσταση, μία θέση. Να σταματήσεις να είσαι κάτι ή κάποιος, αλλά για μια φορά, επιτέλους, μόνο να είσαι».