16 Φεβ Συνέντευξη στο klik.gr
“…Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες.
Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες…” είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός μας στο διάγγελμα για την ανακοίνωση του τρίτου lockdown εξαιτίας του covid-19.
Ένα χρόνο πριν, αν κάποιος μας έλεγε τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, το πιθανότερο να το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς όμως είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως που μας βασανίζει σε όλους το τομείς .
Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας και δυστυχώς είναι άγνωστο το πότε θα απαλλαγούμε από αυτόν και τις μεταλλάξεις. Ελπίδα μας είναι το εμβόλιο που αργά ή γρήγορα, καλό είναι να κάνουμε όλοι μας.
Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων. Κι αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα καταλάβουν κάποιοι – που δυστυχώς δεν είναι λίγοι- ότι “φοράω σωστά τη μάσκα” σημαίνει πως καλύπτω και τη μύτη…
Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική πραγματικότητα, αλλά φέρνει και τραγικές συνέπειες στην οικονομία. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.
Έντεκα μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19, #φθινόπωρο&covid19, #Covid19_&_Lockdown _No2), και συνεχίζουμε με την έκτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No3 , με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας.
Ας δούμε την άποψη της κας Αϊνόλας Τερζοπούλου.
Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα φτάσαμε στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού και στο τρίτο Lock down. Τι νομίζετε ότι έπαιξε ρόλο για αυτό;
Νομίζω ότι στους περισσότερους, ανάμεσα τους και εγώ, δεν έκανε εντύπωση ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο λοκντάουν. Τα πράγματα το έδειχναν. Είχε περάσει το καλοκαίρι που είχαμε ανοίξει τα σύνορα, τα μέτρα είχαν χαλαρώσει, εμείς χαλαρώσαμε, οι προφυλάξεις δεν τηρούταν σωστά. Μετά άνοιξαν τα σχολεία, ο κόσμος ξανά μαζευόταν, τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι, οι θέσεις στις κλινικές μειωνόντουσαν, το σύστημα υγείας πιέστηκε και μιας και ο καθένας μας δεν έπαιρνε την προσωπική του ευθύνη για χίλους δύο λόγους, δεν ήθελε και πολύ να την πάρει η κυβέρνηση για μας. Ωστόσο είναι μία κατάσταση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.
Αν δεν υπάρξουν ανατροπές μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιστεί οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην πανδημία. Βάσει αυτών πώς νομίζετε θα περάσουμε το φετινό Πάσχα που πέφτει αρχές Μαΐου;
Μακάρι να μπορούμε να το περάσουμε σε αγαπημένα μας μέρη, αλλά μάλλον θα κάνουμε και φέτος στα σπίτια μας. Όπως πέρσι. Χωρίς μετακίνηση από νομό σε νομό. Όσο είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη είμαι και ρεαλίστρια. Με την έννοια ότι βλέπω τα πράγματα όπως είναι. Για να υποχωρήσει η ασθένεια λένε, θεωρητικά, πως αρκεί να έχει ανοσία το 70% του πληθυσμού. Είτε με φυσικό τρόπο, είτε μέσω εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός πηγαίνει αργά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες. Με το ρυθμό που γίνεται ο εμβολιασμός, για να εμβολιαστούν επτά εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν εις διπλούν οι άνθρωποι για να αποδώσει τα απαιτούμενα το εμβόλιο, αρά απαιτείται διπλάσιος χρόνος ή διπλασιασμός ρυθμός εμβολιασμών.
Κάντε μια πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από τώρα ως το τέλος του χρόνου.
Αποφεύγω να κάνω προβλέψεις. Ειδικά σε βάθος χρόνου! Επειδή η ίδια η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ο κορονοϊός, με τις μεταλλάξεις, απέδειξε ότι είναι και αυτός απρόβλεπτος. Βαδίζουμε με βάση τη διαδικασία δοκιμής και σφάλματος. Για αυτό και ανοιγοκλείνουμε κατά διαστήματα
Πώς κρίνετε τις δηλώσεις Τσίπρα ότι παίρνει το ρίσκο για το όσο επιβαρύνουν υγειονομικά οι διαδηλώσεις όσων αντιδρούν στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης
Τις διάβασα, αλλά δεν ασχολήθηκα. Για αυτό και δεν τις κρίνω. Ακούμε διάφορα και απίστευτα ενίοτε. Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για μία, κατά τη γνώμη μου, λαϊκή δήλωση. Απλώς, από περιέργεια, θα ήθελα να μου εξηγήσει τι σημαίνει ότι παίρνει το ρίσκο. Δηλαδή, όσοι αντιδρούν, υπογράφουν ότι αν νοσήσουν, ο ίδιος παίρνει το ρίσκο της υγείας τους ότι δεν θα πάνε σε ΜΕθ, οπού η εντατική φροντίδα σε αυτές τις μονάδες είναι μία ακριβής υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης και οι κλίνες είναι περιορισμένες, αλλά κάπου αλλού ώστε να μη στερήσει την κλίνη από κάποιον που δυστυχώς νοσήσει, δεν είναι αντιδραστικός και πρέπει να εισαχθεί; Ότι ο ίδιος πληρώνει τα έξοδα σε ότι χρειαστεί; Δεν έχω καταλάβει. Το ρίσκο για μένα, σημαίνει ότι παίρνω το θάρρος, τολμώ σε κάτι που να βγει θετικό.
Πότε νομίζετε θα τελειώσει οριστικά η περιπέτεια της πανδημίας ;
Όταν κάνει το κύκλο της. Όπως κάνουν όλες οι πανδημίες από την αρχή της ιστορίας που γνωρίζουμε. Έχουμε καιρό ακόμα…
Τι νομίζετε ότι θα είναι διαφορετικό όταν φτάσει η ώρα της καινούργιας “κανονικότητας”;
Η πανδημία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην υγεία μας. Έχει ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό. Μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά επιστροφή δεν υπάρχει. Όταν φτάσει η νέα κανονικότητα αρκετά πράγματα θα έχουν αλλάξει. Σε μας και στα συστήματα. Το βλέπουμε ήδη στην επιστήμη και στη τεχνολογία, το βλέπουμε στην ιατρική φροντίδα, στον τρόπο που δουλεύουμε και πως γίνεται η εκπαίδευση. Θα έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Θα έχει αλλάξει ο τρόπος που επαναπροσδιορίζουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις. Αλλάζουν πολλά πράγματα, αναθεωρούμε και αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές και οι αναθεωρήσεις δια-μορφωτικές.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει το 2015 το ξέσπασμα μιας πανδημίας, όπως αυτή του COVID-19, δήλωσε στον Ντέρεκ Μούλερ, στο δημοφιλές κανάλι του YouTube «Veritasium», ότι «η κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» είναι δύο καταστροφές για τις οποίες τα ανθρώπινα όντα δεν είναι προετοιμασμένα. Θα ήθελα να μας πείτε τις σκέψεις σας γι`αυτό.
Για τι είμαστε προετοιμασμένοι; Είναι η διάψευση της ανθρώπινης παντοδυναμίας ότι μπορούμε να είμαστε κυρίαρχοι και κύριοι, όταν δεν είμαστε καν στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα πάντα στη φύση (και στον ίδιο τον οργανισμό μας) στηρίζονται σε φαινόμενα, υπάγονται σε εναλλαγές και σε δυναμικά ενέργειας. Από τη μία δεν μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον αλλά όπως είχε πει ο Καντ «Εξαρτάται από μας να κάνουμε το παρόν να μας δώσει μία υπόσχεση για το μέλλον μας».