21 Σεπ Ακολουθήστε τα φωτεινά σήματα
[dropcap]Σ[/dropcap]ίγουρα το ξέρετε: αν αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο δεν είναι σύμπτωση. Δεν συμβαίνει τίποτα τυχαία. Όλα έχουν ένα κρυφό νόημα κι έναν βαθύτερο σκοπό. Σας το έχει αποδείξει η εμπειρία σας. Αν πάλι δεν είστε απόλυτα πεπεισμένες για την απουσία τυχαιότητας στις συμπτώσεις δεν έχετε παρά να εντείνετε την παρατηρητικότητά σας. Θα διαπιστώσετε πως υπάρχει ένας καταιγισμός από ονόματα, ημερομηνίες, συμβάντα και οιωνούς που συνοδεύουν κάθε μα κάθε σας βήμα σηματοδοτώντας τα στάδια της πορείας σας, κλείνοντάς σας το μάτι με νόημα. Βέβαια, πάντα υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Από τη μια τάσσονται οι άπιστοι, εκείνοι που δεν δέχονται πως όσα συμβαίνουν γύρω μας έχουν μια κρυφή σημασία και μας συνδέουν με μυστικά με τα πάντα. Από την άλλη βρίσκονται οι ένθερμοι υποστηρικτές της «Θείας Συνομωσίας» η οποία υφαίνει τα αόρατα νήματα του πεπρωμένου μας πλέκοντάς τα με έναν ασύλληπτο αριθμό από άλλα νήματα που διασταυρώνονται με νόημα και καθόλου τυχαία για να συνθέσουν το υφαντό της πραγματικότητάς μας. Επιστήμονες, φιλόσοφοι και θεωρητικοί έχουν σταθεί με σθένος στις δυο αυτές περιοχές αντιλήψεων και έχουν διασταυρώσει άλλοτε με αυστηρή επιστημονικότητα κι άλλοτε με χιούμορ τα επιχειρήματά τους.
Εκείνοι που πιστεύουν πως υπάρχει μια Θεία Δύναμη που ορίζει μια τάξη στον κόσμο δέχονται ευκολότερα τις συμπτώσεις με νόημα. Οι άλλοι αποδίδουν στην καθαρή τύχη το ρόλο του Θεού. Ήταν καθαρά θέμα ευτυχούς σύμπτωσης που η θερμοκρασία έπεσε τόσο μετά το μπιγκ μπανγκ ώστε να μπορέσουν να σχηματιστούν τα πρώτα μόρια ύλης που έχτισαν σιγά -σιγά το ορατό σύμπαν. Τύχη και σύμπτωση δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη και την ύπαρξή μας. Καμιά μυστική νομοτέλεια δεν κρύβεται πίσω από τη γέννησή σας και τη δική μου και όλων των άλλων. Όμως οι φανατικοί θιασώτες της τυχαιότητας ξεχνούν έναν βασικό παράγοντα. Τον έρωτα. Οι φυσικοί ίσως το ονομάζουν ενοποιημένο πεδίο. Όπως κι αν το πουν φαίνεται πως υπάρχει μια κρυφή ερωτική δύναμη που φέρνει τα πράγματα σε ύπαρξη, που μας διασταυρώνει με το γεμάτο νόημα απρόοπτο και που οδηγεί τα βήματά μας σε έναν χορό στον οποίο συναντιόμαστε, αποχωριζόμαστε, κάνουμε κλακέτες, φούρλες και στροφές υπακούοντας σε έναν εσωτερικό άηχο αλλά παγκόσμιο ρυθμό. «Μια άσπρη Μερσεντές δεν είναι απλά μια άσπρη Μερσεντές. Πρέπει να έχει κάποια μυστική σημασία. Τα πάντα είναι οιωνοί. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται». Αυτά τα λόγια που ακούγονται στα πρώτα λεπτά της ταινίας «Τσάι στη Σαχάρα» υπογραμμίζουν τη βαθύτερη συνοχή που συνδέει φαινομενικά ασύνδετες εικόνες και γεγονότα.
