29 Νοέ 3 ξεχωριστές γυναίκες
[dropcap]Γ[/dropcap]ιατί οι ασθενείς με την ίδια νόσο, οι οποίοι λαμβάνουν την ίδια φαρμακευτική αγωγή, ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θεραπεία; Αναζητώντας τις απαντήσεις στο γενετικό μας υλικό, η δρ. Μαριάνθη Γεωργίτση έχει αφιερώσει τη ζωή της στη φαρμακογονιδιωματική, ένα σχετικά νέο πεδίο της βιοεπιστήμης που προκύπτει από το πάντρεμα των κάδων της γενετικής και της φαρμακευτικής. Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ήξερε από μικρή τι δρόμο θα ακολουθήσει, όταν διάβαζε και έκοβε τα αφιερώματα που έκανε η κυριακάτικη «Μακεδονία».
Από την 5η δημοτικού που παρακολούθησε ένα δελτίο καιρού στην τηλεόραση, η δρ. Ελένη Κατράγκου εξακολουθεί να παρακολουθεί όχι τόσο τον καιρό, αλλά τις κλιματικές αλλαγές.
Λέκτορας στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σήμερα, πεδίο έρευνας της είναι η φυσική κλιματολογία, η μελέτη του κλίματος, των αλλαγών και των επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα με την εφαρμογή κλιματικών μοντέλων.
Να είσαι καλή μαθήτρια και να αποκτήσεις όση περισσότερη γνώση μπορείς, συμβούλευαν τη δρ. Γεωργία Σφυρόερα οι γονείς της. Και ίσως αυτό να ήταν το κίνητρο που την οδήγησε να ερευνήσει πως «απλοί» παθογόνοι οργανισμοί , όπως ο χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, μπορούν να προκαλέσουν τόσο σοβαρές ασθένειες. Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στόχος της είναι η ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπευτικών μέσων για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.
Αυτές είναι οι τρεις χαρισματικές ερευνήτριες που με κοινό σημείο το πάθος για την επιστήμη, την αφοσίωση, το όνειρο, την επιμονή και την υπομονή που έχουν δείξει για να υλοποιήσουν τους στόχους τους απονεμήθηκαν φέτος τα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».
Σε μία όμορφη τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας, η L’ Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco τίμησαν για έβδομη συνεχή χρονιά τρεις νεαρές γυναίκες ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, σε μία γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη, στην αριστεία και στην πρόοδο. Σκοπός είναι να στηρίξουν ηθικά και να ενισχύσουν οικονομικά τη συνεισφορά και την αφοσίωση των Ελληνίδων ερευνητριών στην επιστημονική έρευνα, συμβάλλοντας στη δημιουργία γυναικείων προτύπων και δίνοντας «την ευκαιρία στις νέες γενιές να ταυτιστούν με αυτές τις νέες γυναίκες στην προαγωγή της επιστήμης», όπως δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στο Παρίσι και σήμερα αποτελεί διεθνή θεσμό. Μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί 1.292 ερευνήτριες από όλο τον κόσμο και δύο παλαιότερες βραβευμένες, η αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και η ισραηλίτισσα Άντα Γιόναθ κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής και το Νόμπελ Χημείας, αντίστοιχα. Μία μεγάλη διάκριση που αποτελεί αναγνώριση για τον θεσμό.
Ετησίως, δίνονται πέντε μεγάλα βραβεία και το ποσό των 100.000 δολαρίων σε πέντε κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες, μία από κάθε ήπειρο ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Ένας τρόπος για προβληθεί όχι μόνο ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη αλλά και η υλοποίηση στόχων, δίνοντας αξία στις καινοτομίες που προσφέρουν οι γυναίκες επιστήμονες στην καθημερινότητά μας.