Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η ανατρεπτική θεωρία που εξηγεί τα συμπτώματα

PHOTO: SHUTTERSTOCK

από τη Νίκη Ψάλτη

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί πολύ τους πάσχοντες και διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής. Πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου με χαρακτηριστικά συμπτώματα το κοιλιακό άλγος με υφέσεις και εξάρσεις, του φούσκωμα (μετεωρισμό) και τη δυσφορία καθώς και τις εναλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Τι φταίει για τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα;
Για τον γαστρεντερολόγο Μπρένναν Σπήγκελ, καθηγητή ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Cedars-Sinai η απάντηση κρύβεται στην αδυναμία του σώματος να διαχειριστεί τη… βαρύτητα. Για τον συγγραφέα σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology η βαρύτητα ευθύνεται για πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου όπως ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια, το φούσκωμα, οι εφιδρώσεις και οι ταχυπαλμίες.

Η αιτία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου παραμένει άγνωστη. Το στρες έχει ενοχοποιηθεί, ενώ εικάζεται ότι οφείλεται σε διαταραχή στο κύκλωμα εγκέφαλος – γαστρεντερικός σωλήνας, με παράλληλες μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Η βαρύτητα είναι μια δύναμη τόσο θεμελιώδης που σπάνια συνειδητοποιούμε τη διαρκή επιρροή της στην υγεία μας», είπε ο καθηγητής Σπήγκελ υπενθυμίζοντάς μας ότι όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματος  (έντερα, σπονδυλική στήλη, καρδιά, νεύρα,  εγκέφαλος)  έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να διαχειρίζονται τη βαρύτητα – αλλά μπορεί να αποτύχουν.

Παράδειγμα τέτοιων «αποτυχιών» αποτελεί η επίδραση της βαρύτητας στη σπονδυλική στήλη που φθείρει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και μειώνει την ευελιξία μας με την πάροδο του χρόνου κατά τον καθηγητή Σπήγκελ. Υποστηρίζει ότι η θεωρία της βαρύτητας εξηγεί πολλά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου «τραβώντας» τα όργανα προς τα κάτω και μετακινώντας τα από την κανονική τους θέση. «Το περιεχόμενο της κοιλιάς είναι βαρύ – σαν ένα σακί με πατάτες που κουβαλάμε όλη μας τη ζωή», εξηγεί ο καθηγητής (όταν είναι άδειο, το βάρος του παχέος και του λεπτού εντέρου ενός μέσου άνδρα είναι περίπου 3,4 κιλά).

Σύμφωνα με τη θεωρία του, όταν οι στηρικτοί ιστοί του πεπτικού συστήματος αποδυναμώνονται τότε μπορεί να προκύψουν συμπτώματα αντίστοιχα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως το κοιλιακό άλγος μαζί με μυοσκελετικά προβλήματα. Αυτά τα «πτωτικά» ζητήματα μπορεί, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν τη φυσική κίνηση του εντέρου, επιβραδύνοντας την πέψη ή προκαλώντας ανισορροπία στα βακτήρια του λεπτού εντέρου σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί η φυσικοθεραπεία και η άσκηση είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστού εντέρου επειδή αυτές οι παρεμβάσεις ενισχύουν τα συστήματα υποστήριξης του οργανισμού» καταλήγει ο επιστήμονας.

Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι παρότι η θεωρία της βαρύτητας είναι ενδιαφέρουσα, εντούτοις δεν είναι ευρύτερα αποδεκτή ως αιτιολογικός παράγοντας του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Αναμφίβολα όμως ο ανεπαρκής ύπνος, το στρες και η απουσία άσκησης αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, κάτι για το οποίο θα συμφωνήσουν όλοι οι ειδικοί.

(πηγή: εφημερίδα Πρώτο Θέμα)