Το Πανηγύρι της Ζωής
Τίποτα δεν είναι ξεκομμένο και μόνο του. Ένας κρυφός έρωτας μας συνδέει λοιπόν με τα πάντα κάνοντας τη ζωή σωστό πανηγύρι από γεγονότα πρόσωπα και καταστάσεις που μπαινοβγαίνουν στη ζωή μας υπηρετώντας μια βαθύτερη σκοπιμότητα. Είναι στ’ αλήθεια φαντασμαγορικό αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή κι αν ώρες- ώρες νιώθουμε μοναξιά είναι γιατί δεν μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Συνήθως την κοιτάζουν οι μαθηματικοί και μένουν έκθαμβοι όπως ο Άρθρουρ Καίσλερ που αναζητώντας τις ρίζες της σύμπτωσης αναρωτιέται «πώς ξέρουν οι αδέσποτοι σκύλοι της Νέας Υόρκης ότι υπάρχει μια μαθηματική αναλογία ανάμεσα στον πληθυσμό και στα δαγκώματά τους και ρυθμίζουν τον αριθμό από τις επιθέσεις τους ώστε να υπακούει στη σχετική εξίσωση;» Αυτό είναι ένα από τα γεμάτα χιούμορ αλλά και προβοκατόρικα για την επιστημονική κοινότητα ερωτήματα που ανοίγει τις πόρτες του παράδοξου διάπλατα. Για να μπορεί να περνούν με την άνεσή τους οι συμπτώσεις με νόημα.
Μια από τις πιο καταπληκτικές «θεϊκές συνομωσίες» διαδραματίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Σκωτία. Ένας πάμφτωχος αγρότης ονόματι Φλέμινγκ όργωνε μια μέρα το χωράφι του όταν άκουσε εναγώνιες κραυγές που καλούσαν σε βοήθεια. Αμέσως τα παράτησε όλα κι έσπευσε βρίσκοντας ένα μικρό αγόρι βυθισμένο μέχρι τη μέση μέσα σε ένα βούρκο από κοπριές. Το αγόρι συνέχιζε να βουλιάζει καθώς ο Φλέμινγκ με κίνδυνο της ζωής του κατάφερε να το σώσει από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Την επομένη μια άμαξα σταμάτησε έξω από το φτωχό αγροτόσπιτο και ένας καλοντυμένος ευγενής χτύπησε την πόρτα. Ήταν ο πατέρας του αγοριού. « Θέλω να σε ανταμείψω που έσωσες τη ζωή του γιου μου» είπε. «Δεν μπορώ να δεχθώ αμοιβή» απάντησε ο Σκωτσέζος αγρότης. Εκείνη τη στιγμή βγήκε στην πόρτα ο μικρός γιος του. Μια ιδέα ήρθε τότε στο νου του ευγενούς «Θα κάνουμε μια συμφωνία» είπε. «Θα αναλάβω τη μόρφωση του γιου σου. Αν μοιάζει στον πατέρα του μια μέρα θα είσαι περήφανος για αυτόν». Κι έτσι έγινε. Ο γιος του αγρότη είχε έφεση στα γράμματα, έκανε ανώτερες σπουδές και διέπρεψε αποφοιτώντας τελικά από τη Ιατρική Σχολή του Λονδίνου. Έμελλε μάλιστα να γίνει παγκόσμια γνωστός ως Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Χρόνια αργότερα ο γιος του ευγενούς ασθένησε σοβαρά από πνευμονία αλλά κατάφερε να σωθεί για δεύτερη φορά, τώρα χάρη στην πενικιλίνη. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ράντολφ Τσόρτσιλ. Το δικό του; Σερ Ουίλσον Τσόρτσιλ.
