25 Σεπ Γιατί ο Όμηρος αναφέρει το αχλάδι ως «δώρο των θεών»
Με μαλακή σάρκα, γλυκά, ζουμερά, αρωματικά και με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, μάλλον σωστά αναφέρει ο Όμηρος το αχλάδι ως « δώρο των θεών». Από τα αγαπημένα φρούτα για μικρούς και μεγάλους, είναι από τα πρώτα που συστήνουν οι παιδίατροι να δίνουμε στα βρέφη όταν αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή καθώς δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι εύπεπτα και προτείνουν οι διατροφολόγοι να εντάξουμε στη δίαιτα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Το αχλάδι όμως προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από την νοστιμιά του για να το εντάξετε στη διατροφή σας.
– Είναι πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο, το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο σώμα μας, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στη βελτίωση της υγείας μας. Έχει μεγάλο ρόλο στην ομαλή σύσπαση των μυών, στην ρυθμική λειτουργία της καρδιάς και στην ενυδάτωση των κυττάρων. Ενεργεί ως ηλεκτρολύτης και είναι απαραίτητο για να εξισορροπήσει το σώμα την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.
– Αποτελούν επίσης καλή πηγή και για άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
-Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
-Έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνη C, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
– Είναι εξαιρετική πηγή φρουκτόζης και γλυκόζης. Βοηθάει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά, όταν αισθάνεστε ατονία, με τον πιο γρήγορο και φυσικό τρόπο.
– Ο χυμός αχλαδιού βοηθάει στον πονόλαιμο και κατεβάζει τον πυρετό, κάτι πολύ σημαντικό τώρα με τον κοροναϊό.
Πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες αχλαδιών στον κόσμο είναι γνωστές, οι οποίες ταξινομούνται ευρέως με βάση τον τόπο προέλευσής τους ως ασιατικά αχλάδια και ευρωπαϊκά αχλάδια. Οι ασιατικές ποικιλίες διαθέτουν τραγανή υφή και σταθερή συνοχή που δεν αλλάζουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή ή την αποθήκευση, ενώ οι ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι καρποί που γίνονται γενικά μαλακοί και ζουμεροί όταν ωριμάσουν. Στην Ελλάδα οι συχνότερα ποικιλίες είναι τα κρυστάλλια και οι κοντούλες. Τα κρυστάλλια έχουν βάρος 100-130 γραμμάρια και σχήμα κωδωνοειδές. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης και γλυκιά. Οι κοντούλες, έχουν καρπό 60-90 γραμμαρίων μετρίου μεγέθους, κοντόχοντρο σχήμα και σαρκώδη λαιμό. Το εξωτερικό τους χρώμα είναι ανοιχτό πρασινοκίτρινο και χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση τους. Μια άλλη ποικιλία είναι τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά, είναι αρκετά μεγάλα με βάρος 120-160 γραμμάρια. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους ελαφρώς βουτυράτη. Τα αχλάδια είναι ευαίσθητα φρούτα, αλλοιώνονται από την υψηλή θερμοκρασία φύλαξης και κατά τη μεταφορά, συχνά θα δείτε να έχουν μαύρες κηλίδες, για το λόγο αυτό συστήνεται να τα αγοράζετε σχετικά άγουρα και να τα καταναλώνετε μόλις αρχίζουν να ωριμάζουν.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να τα καταναλώσετε, πρόσφατα τα δοκίμασα ως γλυκό κουταλιού που μπορεί να μην είναι οτι πιο λάιτ αλλά ήταν πολύ νόστιμα και αυτή την συνταγή θα δώσω από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική», Χρύσα Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.
Αχλάδι γλυκό κουταλιού
4 αχλάδια (όχι πολύ ώριμα)
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
250 γρ. νερό
250 γρ. ζάχαρη
τον χυμό από ½ λεμόνι
½ κουταλάκι βανίλια σκόνη
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και αφαιρούμε την καρδιά με εκπυρηνωτήρα. Ρίχνουμε τις 2 κουταλιές χυμό λεμονιού σε μεγάλο μπωλ με αρκετό κρύο νερό. Βάζουμε τα αχλάδια σε μπωλ για να μην μαυρίσουν.
Βράζουμε τα 250 γρ. νερό σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Στραγγίζουμε τα αχλάδια και τα προσθέτουμε στο σιρόπι. Τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια και σχεδόν δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι αποβραδίς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο χυμό λεμονιού και την βανίλια στην κατσαρόλα. Ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(πληροφορίες mednutrition)