Πως η μουσική επηρεάζει τη ψυχολογία μας.

«H μουσική δίνει φτερά στην ψυχή», είχε πει ο Πλάτωνας και από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γηρατειά βλέπουμε πόσο μας επηρεάζει η μουσική. Η μουσική είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς. Μουσική ακούω σχεδόν όλη την ώρα. Τη μόνη ώρα που δεν ακούω είναι όταν περπατάω και ο λόγος είναι ότι θέλω να προσέχω όλους τους άλλους ήχους και προπάντων των αυτοκινήτων. Μουσική ακούω όταν γράφω, όταν κάνω δουλειές του σπιτιού, όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι, όταν ετοιμάζομαι να βγω, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν γυμνάζομαι. Όμως τα είδη της μουσικής που ακούω είναι διαφορετικά, ανάλογα με τη διάθεση μου. Θέλω να ακούσω πιο χορευτικούς ρυθμούς που την ανεβάζουν όταν ετοιμάζομαι για έξοδο, πιο ήρεμους και ακουστικούς όταν δουλεύω και πιο σοφτ ροκ όταν χαλαρώνω σπίτι. Και σαφώς η μουσική επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα μου. Έχει μνήμη και αφήνει αποτύπωμα, θυμίζει καταστάσεις και πρόσωπα, συνδέει το χρόνο και φέρνει κοντά ανθρώπους.

Η μουσική, πέρα από μία παγκόσμια γλώσσα που μπορούν να την μιλήσουν όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, είναι αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή γλώσσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει όλα τα συναισθήματα. Στο άκουσμα μίας μουσικής μπορούμε να ανατριχιάσουμε, να γελάσουμε, ή να δακρύσουμε. Ίσως επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας. Αυτό απέδειξε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο άρθρο τους στο «Proceedings of the National Academy of Sciences». Βρήκαν πως η μουσική μπορεί να χαρτογραφηθεί μέσω τουλάχιστον 13 αισθημάτων, μεταξύ αυτών η χαρά, η αγαλλίαση, ο ερωτισμός, η ομορφιά, η χαλάρωση, η λύπη, η ονειροπόληση, ο θρίαμβος, το άγχος, η ενόχληση, η περιφρόνηση κ.α «Φανταστείτε να οργανώνετε μια τεράστια μουσική βιβλιοθήκη με βάση το συναίσθημα και να συλλαμβάνετε τον συνδυασμό των αισθημάτων που συνδέονται με το κάθε κομμάτι. Αυτό έχει κάνει ουσιαστικά η μελέτη μας», λέει ο Άλαν Κόουεν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, στον τομέα της νευροεπιστήμης σε κώδικες εφαρμογής. Αφού ανέλυσαν τα συναισθήματα που προκαλούν μια σειρά από μουσικά ακούσματα, όπως η ροκ, η τζαζ, η πειραματική, η χέβυ μέταλ, η κλασική μουσική κ.ά., βρήκαν πως ανεξαρτήτως γούστου και πολιτισμικής παράδοσης, οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι για παράδειγμα έκαναν όλους να νιώθουν περισσότεροι ενεργοί, ενώ οι ήχοι άμπιεντ ευνοούν τη δημιουργικότητα σε αντίθεση με τους υψηλούς.

https://www.ocf.berkeley.edu/~acowen/music.html#

Η μουσική επηρεάζει και την υγεία μας
Έχετε παρατηρήσει πως μία μουσική με γρήγορο και δυνατό ρυθμό όπως η τέκνο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς όπως η κλασσική, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα; Το 1911 ο Λέοναρτ Άιρες ένας Αμερικανός ερευνητής διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες έκαναν γρηγορότερα πετάλι όταν άκουγαν μουσική και αυτό επειδή η μουσική μπορεί να διώξει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος για κούραση. Δεν είναι τυχαίο που στα γυμναστήρια ακούγεται πολύ δυνατά, γρήγοροι και δυνατοί ρυθμοί και ειδικά σε τάξεις spinning. Η μουσική σχετίζεται με σωματικές αντιδράσεις επειδή επηρεάζει πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση, στον κροταφικό λοβό οι μελωδίες αποθηκεύονται ως μνήμες. Ο θυμός, ο φόβος, η λύπη, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται. Ο νους καταλαβαίνει εικόνες και συναισθήματα και αν η μουσική έχει την ικανότητα να δημιουργεί συναισθήματα τότε ο εγκέφαλος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Η μουσική αγγίζει και επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Ακόμα και ο χτύπος των δακτύλων μας στο τραπέζι, μουσική δημιουργεί. Πέρα από τα πολλά είδη που υπάρχουν, η μουσική έχει και πολλούς ρόλους. Η κατάλληλη μουσική μπορεί να αποτελέσει το «εναλλακτικό» φάρμακο για συναισθηματικές συμπεριφορές και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο θεραπείας. Έχει μελετηθεί ότι η χαλαρωτική μουσική μειώνει το στρες και ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξαν βελτιωμένη οπτική προσοχή κατά την ακρόαση κλασικής μουσικής. Υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ ρυθμού και γλωσσικών ικανοτήτων, προσοχής, ανάπτυξης, ακουστικής ικανότητας, ακόμα και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφερόντουσαν στην καθαρτική δύναμη της μουσικής ενώ στην Αναγέννηση καθιερώθηκε ο θεραπευτικός της χαρακτήρας με όρους ψυχολογικούς και βιολογικούς. Από αρχαιοτάτων χρόνων η μουσική υπήρξε ένα μέσο προώθησης της πνευματικότητας του ανθρώπου και οι μουσικές μας επιλογές φανερώνουν πολλά για την προσωπικότητα μας και ψυχαναλυτές αναφέρονται συχνά τον ρόλο της μουσικής στην οργάνωση της ψυχικής δομής ενός ατόμου. Η μουσική είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαπαιδαγωγήσουμε, πρώιμες μουσικές εμπειρίες σε παιδιά διευκολύνουν την ανάπτυξη τους. Για μένα, περισσότερα από όλα, η μουσική (και τα τραγούδια) είναι κομμάτι της ζωής μου, διεισδύει και μιλάει στην ψυχή μου. Μέσα από αυτή χορεύω, ταξιδεύω, ονειρεύομαι, αφήνομαι.

.