16 Ιούλ Γιν γιόγκα, δουλεύοντας πιο βαθιά
Τις πιο πολλές φορές, η γιόγκα όπως εξασκείται σήμερα, είναι περισσότερο δυναμική και ενεργητική εστιάζοντας στην μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος που είναι το γιανγκ στοιχείο. Κάνουμε ασκήσεις που μοιάζουν με ακροβατικά, γινόμαστε κόμποι ή κρεμόμαστε από πανιά. Αυτό όμως είναι μόνο το μισό. Προσθέτοντας το άλλο μισό που είναι το πιο ήσυχο, απλό και αργό, δεν βρίσκουμε μόνο την ισορροπία αλλά πηγαίνουμε και πιο βαθιά δουλεύοντας τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό που είναι το γιν στοιχείο, για να πετύχουμε τη βέλτιστη υγεία και ζωτικότητα.
Γιν & Γιανγκ
Τα δύο αυτά στοιχεία συναντάμε παντού και βρίσκονται σε διαρκή εφαρμογή στο σύμπαν. Αναφέρονται στην κινέζικη φιλοσοφία, είχε όμως μιλήσει και ο Ηράκλειτος για τις δύο αντίθετες υποστάσεις που αποτελούν το κάθε τι και γίνονται ένα μέσα σε κάθε τι, ώστε τα πάντα να βρίσκονται σε αρμονία και ισορροπία. Γιανκ είναι η ημέρα, γιν είναι η νύχτα, γιαν είναι ο ήλιος και το καλοκαίρι, γιν είναι η σελήνη και ο χειμώνας. Γιανγκ είναι η ενέργεια, η κίνηση, το γρήγορο, γιν είναι η ουσία, η ακινησία, το αργό. Το γιν περιέχει γιανγκ αλλά και γίνεται γιανγκ. Ο κάθε άνθρωπος έχει γιν και γιανγκ χαρακτηριστικά. Στο σώμα μας, τα γιανγκ στοιχεία είναι οι μυς, το αίμα και το δέρμα, τα γιν είναι οι σύνδεσμοι, τα κόκαλα και οι αρθρώσεις. Το γιανγκ είναι θερμότητα και ελαστικότητα, το βλέπουμε στους μυς μας που τους ζεστάνουμε πριν την προπόνηση ή όταν χτυπάμε και βάζουμε μία θερμαντική αλοιφή. Το γιν είναι ψυχρό και πλαστικότητα, οι σύνδεσμοι γενικά μένουν ψυχροί δεν χρειάζονται ζέσταμα και όταν χτυπάμε σε αρθρώσεις παθαίνοντας διαστρέμματα, βάζουμε πάγο.
Γιν γιόγκα
Όταν είμαστε νέοι βρισκόμαστε στη γιανγκ φάση της ζωής μας, χρειαζόμαστε δυναμικές και σταθεροποιητικές γιανγκ ασκήσεις. Καθώς μεγαλώνουμε και μπαίνουμε στην πιο γιν περίοδο της ζωής και το σώμα μας γίνεται πιο σφιγμένο, χρειαζόμαστε κινητικότητα. Αντίθετα από τα άλλα είδη της γιόγκα στην γιν δεν κάνουμε Χαιρετισμούς και Πολεμιστές. Οι θέσεις δεν είναι όρθιες και ισορροπίας, αλλά καθιστές και ξαπλωμένες. Και οι ασκήσεις είναι λίγες. Από πρώτη ματιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολη, ωστόσο το πώς κάνουμε την πρακτική έχει την ίδια σημασία με τι κάνουμε στην πρακτική. Αυτή είναι και η μεγάλη της διαφορά. Η προσέγγιση στην γιν γιόγκα είναι στατική, αργή και πιο εσωτερική, εστιάζοντας στους βαθύτερους συνδετικούς ιστούς. Η παραμονή σε μία στάση διαρκεί περισσότερο χρόνο για να δώσει όλο το χώρο στην εξάσκηση των αρθρώσεων αλλά και στην απόκτηση της εσωτερικής ηρεμίας, για να λάβουμε τόσο τα φυσιολογικά όσο και τα ψυχολογικά οφέλη.
Πότε εξασκούμαστε
Δεν υπάρχει μία απάντηση, εξαρτάται τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την εξάσκηση. Συνήθως όμως κάνουμε γιν γιόγκα όταν:
– Οι μυς μας είναι κρύοι ( για να μην «κλέψουν» την ένταση από τους βαθύς συνδετικούς ιστούς)
– Νωρίς το πρωί, όταν οι μυς μας είναι πάλι κρύοι
– Το βράδυ πριν τον ύπνο ( για να καλμάρουμε το μυαλό)
– Πριν από μία έντονη γιανγκ πρακτική
– Την άνοιξη και το καλοκαίρι (για να ισορροπήσουμε το γιανγκ στοιχείο της εποχής)
– Όταν οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν γίνει πολύ απαιτητικοί (πάλι για να ισορροπήσουμε την γιανγκ ενέργεια)
– Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι
– Στη διάρκεια του γυναικείου κύκλου μας
Ωστόσο, δεν συστήνεται όταν περνάμε πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο, μία πιο ενεργητική και γρήγορη πρακτική είναι καλύτερη.
Τα τρία τάτβας της Γιν πρακτικής
Τάτβα είναι η πραγματικότητα ενός πράγματος. Στην Γιν γιόγκα υπάρχουν τρεις απλές αρχές:
1. Να μπούμε σε βάθος στην πόζα.
Κάθε φορά που ερχόμαστε σε μία πόζα πηγαίνουμε μέχρι το σημείο που αισθανόμαστε μια σημαντική αντίσταση. Δεν πηγαίνουμε κατευθείαν, αλλά δίνουμε στο σώμα μας το χρόνο να ελευθερωθεί ώστε να πάει βαθύτερα. Η ουσία της γιν είναι η ενδοτικότητα, να δεχτούμε τον κόσμο όπως είναι. Τα περισσότερα οφέλη της θα τα νιώσουμε όταν παραμείνουμε σε μία θέση που θα μας προκαλεί ενόχληση ή δυσφορία, ακόμα και αν το μυαλό μας θα θέλει να φύγει.
2. Να αποφασίσουμε να μείνουμε ακίνητοι
Από την στιγμή που θα έχουμε βρει τη θέση, θα πρέπει να παραμείνουμε ακίνητοι. Με αυτό τον τρόπο ηρεμεί και η αναπνοή μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Ωστόσο, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Φεύγουμε από τη θέση εάν νιώσουμε πόνο. Και κινούμαστε όταν το σώμα μας έχει ανοίξει και μας καλεί να πάμε βαθύτερα.
3. Να μείνουμε στην πόζα για ώρα
Αντίθετα από τους μυς που είναι ελαστικοί και δυναμώνουν με επαναλαμβανόμενη και μικρή σε διάρκεια κίνηση, τα μέρη του σώματος μας που γυμνάζουμε με την γιν γιόγκα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διεγερθούν σωστά. Συνήθως μένουμε στη θέση για 1 έως και 4 ή 5 λεπτά, καμιά φορά ο χρόνος μπορεί να φτάσει και στα είκοσι λεπτά.
Να θυμάστε πάντα ότι η αληθινή γιόγκα είναι αυτή που δεν βλέπουμε!