21 Μάι 5 ερωτήσεις βασικές που χρειάζονται απάντηση πριν αλλάξετε δουλειά
Σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών και αβεβαιότητας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας και να τις ευθυγραμμίσουμε με τις προτεραιότητές μας, οι οποίες μπορεί να έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαπραγμάτευση για μερικές αλλαγές στην εργασία σας που θα σας κάνουν να παραμείνετε εκεί που είστε ή μπορεί να σημαίνει άνοιγμα της πόρτας σε νέες δυνατότητες και συναρπαστικές ευκαιρίες κάπου αλλού.
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μας οδηγούν στο να σκεφτούμε να αλλάξουμε δουλειά, ακόμα και αντικείμενο εργασίας. Πλέον το μοντέλο εργασίας των παλαιότερων γενεών (καμία αλλαγή εργοδότη ή μία – δύο για 30+ συναπτά έτη εργασίας) έχει πάψει να υφίσταται εδώ και πολύ καιρό.
Ήρθε και η πανδημία του covid19 και μας έβαλε όλους να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να αναθεωρήσουμε αλλά και να ανακαλύψουμε αυτό που ίσως δεν ξέραμε ή του γυρίζαμε την πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα: ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εργασίας, το ίδιο παραγωγικός, το ίδιο δημιουργικός, αλλά με λιγότερο στρες και άγχος
Αν σκέφτεστε να αλλάξετε εργασία γιατί ψάχνετε καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής ή γιατί προτιμάτε πλέον την τηλεργασία ή γιατί απλά βαρεθήκατε στην προηγούμενη, πριν πάρετε την οριστική απόφαση δώστε απαντήσεις στον εαυτό σας στις ερωτήσεις που τίθενται πιο κάτω και τότε θα έχετε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν την τελική σας απόφαση.
1. Άλλαξε ο COVID τις προτεραιότητές μου;
Κανείς δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν από την πανδημία. Οι προτεραιότητες και οι αξίες μας έχουν αλλάξει. Αξιολογήστε τι είναι σημαντικό για εσάς τώρα, την μετά – covid19 εποχή, αντί να βασίζεστε σε παλιές συνήθειες και μοτίβα. Αναρωτηθείτε με τι απολαμβάνετε να περνάτε δημιουργικά το χρόνο σας εκτός δουλειάς. Είναι ένας καλός τρόπος να προσδιορίσετε πώς σας αρέσει πραγματικά να περνάτε και τι προσθέτει χαρά στη ζωή σας.
2. Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μου;
Ήταν η πανδημία που άλλαξε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας ή μήπως ξύπνησε την κρυμμένη μέσα σας επιθυμία να αλλάξετε επαγγελματική πορεία; Μήπως σκεφτόσασταν από πριν να αλλάξετε καριέρα, να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, να εργαστείτε ως ελεύθερη/ος επαγγελματίας ή να κάνετε μια άλλη αλλαγή, και ο covid, σας έκανε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θέλετε να αναβάλλετε άλλο τα όνειρά σας; Μήπως αποφασίσατε να μείνετε στον τομέα σας, γιατί σας ταιριάζει καλύτερα αλλά να ακολουθήσετε μια άλλη πορεία, στην ίδια ή σε άλλη εταιρεία; Μόλις καταλήξετε συνειδητά στους μεγάλους στόχους σας, εξετάστε πρώτα απ’ όλα την τρέχουσα δουλειά σας: Σας πηγαίνει εκεί που θέλετε να πάτε; Αν όχι, ήρθε η ώρα να κάνετε το πρώτο βήμα προς κάτι νέο που θα σας βοηθήσει να κινηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.
3. Τι δεν είμαι πια διατεθειμένη/ος να ανεχτώ;
Εάν η πανδημία σας οδήγησε να δείτε τη ζωή σας διαφορετικά, τότε ίσως έχετε συνειδητοποιήσει ότι ορισμένες συνθήκες εργασίας δεν είναι πλέον αποδεκτές από εσάς. Ίσως είναι οι πολλές ώρες εργασίας, οι χαμηλές απολαβές, η εξέλιξη που δεν έρχεται, η αναγνώριση που δεν υπάρχει, η έλλειψη δημιουργικότητας, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Εάν κάτι από όλα αυτά σας διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που το διαβάσατε, ήρθε η ώρα να κάνετε μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα με την /τον προϊστάμενη/ο σας για να διεκδικήσετε κάποιες αλλαγές (π.χ. αύξηση στις απολαβές, τηλεργασία, αλλαγή αντικειμένου κα ) ή ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσετε το βιογραφικό σας και να κοιτάξετε για εναλλακτικές λύσεις στην αγορά εργασίας.
4.Τηλεργασία: θέλω πραγματικά να δουλεύω απομακρυσμένα ή μήπως όχι;
Εάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκατε «τα πατήματά σας» κάνοντας τηλεργασία, ισορροπήσατε λίγο περισσότερο την εργασιακή με την προσωπική ζωή και η προοπτική του να επανέλθετε στο παλαιότερο μοντέλο (διαδρομή 50 λεπτά μέχρι το γραφείο, δουλειά 8-9 ώρες, επιστροφή άλλα 50 λεπτά μέχρι το σπίτι και μετά…αναλόγως τις δυνάμεις) σας φαίνεται βουνό, πρέπει να επανεξετάσετε έναν νέο τρόπο συνεργασίας με τον εργοδότη σας. Μπορείτε να συζητήστε για ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, ώστε να έχετε επαφή με τους συναδέλφους σας 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χάσετε την αυτονομία που σας χαρίζει η τηλεργασία. Επιπλέον, εάν αποφασίσετε τελικά να αναζητήσετε νέα εργασία και η τηλεργασία είναι από τα βασικά θέλω σας, είναι σημαντικό να κάνετε πολύ καλή έρευνα για το εάν το αντικείμενο που θέλετε να στραφείτε εκ νέου, υποστηρίζεται με απομακρυσμένη εργασία.
5. Και τώρα τι κάνω;
Το ιδανικό σενάριο είναι να αφήσει κανείς μία παρούσα εργασιακή κατάσταση, έχοντας βρει τη δουλειά των ονείρων του! Η παραίτηση από τη δουλειά χωρίς «Plan B», εμπεριέχει αρκετό ρίσκο και είναι καλό να την αποφεύγουμε εκτός ένα υπάρχουν συνθήκες (παρενόχληση, διαταραχή ψυχικής υγείας, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης κα) που μας την επιβάλουν. Με οδηγό τις απαντήσεις που δώσατε στον εαυτό σας στις ερωτήσεις 1 έως 4 πιο πάνω, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε δράση! Ενεργοποιήστε το δίκτυό σας, αρχίστε την έρευνα στο διαδίκτυο, μιλήστε με φίλους και φίλους φίλων, φτιάξτε ξανά το βιογραφικό σας, κλείστε κάποιες συνεντεύξεις (ακόμα και αν δεν σας αρέσει πολύ η συγκεκριμένη θέση) για να ξαναθυμηθείτε να δίνετε επαγγελματικές συνεντεύξεις, επισκεφτείτε κάποιον σύμβουλο επαγγελματικής κατάρτισης για βοήθεια και καθοδήγηση.
Μπορείς να συζητήσεις με τη Βίκη θέματα καριέρας στέλνοντας email στο Charitou.v@gmail.com ή στο LinkedIn, στη σελίδα της: https://www.linkedin.com/in/vickycharitou/