29 Ιούλ Σύκα, καλοκαιρινή αυγουστιάτικη γλύκα
Υπάρχουν όμως και άλλες παροιμίες, όπως “Πέσε σύκο να σε φάμε!» θυμίζοντας μου τα σκαρφαλώματα που κάναμε στα κλεφτά για να κόψουμε τα σύκα από τις συκιές.
Η συκιά ή συκή, είναι γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια και στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της γονιμότητας και του Διονύσου. Ίσως για αυτό, το σύκο να θεωρείται μια από τις τροφές που βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα με την ιστορία, το σύκο διαδραμάτιζε μεγάλο ρόλο στο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι με σύκα τάιζαν ορισμένα ζώα (ιδίως χήνες και γουρούνια) ώστε το συκώτι τους να νοστιμίσει. Αυτό το έδεσμα, κάτι ανάλογο με το σημερινό φουα-γκρα, το ονόμαζαν, πολύ λογικά, «συκωτόν ήπαρ» και από κει λένε ότι προέρχεται η λέξη συκώτι. Μάλιστα, η σπουδαιότητα του σύκου στην ελληνική ιστορία έρχεται αμέσως μετά από αυτή της ελιάς και του σταφυλιού.
Είχε μεγάλη επίσης εμπορική σημασία, μία από τις εκδοχές της λέξης συκοφάντης ήταν αυτός που φανέρωνε (κατήγγελλε) όσους έκλεβαν παρανόμως τα σύκα.
Εκτός όμως από τη γλυκιά, λαχταριστή και πλούσια γεύση τους, τα σύκα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας λόγω των θρεπτικών τους συστατικών που περιέχουν, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και πολυφαινόλες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, δίνουν λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, έρευνες έχουν δείξει ότι μας προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, προλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ενώ τα φύλλα της συκιάς όταν τα βράσετε έχουν αντιδιαβητική δράση.
Αν και τα σύκα δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να τα καταναλώνουμε ως αποξηραμένα όλο το χρόνο. Τα καλύτερα θεωρούνται τα σύκα Κύμης και είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Πως μπορείτε να τα απολαύσετε εκτός από τα καταναλώσετε σκέτα; Φρέσκα να τα αναμείξετε σε φρουτοσαλάτες, να τα φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, να τα προσθέσετε σε κέικ ή στα δημητριακά, αποξηραμένα με μέλι και καρύδια ή σε σαλάτες.
Ωστόσο, η υπερκατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει διάρροια ενώ αν υπάρχει πρόβλημα με τα νεφρά ή τη χοληδόχο κύστη, συνιστάται να τα αποφεύγεται.
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη να τα την εκτελέσετε και σίγουρα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας
Σύκα και σταφύλια με άσπρο τυρί και καραμέλα
(από το βιβλίο «σπιτικά γλυκά για όλες τις εποχές», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)
Θα χρειαστείτε:
1 κιλό σταφύλια μαύρα
600 γρ. σύκα
½ κιλό μασκαρπόνε ή ανθότυρο
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. λικέρ καφέ (π.χ. Τία Μαρία)
Πλένετε καλά τα σταφύλια. Κόβετε τις ρώγες και τις βάζετε σε γυάλινο μπολ. Καθαρίζετε τα σύκα και τα βάζετε και αυτά σε μπολ. Βάζετε τα φρούτα στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά.
Χτυπάτε το μασκαρπόνε ή το ανθότυρο με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψει ελαφρά. Το βάζετε στο ψυγείο.
Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Βάζετε το ταψί στο φούρνο, κάτω από το γκριλ, για να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ρευστή σαν καραμέλα. Το βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει η καραμέλα, τη σπάτε σε κομμάτια.
Προσθέτετε τα τρίμματα της καραμέλας στο τυρί και ανακατεύετε ελαφρά. Βάζετε τα φρούτα, το τυρί και τα κομμάτια καραμέλας σε στρώσεις, σε μεγάλο γυάλινο μπολ ή σε ατομικά μπολ και περιχύνετε με το λικέρ. Επαναλαμβάνετε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Γαρνίρετε με όσα κομμάτια καραμέλας περίσσεψαν.
(πηγή: sarantakos.wordpress.com, ιντερνετ)