Οι 7 Αρχές του Συγχρονικού Πεπρωμένου
Έχετε νιώσει ποτέ ότι βρεθήκατε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή; Ότι σας ήρθε μια θεόσταλτη βοήθεια ή ότι συνέβη κάτι που ήταν «γραφτό» να συμβεί; Αν είμαστε σε εγρήγορση για να πιάνουμε τις συμπτώσεις που συνεχώς διασταυρώνονται με την τροχιά μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στην εκπλήρωση των βαθύτερων επιθυμιών μας. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε τι να κάνουμε με τις συμπτώσεις που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απλώς μας συμβαίνουν δίχως συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Στην πραγματικότητα αν στρέψουμε τις κεραίες του νου μας στην ανίχνευση των οιωνών θα τους δούμε να είναι εκεί. Παρόντες. Σαν φωτεινά σήματα για να μα δείχνουν αν οι επιλογές μας είναι σωστές ή όχι. Αυτό ισχύει ακόμα και στα πιο μικρά. Μια φίλη για παράδειγμα έχει διαπιστώσει πως είναι μια σαφής ένδειξη να αναβάλλει για αργότερα ή να ακυρώσει ένα τηλεφώνημα αν καθώς επιχειρεί να καλέσει η γραμμή κόβεται ή το τηλέφωνο μιλάει. Κάπως έτσι αυτό που ονομάζουμε διαίσθηση εμπλουτίζεται εντυπωσιακά. Αρκεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε τις συμπτώσεις, να προσέχουμε κατά πόσον ρέουν με ευκολία τα πράγματα ή αν εμποδίζονται, ποιο μυστικό οιωνό μεταφέρουν τα βιβλία που έρχονται στα χέρια μας, τι νόημα έχουν οι στίχοι του τραγουδιού που ακούμε ανοίγοντας το ραδιόφωνο, ποια σημασία έχουν οι επιγραφές ή τα ονόματα εκείνων που συναντάμε μια ορισμένη στιγμή. Όλα μιλούν. Όλα συμμετέχουν ως σύμβουλοι, προστάτες και ορόσημα στη διαμόρφωση του πεπρωμένου μας. Όσο περισσότερο προσέχουμε τις συμπτώσεις τόσο περισσότερες θα εμφανίζονται στη ζωή μας.
Για να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα ο Ντήπακ Τσόπρα προτείνει 7 τρόπους.
1. Να βλέπουμε τον κόσμο ως προέκταση του εαυτού μας και τον εαυτό μας ως μέρος μιας μεγάλης εικόνας με την οποία αλληλεπιδρούμε συνεχώς.
2. Να σχετιστούμε με τους άλλους έτσι που να μάθουμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι και αποξενωμένοι από τα άλλα πλάσματα.
3. Να συνειδητοποιούμε πότε η δράση μας προέρχεται από το περιορισμένο φοβισμένο εγώ μας και πότε από τον άπειρο πνευματικό εαυτό μας.
4. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο ζωτική σημασία έχει η πρόθεση και πώς χρωματίζει την ποιότητα της δράσης μας.
5. Να παραιτηθούμε από τα παράπονα και τις πικρίες που μας δυσκολεύουν να έρθουμε σε επαφή με τον πνευματικό μας εαυτό.
6. Να σεβόμαστε εξίσου την αρσενική και τη θηλυκή πλευρά της ύπαρξής μας και
7. Να αναγνωρίζουμε το θαύμα του σύμπαντος.
Όλα αυτά δεν είναι παρά η ευαισθητοποίησή μας προς τις βαθύτερες διαστάσεις της ύπαρξής μας εκεί όπου οι συμπτώσεις δεν είναι μόνο συμβάντα με κρυφό νόημα αλλά, όπως λέει ένα ρητό, είναι ο τρόπος του Θεού για να μας μιλάει διατηρώντας την ανωνυμία Του.
Η Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής προσέγγισης. Είναι συνιδρύτρια του Κτήματος Νοόσφαιρα. Το Κτήμα Νοόσφαιρα φιλοξενεί σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχολογίας, ομάδες γιόγκα, τάι- τσι, εναλλακτικές διακοπές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πνευματική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της συνειδητότητας και την ευεξία νου και σώματος.
(πηγή: Εναλλακτική δράση)