27 Οκτ Πως να μειώσουμε τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού
Μπορεί ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, όμως η πρόληψη συνεχίζεται, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές, στις αναπτυγμένες κοινωνίες, 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο στη διάρκεια της ζωής τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας 4.500 γυναίκες εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αν διαγνωστεί έγκαιρα η αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95-97%. Καθίσταται μείζονος σημασίας λοιπόν ο προληπτικός έλεγχος.
Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος
Καταρχήν πρέπει να εξοικειωθούμε με το στήθος μας. Ένας πρώτος έλεγχος είναι η αυτοεξέταση. Να στηθούμε γυμνόστηθες μπροστά από τον καθρέφτη και να παρατηρήσουμε το στήθος μας. Αν υπάρχουν αλλαγές στο σχήμα των μαστών και στο μέγεθος, αν εμφανίζει εξωτερικές ή δερματικές αλλοιώσεις, αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα (και κοντά στη μασχάλη). Και να το ψηλαφίσουμε. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια πιο σύντομα και να την αναφέρουμε στον γιατρό μας.
Ο επόμενος έλεγχος είναι η ψηφιακή μαστογραφία. Αποτελεί τη βασικότερη εξέταση πληθυσμιακού ελέγχου καθώς έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ευρημάτων σε πολύ αρχικό στάδιο. Για τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν η πρώτη μαστογραφία να προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 – 40 ετών και να γίνεται ετησίως μετά την ηλικία των 40, ενώ σε γυναίκες με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ο έλεγχος εξατομικεύεται και ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία.
Μετά τη μαστογραφία είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο οποίος θα πάρει το ιστορικό μας, θα εκτιμήσει τον παράγοντα κινδύνου, θα κάνει ψηλάφηση και θα αξιολογήσει τις εξετάσεις συμβάλλοντας στη μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια. Εκτός όμως από τις εξετάσεις υπάρχουν καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης.
Χάνουμε τα επιπλέον κιλά
Το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από τον καρκίνο του μαστού, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση του βάρους μας στην εμμηνόπαυση κατά 25 κιλά σε σχέση με το βάρος που είχαμε στην ηλικία των 18 ετών αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 50%. Ο λόγος είναι ότι ο λιπώδης ιστός συμβάλλει στην αύξηση των κυκλοφορούντων οιστρογόνων και αυτό οδηγεί σε κίνδυνο νόσησης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα
Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση κάνει καλό, τώρα έχουμε ένα παραπάνω λόγο για να κάνουμε. Έχει μελετηθεί ότι οι γυναίκες που ασκούνται ήπια 45 λεπτά καθημερινά και τακτικά μέσα στην εβδομάδα απομακρύνουν περισσότερο τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση καταστέλλει τη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, που μπορεί να επιφέρει βλάβες στα κύτταρα και να ευνοήσει την καρκινογένεση.
Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ και διακόπτουμε το κάπνισμα
Υπάρχει μια καθαρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης του κινδύνου νόσησης από καρκίνο του μαστού. Επιδημιολογικές μελέτες αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από την κατανάλωση δύο δόσεων αλκοόλ ημερησίως κατά 21%. Συστήνεται λοιπόν, όχι περισσότερο από μία δόση αλκοόλ την ημέρα. Όσο για το κάπνισμα, μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε πως οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 21 % περισσότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με μη καπνίστριες.
Προσοχή στη χρήση ορμονών υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση
Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών κατά την εμμηνόπαυση οδηγούν σε οστεοπόρωση, κολπική ξηρότητα, εξάψεις κλπ. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές συστήνεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο συνδυασμός όμως, λήψης οιστρογόνων και προγεστερόνης φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης. Η γενική σύσταση είναι η λελογισμένη χρήση ορμονών, μόνο όταν κρίνονται απολύτως απαραίτητες, στη μικρότερη δυνατή δοσολογία και για το βραχύτερο διάστημα.
(πηγή: mitera.gr, mymastos)