27 Φεβ One small thing – νηστεία από αρνητικές σκέψεις
Στην περίοδο της Σαρακοστής μπήκαμε, μήπως –εκτός από την κλασική νηστεία με την έννοια της αποχής από ορισμένες τροφές για το σώμα – κάνουμε μία αποχή από τις αρνητικές σκέψεις για το νου ως μία νοητική και ψυχική νηστεία για εσωτερική γαλήνη και ελευθερία;
Νηστεία για το σώμα
Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (άλλως ασιτία). Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Οι Αιγύπτιοι, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, υποβάλλονταν σε νηστεία για θρησκευτικούς αλλά και για λόγους υγιεινής. Νήστευαν κυρίως στις μεγάλες εορτές της Ίσιδας. Από τους Αιγυπτίους η συνήθεια της νηστείας πέρασε στους Έλληνες και τους Εβραίους, από τους οποίους την παρέλαβαν αργότερα οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Νηστεία για το νου και τη ψυχή
Νηστεία, ωστόσο, δεν είναι μόνο για το σώμα αλλά και για τη ψυχή. Μαζί με το σώμα «καθαρίζεται» και η ψυχή. Κατά τη διάρκεια της νηστείας προσπαθούμε να «αποτοξινώσουμε» την ψυχή μας από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Εκτιμάται ότι κάνουμε καθημερινά 25.000 με 50.000 αρνητικές σκέψεις, από τις οποίες οι περισσότερες είναι αρνητικές και αφορούν όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
Μεταβάλλοντας τις αρνητικές σκέψεις προς το καλύτερο
Οποιαδήποτε σκέψη δεν είναι θετικής κι εποικοδομητικής φύσης, δεν μας τονώνει και ενδυναμώνει, δεν μας οδηγεί προς το καλύτερο, δεν μας κάνει καλύτερους, είναι σκέψη αποτυχίας, απαισιοδοξίας, απογοήτευσης, κριτικής, ζήλιας, θυμού, είναι μια αρνητική σκέψη. Δεν είναι οι σκέψεις που έρχονται, σκέψεις θα κάνουμε πάντα γιατί αυτή είναι η δουλειά του νου. Αυτό που έχει σημασία είναι σε αυτές που εμμένουμε, που εισχωρούν στο νου και στη ψυχή, οι οποίες απομακρύνονται δύσκολα και συνήθως αυτές οι σκέψεις είναι οι αρνητικές. Μεταβάλλοντας τις αρνητικές σκέψεις δεν σημαίνει ότι σταματούν τα προβλήματα και παύουν οι ανησυχίες, δεν υπάρχουν αγωνίες και στεναχώριες, όσο ότι δεν τα αποδεχόμαστε με φόβο και κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για να διορθώσουμε την κατάσταση.
Πως αλλάζουμε τις αρνητικές σκέψεις
Οι σκέψεις έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη ακόμα και από το πιο ισχυρό όπλο. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι για να φτιαχτεί αυτό το όπλο, άρχισε από μία σκέψη. Πως τις αλλάζουμε;
Παρατηρώντας τις πρώτα. Να εντοπίσουμε τις αιτίες που τις προκαλούν. Και μετά να τις αντικαταστήσουμε με λέξεις που τονώνουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοαξία μας. Ή να τις αντικαταστήσουμε με αντίθετες λέξεις. ‘Η να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό. Ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα τοπίο, κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, ακόμα και την εικόνα του Ιησού, της Παναγίας, ενός Αγίου.
Το θέμα είναι να μην μείνουμε στις αρνητικές σκέψεις, να μην προσκολληθούμε.
40 ημέρες challenge
Χρειάζεται ένα ελάχιστο διάστημα είκοσι μία ημερών (και όχι όπως λέει ο μύθος είκοσι μία ημέρες) για να διαλυθεί μια παλιά νοητική εικόνα, να σχηματιστεί μια καινούρια και να προσαρμοστεί μία νέα συνήθεια, όπως παρατήρησε ο Αμερικανός πλαστικός χειρουργός Μάξουελ Μαλτζ τη δεκαετία του 1950 παρατηρώντας τους ασθενής του και τον ίδιον τον εαυτό του. Σύμφωνα με τη μελέτη της Φιλίπα Λάλι, ερευνήτρια στον τομέα της ψυχολογίας της υγείας στο University College London, κατά μέσο όρο, χρειάζεται περισσότερο από δύο μήνες πριν η νέα συμπεριφορά αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα – εξήντα έξι ημέρες για να είμαστε ακριβείς. Και όσο για το πόσο καιρό χρειάζεται για μια νέα συνήθεια να σχηματιστεί, αυτό μπορεί να ποικίλει ευρέως ανάλογα με την ίδια τη συνήθεια αν είναι απλή ή πιο δύσκολη, τη συμπεριφορά, το πρόσωπο και τις περιστάσεις.