31 Ιαν Λάχανο, ένας θησαυρός στο τραπέζι σας
«Τον έφαγε λάχανο!» είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ακούσει αυτή την έκφραση, που σημαίνει, ότι σ’ έναν αγώνα επικράτησε άνετα. Συχνά, ωστόσο, το λάχανο υποτιμάτε στη διατροφή μας. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι να πάρετε κυριολεκτικά την παραπάνω έκφραση και να εντάξετε το λάχανο στην εβδομαδιαία διατροφή σας, όσο ακόμα η εποχή του το επιτρέπει.
Μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία ανήκουν επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το τσόι, το κέιλ, το κουνουπίδι και τα γογγύλια, το λάχανο διακρίνεται για την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Με την κατανάλωση, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε δραστικές ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις. Λόγω της βιταμίνης Κ και των ανθοκυανίνων βοηθάει στην καλή νοητική υγεία του εγκεφάλου και στη συγκέντρωση και αποτρέπει τη βλάβη των νεύρων στην οποία οφείλονται η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. Το λάχανο περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, θείο και βιταμίνη Α, συστατικά που συμβάλλουν εκτός από τη θωράκιση της υγείας, της ομορφιά μας, βοηθώντας τα λιπαρά δέρματα, δρώντας κατά της ακμής και διεγείροντας την ανάπτυξη των μαλλιών κάνοντας την τρίχα λαμπερή και μεταξένια.
Ποια άλλα οφέλη έχει το λάχανο; Έχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, που το κάνουν ιδανικό στην απώλεια βάρους. 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας. Συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού με την εξουδετέρωση και αποβολή επιβλαβών ουσιών από το σώμα μας. Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και καταπολεμά τα συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Πως θα το επιλέξετε; Τα φύλλα του να έχουν ζωηρό χρώμα, να είναι σχετικά σκληρά και να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις.
Πως το καταναλώνετε; Όπως με όλα τα λαχανικά, δεν πρέπει να το μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μειώνονται η ισχύ των θρεπτικών συστατικών του. Αφαιρείτε μερικά από τα εξωτερικά του φύλλα που συνήθως είναι ταλαιπωρημένα, και κόβετε μόνο όσα θα χρησιμοποιήσετε, αφήνοντας τα για λίγο να μουλιάσουν σε νερό που θα έχετε προσθέσει ξίδι για να απομακρύνετε κάθε ίχνος χώματος ή ύπαρξης εντόμων. Ωμό ως σαλάτα ή μαγειρεμένο, είναι πάντα ένα νόστιμο πιάτο
Πως διατηρείτε; Στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Λαχανοσαλάτα
(για 5 με 6 μερίδες)
1 μικρό λάχανο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Αλάτι
½ φλιτζάνι μαγιονέζα
½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κοφτά κουταλάκια ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
Πιπέρι
1 μεγάλο μήλο μπελφόρ
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
Βάζετε το λάχανο και το κρεμμύδι σε μπωλ. Το σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε μία κουταλιά αλάτι και το αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα.
Ετοιμάζετε την σάλτσα, αναμειγνύοντας το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την μουστάρδα και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε τα μισά καρύδια σε τέταρτα και τα υπόλοιπα καρύδια στη μέση.
Πλένετε το μήλο και χωρίς να το ξεφλουδίσετε, το κόβετε σε μικρούς κύβους.
Στραγγίζετε καλά το λάχανο και το κρεμμύδι και το βάζετε σε μπωλ σερβιρίσματος.
Προσθέτετε το μήλο, τα καρύδια χωρισμένα σε τέταρτα και την σάλτσα. Γαρνίρετε την σαλάτα με τα καρύδια χωρισμένα στη μέση.
(από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)