27 Απρ Αλλαγή καριέρας; Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαντάζει
Γράφει η Βίκη Χαρίτου, HR Development Senior Professional, Business & NLP Coach
Η αλλαγή δεν είναι συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου…Ο άνθρωπος δεν αγαπά τις αλλαγές. Νιώθει άνετα στο «comfort zone» του, ακόμα και αν αυτό τον καταπιέζει και τον μαραζώνει. Είναι και ο φόβος που δεν μας ξεκουνάει. Φαντάσου όμως πόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι όταν διώξεις από πάνω σου ό,τι σε καταπιέζει. Όταν καθημερινά θα σηκώνεσαι και θα πηγαίνεις με χαμόγελο στη δουλειά σου! Δεν αξίζεις αυτό το χαμόγελο;
Πριν λίγες ημέρες άκουσα μία φράση που με σόκαρε: «υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν στα τριάντα και τους θάβουν στα ογδόντα». Μακάβριο ε; Αλήθεια τώρα, τι θέλει να πει ο ποιητής; Η φράση αυτή ακούστηκε σε μια συζήτηση για ικανοποίηση στη δουλειά, για την ευτυχία που αντλούμε από την καθημερινή μας εργασία και το σύνολο του επαγγελματικού περιβάλλοντος που περνάμε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας.
Εάν το συνδυάσει κανείς με το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» (τις μαζικές παραιτήσεις από στελέχη πολυεθνικών μετά την πρώτη περίοδο του λοκντάουν και της πανδημίας χωρίς να έχουν βρει άλλη εργασία), η ψυχολογία των εργαζομένων αλλάζει σιγά – σιγά. Εκεί που με τρόμο έδιωχνε τη σκέψη του να αλλάξει εργασία, αντικείμενο ή κατεύθυνση, τώρα αρκετοί είναι αυτοί που προτάσσουν την προσωπική τους ψυχική υγεία και ισορροπία. Γυρνούν την πλάτη σε τοξικούς ανθρώπους, προσβολές, διακρίσεις και έλλειψη σεβασμού στην προσωπικότητα και στον προσωπικό τους χρόνο. Διεκδικούν το δικαίωμα να ευχαριστιούνται τη δουλειά, να νιώθουν δημιουργικοί και παραγωγικοί. Να μην πεθαίνουν από πλήξη, ανία, βαρεμάρα και απογοήτευση στα τριάντα τους χρόνια.
Μη γελιόμαστε όμως. Το να παρατήσει κάποιος μια δουλειά που τον καταπιέζει δεν είναι μια απλή απόφαση, ούτε μπορεί να παρθεί σε στιγμές απόγνωσης και εκνευρισμού. Είναι μια μακρά διαδικασία εσωτερικής ενδυνάμωσης αλλά και συγκεκριμένων κινήσεων τακτικής και στρατηγικής, ώστε αυτή η απόφαση για αλλαγή να φέρει το λιγότερο δυνατό ρίσκο και τη μέγιστη δυνατή επιτυχία!
Όταν μιλούν οι αριθμοί*
Τα καλά νέα είναι ότι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τόλμησαν το βήμα της αλλαγής καριέρας, μετά από ένα πρώτο διάστημα αβεβαιότητας και αναγκαστικού επαναπροσδιορισμού της καθημερινής ρουτίνας, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (75%) δήλωσαν ότι θα το ξανάκαναν. Επιπλέον, το 77% δηλώνει πιο ευτυχισμένο, το 75% πιο ικανοποιημένο, το 69% νιώθει μεγαλύτερη πληρότητα και το 65% νιώθει λιγότερο άγχος.
Υπάρχει όμως κι ένα 25% που δηλώνει ότι ή δεν θα ξανάκανε αλλαγή ή δεν είναι σίγουρο εάν θα την ξανάκανε. (*πηγή: www.theguardian.com)
Από πού να ξεκινήσω;
Αναφέραμε και νωρίτερα ότι η απόφαση για αλλαγή καριέρας πρέπει να έρθει μετά από τις σωστές διεργασίες, εσωτερικές ζυμώσεις και προετοιμασία. Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία που είναι καλό να ακολουθήσει κάποιος ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση και η πίστη στις προσωπικές του δυνάμεις και ταλέντα για να φέρει η επικείμενη αλλαγή καριέρας την πολυπόθητη εσωτερική ισορροπία και πληρότητα.
#1 | Αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση / εργασία
Εντάξει, είπαμε ότι θέλεις να αλλάξεις δουλειά / καριέρα. Για ποιο λόγο; Φταίει το αντικείμενο, οι άνθρωποι, η εταιρεία που δουλεύεις τώρα, τα χρήματα, οι γνώσεις σου; Τι φταίει; Δεν είναι αφηρημένη η ερώτηση. Είναι πολύ συγκεκριμένη και απαιτεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη (από εσένα) απάντηση. Η ορθή και σίγουρη απάντηση θέλει χρόνο για να έρθει. Θέλει πολλή συζήτηση με τον εαυτό σου και έμπιστους ανθρώπους γύρω σου. Θέλει μήνες παρατήρησης και συλλογής δεδομένων. Μη βιαστείς να βρεις απάντηση. Πρέπει να είσαι σίγουρος γιατί διεκδικείς την αλλαγή.
#2 | Ποιες εναλλακτικές έχεις
Αφού καταλήξεις ότι θέλεις να αλλάξεις εργασία / αντικείμενο / καριέρα πρέπει να σκεφτείς τις αντικειμενικές εναλλακτικές που έχεις. Θα είναι στον ίδιο χώρο που είσαι τώρα ή ίσως κάτι παρεμφερές; Θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό το οποίο αγαπάς, σε γεμίζει δημιουργικότητα και – ενδεχομένως – ήδη ασχολείσαι με αυτό ως χόμπυ; Θα είναι κάτι εντελώς «απλό» με λίγες απαιτήσεις, το οποίο όμως θα σου χαρίζει ελεύθερο χρόνο και λιγότερο άγχος;
#3 | Κάτσε στα θρανία
Σκέψου εάν χρειάζεται να παρακολουθήσεις κάποιο επιμορφωτικό σεμινάριο ή πιστοποίηση ώστε να μπορέσεις πιο εύκολα να ακολουθήσεις τον νέο επαγγελματικό σου δρόμο. Πλέον μέσω του διαδικτύου, η δια βίου μάθηση έχει γίνει ακόμα πιο προσιτή και προσφέρεται πληθώρα μαθημάτων, διπλωμάτων, πιστοποιήσεων από εγχώριους και διεθνείς φορείς.
#4 | Ξεκίνα τη δράση
Μη μένεις όμως μόνο στην αναζήτηση και στην ανάλυση. Η πολλή ανάλυση φέρνει την παράλυση. Πέρνα στη δράση! Ξαναφτιάξε το βιογραφικό σου, δημιούργησε – εάν δεν έχεις ήδη – σελίδα στο LinkedIn, δικτυώσου με άτομα, οργανώσεις, επαγγελματικές ομάδες σχετικές με το νέο σου αντικείμενο. Μέσω του εθελοντισμού, μπορείς να αρχίσεις να αποκτάς εμπειρία και τριβή χρήσιμη για τη νέα σου καριέρα.
Μπορείς να συζητήσεις με τη Βίκη θέματα καριέρας στέλνοντας email στο Charitou.v@gmail.com ή στο LinkedIn, στη σελίδα της: https://www.linkedin.com/in/vickycharitou/