13 Ιαν Fitness ball, χρησιμοποιείστε την και σαν κάθισμα για να ενδυναμώσετε τον κορμό
Την βλέπετε στο γυμναστήριο και στα στούντιο πιλάτες, την χρησιμοποιείτε όταν κάνετε ασκήσεις γυμναστικής, η ελβετική μπάλα ή φιτνες μπολ, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί και ιδανική ως εναλλακτική καρέκλα για να βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας και να δυναμώσετε τη σπονδυλική σας στήλη.
Η ελβετική μπάλα, όπως είναι το επίσημο όνομα της-δημιουργήθηκε το 1963 από τον Ιταλό κατασκευαστή πλαστικών, Ακιλίνο Κοζάνι και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σε θεραπευτικά προγράμματα για νεογέννητα και βρέφη από την Βρεττανή φυσιοθεραπεύτρια Μέρυ Κουϊντον που εργαζόταν στην Ελβετία. Τα επόμενα χρόνια η Δρ. Σουζάν κλάιν Βόγελμπαχ, διευθύντρια της Σχολής Φυσιοθεραπείας στη Βασιλεία της Ελβετίας, ενσωμάτωσε τη χρήση της μπάλας σε ασκήσεις ως μέσο θεραπείας νευροαναπτυξιακών παθήσεων σε ορθοπεδικά ή ιατρικά προβλήματα. Στο πιλάτες χρησιμοποιούμε αρκετά όργανα, ένα από αυτά είναι η μπάλα και ως δασκάλα πιλάτες, την χρησιμοποιώ συχνά στα μαθήματα μου. Βελτιώνει την ισορροπία, ενδυναμώνει τους ορθοστατικούς μυς της σπονδυλικής στήλης οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι αδύναμοι λόγω της καθιστικής ζωής, βοηθάει στη σταθερότητα των αρθρώσεων, ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος και σε μεγάλο βαθμό το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στην κινητικότητα. Την χρησιμοποιώ επίσης σαν ένα διαφορετικό τρόπο να κάνουμε μία άσκηση, σπάζοντας την ρουτίνα. Με αυτό τον διαφορετικό τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπάλα από αξεσουάρ εκγύμνασης, σαν καρέκλα.
Ενεργητικό κάθισμα
Είναι γνωστά τα προβλήματα και οι ασθένειες που προκαλεί η παρατεταμένη καθιστική ζωή. Από πόνους στη μέση λόγω ατονία των μυών και διαταραχές στον ύπνο, μέχρι παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο. Η λύση σε αυτό είναι μία, να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε γενικά περισσότερο. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιδέα, να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά την μεγάλη μπάλα σαν καρέκλα και να γυμνάζεστε ενώ κάθεστε κάνοντας «ενεργητικό» ή «δυναμικό» κάθισμα. Σε αντίθεση με το «απλό» κάθισμα, στο ενεργητικό κάθισμα ενεργοποιούμε τους μυς του κέντρου μας όπως οι κοιλιακοί, των ισχίων, της πλάτης και του πυελικού εδάφους για να κρατήσουν σταθερή την σπονδυλική στήλη και χωρίς κλίση την λεκάνη στηρίζοντας τον κορμό σε όρθια θέση. Επιπλέον, η λεκάνη, οι ώμοι και τα αυτιά πρέπει να βρίσκονται ευθυγραμμισμένα, σε μία κάθετη ευθεία.
Και αν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το κάθισμα σε μία μπάλα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες οι οποίες επωφελούνται περισσότερο. Οι έγκυες (στο δεύτερο τρίμηνο) επειδή καθισμένες σε μία κανονική- σκληρή- καρέκλα μπορεί να αισθάνονται δυσφορία από την πίεση της κοιλιάς στους μηρούς. Οι γυναίκες μετά τον τοκετό επειδή αισθάνονται πιο άνετα να κάθονται σε μαλακή επιφάνεια η οποία συμβάλλει επίσης και στην ανάκτηση του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. Άτομα που υποφέρουν από αιμορροΐδες επειδή βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την πάθηση.
Tips για να κάθεστε σωστά
- Τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή βάρους. Τα γόνατα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος ή ελαφρώς χαμηλότερα από τη λεκάνη – δημιουργώντας μια γωνία 90 μοιρών.
- Να είναι καλά φουσκωμένη ώστε να μην αισθάνεστε ότι βυθίζεστε όταν κάθεστε επάνω.
- Αποφεύγετε να κάθεστε για περισσότερες από μια ή δύο ώρες. Εάν κάθεστε περισσότερη ώρα, οι μύες θα κουραστούν και μπορεί να καταλήξετε να πονάτε στη μέση και χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα.