7 τροφές που θα βοηθήσουν να χάσετε κιλά

 

[dropcap]Α[/dropcap]ρχίσατε δίαιτα; Καλά κάνατε! Πρέπει να βλέπετε μακροπρόθεσμα, για να έχει ένα διαιτητικό πρόγραμμα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα περισσότερα προγράμματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες τροφές κάνοντας τα φαγητά άνοστα και τα γεύματα φτωχά. Πόσο καιρό θα μπορέσετε να φανείτε συνεπής;

Όμως, υπάρχουν τροφές που δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας ώστε να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι σας στην προσπάθεια σας να χάσετε κιλά.

Βιταμίνη C

Δεν βοηθάει μόνο στην ομορφιά λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι αναγκαία για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Εκτός από τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή φρούτα, θα τη βρείτε στις φράουλες, στις ντομάτες, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στα σπαράγγια, στον αρακά, στις γλυκοπατάτες, στα καρότα στα κρεμμύδια, στο σκόρδο, στο σέλινο και στον μαϊντανό.

Ασβέστιο

Δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις, διευκολύνει την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, βοηθάει στο μεταβολισμό και ελέγχει το αίσθημα της πείνας. Νέες μελέτες δείχνουν ότι τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα μειώνουν το σωματικό λίπος σε προβλήματα παχυσαρκίας. Έδειξαν ακόμα ,ότι ένα ποτήρι άπαχο γάλα αμέσως μετά από μία ώρα γυμναστικής με αντιστάσεις και μετά από μία ώρα, έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση μυϊκής μάζας, μεγαλύτερη ενδυνάμωση και ενδεχόμενη μείωση οστεοπενίας στις γυναίκες.

Αν δεν σας αρέσει το γάλα, άλλες πηγές είναι τα τυριά και πιο συγκεκριμένα η παρμεζάνα, το κότατζ, η φέτα, η γραβιέρα, η μοτσαρέλα, το ρικότα, καθώς επίσης το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το κάρδαμο, το μπρόκολο, το σπανάκι, η πικραλίδα, τα γογγύλια, τα αποξηραμένα σύκα.

Κινόα

Με ρίζες από τη Νότια Αμερική, αυτό το ψευτοδημητριακό όπως του έχουν δώσει τον όρο, κατατάσσεται ως υπερτροφή για την υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Είναι ακόμα πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα , κάνοντας το ένα από τα πιο πλήρες δημητριακά. Καθώς δεν περιέχει γλουτένη, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία και αποφεύγουν τα δημητριακά.

Πρωτεΐνη

Είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυττάρων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην απόκτηση μυϊκής μάζας, στην ανάκτηση δυνάμεων και έχουν μεγάλη σημασία στο μεταβολισμό. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσοι ακολουθούν υψηλότερη σε πρωτεΐνη δίαιτα μειώνουν την πρόσληψη τροφής έως και 10%.

Οι καλύτερες πηγές είναι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι φακές, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα αράπικα φιστίκια, ο σολομός, το τόνος, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες, το ψωμί ολικής αλέσεως και οι τορτίγιες, η βρώμη.

Μέλι

Νιώθετε τη λαχτάρα για κάτι γλυκό; Φάτε μία κουταλιά μέλι. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες, το μέλι δίνει ενέργεια όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι, διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά και παρατείνει τη ζωή.

Φυτικές ίνες

Γιατί όλες οι δίαιτες λένε να αρχίζουμε το γεύμα μας με σαλάτες; Επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και όχι επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού, επειδή είναι άπεπτες ουσίες. Φουσκώνουν και ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να τις χωνέψει. Για αυτό και θεωρούνται ιδανική τροφή, ειδικά όταν σας πιάνει λιγούρα για ένα σνακ. Εκτός από σαλάτες, θα τις βρείτε στο μαύρο ψωμί, στις μπανάνες και στα μήλα, στα δαμάσκηνα, στα αμύγδαλα, στα φιστίκια, στους λιναρόσπορους. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, γιατί το φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει πόνους στην κοιλιά.

Ξίδι

Δεν υπάρχει άλλο προϊόν με τόσες πολλές χρηστικές ιδιότητες. Από τη μαγειρική για να δώσει γεύση και άρωμα στα φαγητά και την ομορφιά για να χαρίσει λάμψη στα μαλλιά μέχρι τις δουλειές του σπιτιού για απολύμανση και αφαίρεση λιπών, το ξίδι έχει και άλλα θετικά. Μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης τα οποία συνδέονται με το επίπεδο κορεσμού καταλήγοντας έτσι σε λιγότερη πρόσληψη φαγητού και αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.