07 Οκτ Εσείς τρώτε ρόδι;
Αν θέλετε να προσθέσετε μια υπερτροφή στη διατροφή σας αυτό το φθινόπωρο, επιλέξτε το ρόδι. Είναι το φρούτο με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ώστε συχνά να αναφέρεται ως ο «κόκκινος χρυσός». Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και στην ομορφιά μας.
Στη διατροφή
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με τα 100 ml να περιέχουν 16 τοις εκατό από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου.
-Περιέχει υψηλές ποσότητες της βιταμίνης Κ που βοηθά στην υγεία των οστών και της βιταμίνης Β5 που βοηθά το μεταβολισμό.
-Περιέχει μαγγάνιο που βοηθάει στο σχηματισμό των δομών των οστών και κάλιο που βοηθάει στην καλή διατήρηση των κυτταρικών λειτουργιών.
-Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
– Και έχει μόνο 130-150 θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη.
Στην ομορφιά
-Λόγω των αντιοξειδωτικών επιβραδύνει τη γήρανση ενθαρρύνοντας την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, προστατεύει την επιδερμίδα παρέχοντας προστασία κατά των ελευθέρων ριζών, βοηθάει στην επισκευή των ιστών και την επούλωση των πληγών.
-Βοηθάει επίσης στην παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου κάνοντας την επιδερμίδα πιο απαλή στην υφή και πιο σφριγηλή, λεία και νεανική στην όψη.
-Ενισχύει την ενυδάτωση για αυτό και συχνά προστίθεται σε καλλυντικά επειδή η μοριακή δομή του μπορεί να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
-Καταπραΰνει την ακμή για αυτό συστήνεται για τα λιπαρά ή μικτά δέρματα που έχουν τάση ακμής.
Στην υγεία
-Ο χυμός ροδιού μπορεί να λειτουργήσει ως διαλυτικό του αίματος και να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες, που με την σειρά του θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης LDL και την αύξηση της HDL χοληστερόλης για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
-Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει είναι αποτελεσματικά στην εκκαθάριση ορισμένων τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.
– Οι αναστολείς του ενζύμου στον χυμό ροδιού μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί η ζημία στο χόνδρο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του εκφυλισμού του χόνδρου για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.
-Ο χυμός ροδιού βοηθά επίσης στην πέψη, στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας.
-Οι υψηλές ποσότητες σιδήρου αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα βοηθώντας στην αντιμετώπιση της αναιμίας.
-Μειώνει τις φλεγμονές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C για αυτό και συστήνεται για την καταπολέμηση του άσθματος, του πονόλαιμου και του βήχα.
Ειδικά για τους άντρες: Εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ανικανότητα ή αθηροσκλήρωση μπορούν να καταναλώνουν το χυμό ροδιού για τη μείωση των κατηγοριών αυτών των ρίσκων. Τα υψηλά σε ποσότητα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο της μετάστασης.
Ειδικά για τις γυναίκες: Βοηθάει στην εγκυμοσύνη. O χυμός του ροδιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της εγκύου, ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων και προστατεύουν το έμβρυο, ενώ παράλληλα μειώνει τις κράμπες. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ελλαγιταννίνες που περιέχει αναστέλλει την αρωματάση που διεγείρει τη σύνθεση οιστρογόνων, μειώνοντας τους κινδύνους για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Το ρόδι ταιριάζει τέλεια σε πράσινες σαλάτες, πιο συγκεκριμένα με ρόκα και σπανάκι. Θα δώσει μία διαφορετική νότα τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση. Προσωπικά, προσθέτω και ξηρούς καρπούς. Είναι και ένα από τα πιάτα που φτιάχνεται γρήγορα και πανεύκολα.
Σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα και ρόδι
(2 μερίδες)
1 μεγάλο, ζουμερό, κόκκινο ρόδι
80 γρ. ρόκα πλυμένη, σκουπισμένη, χωρίς κοτσάνια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
40 γρ. τυρί παρμεζάνας σε νιφάδες
Κόβετε το ρόδι στη μέση. Βγάζετε και φυλάτε τους σπόρους από το ένα κομμάτι, χωρίς τη μεμβράνη. Στύβετε το άλλο μισό, χρησιμοποιώντας τον λεμονοστίφτη.
Τοποθετείτε τη ρόκα σε δύο πιάτα.
σε μικρό μπωλ αναμειγνύετε το λάδι και το ξύδι και χτυπώντας το μείγμα ρίχνετε τον χυμό του ροδιού. Αλατοπιπερώνετε.
Σκορπίζετε τους σπόρους ροδιού και τις νιφάδες παρμεζάνας πάνω από τα φύλλα της ρόκας και περιχύνετε τη σαλάτα σε κάθε πιάτο με μερικές κουταλιές από το ντρέσιγκ.
Σερβίρετε αμέσως.
(από το βιβλίο «Κανέλα και Ροδοπέταλα» της Τέσσα Κύρου, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)