15 Απρ 5 ασκήσεις που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος
Σε περίοδο νηστείας είμαστε και πολλοί θα δουν αυτή την περίοδο ως μία ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και αδυνάτισμα. Αν και η νηστεία δεν είναι αποτοξίνωση, μπορεί με την αποφυγή κάποιων τροφών να γίνει ένα μέσο να καθαρίσει ο οργανισμός μας από τις τοξίνες, να μειωθούν οι φλεγμονές, να ενεργοποιηθεί ο μεταβολικός ρυθμός και να βελτιωθεί η συνολική μας υγεία. Με τη νηστεία το πεπτικό μας σύστημα και τα νεφρά μας ξεκουράζονται και βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου. Όπως με την νηστεία υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές για το τι επιτρέπεται να φάτε, έτσι και στη γιόγκα υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν στην πέψη, την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη δυνατότητα του σώματος να αποβάλλει όσα δεν χρειάζεται.
Στριψίματα και σκυψίματα
Οι καλύτερες ασκήσεις που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρουν αποτοξινωτικά στον οργανισμό είναι αυτές που έχουν στροφές της σπονδυλικής στήλης και κάμψεις. Ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχει η στροφή του κορμού με τη βελτίωση της πέψης. Οι περιστροφικές κινήσεις κάνουν ένα είδος μασάζ και τονώνουν τα όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο συκώτι, τονώνουν το παχύ έντερο και διεγείρουν τα νεφρά, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία και τα φουσκώματα. Παρόμοια είναι και τα οφέλη που δίνουν οι πρόσθιες κάμψεις. Επιπλέον, οι πρόσθιες κάμψεις ξεκουράζουν την καρδιά, αιματώνουν τον εγκέφαλο και κάνουν ένα ευχάριστο τέντωμα στη σπονδυλική στήλη.
5 αποτοξινωτικές ασκήσεις από τη γιόγκα
- Μισή περιστροφή της σπονδυλικής στήλης (Arda Matsyendrasana)
Από καθιστή θέση λυγίζετε και τα δύο γόνατα. Αφήνετε το αριστερό γόνατο να πέσει στο πάτωμα και λυγίζετε ακόμα περισσότερο το γόνατο ώστε το πέλμα να ακουμπήσει το δεξιό γλουτό. Στη συνέχεια σηκώνετε το δεξί πόδι πάνω από τον αριστερό μηρό με το πέλμα να ακουμπήσει το αριστερό γόνατο. Έχετε τους γλουτούς στο πάτωμα. Παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή στρέφετε τον κορμό σας προς τη δεξιά πλευρά, με το αριστερό χέρι στο δεξί μηρό και το δεξί χέρι πίσω και τεντωμένο σαν να σπρώχνει το έδαφος. Διατηρήστε τη θέση 5-10 κύκλους αναπνοής και επαναλαμβάνετε από την άλλη μεριά.
- Ύπτια στροφή κορμού (Jathara Parivartasana)
Ξαπλώνετε στο πάτωμα σε ύπτια θέση και ανοίγετε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων με τις παλάμες να ακουμπούν στο πάτωμα. Λυγίζετε τα γόνατα και τα φέρνετε προς το θώρακα. Παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή τα κατεβάζετε ενωμένα προς τη δεξιά πλευρά, διατηρώντας τους ώμους στο έδαφος και το κεφάλι στραμμένο προς την αντίθετη μεριά. Μένετε σε αυτή τη θέση για 5-10 κύκλους αναπνοής και επαναλαμβάνετε από την άλλη μεριά.
- Περιστροφική στάση της καρέκλας (Parivrtta Utkatasana)
Από την όρθια θέση και έχοντας τα πόδια ενωμένα, λυγίζετε τα γόνατα σε βαθύ κάθισμα. Η λεκάνη είναι προς τα πίσω, οι γλουτοί ψηλά, τα πέλματα καλά στο πάτωμα και ο θώρακας μπρος τα μπρος. Φέρτε τις παλάμες μαζί μπροστά από το στήθος σας, με τους βραχίονες παράλληλα προς το έδαφος. Παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή στρίβετε τον θώρακα δεξιά ώστε ο αριστερός αγκώνας να είναι πάνω από την εξωτερική πλευρά του δεξιού γονάτου. Το κεφάλι κοιτάζει πάνω από το δεξιό ώμο. Κρατάτε για 5 αναπνοές με την εισπνοή έρχεστε στην όρθια θέση και επαναλαμβάνετε από την άλλη πλευρά.
- Η στάση του τριγώνου (Trikonasana)
Από όρθια θέση ανοίγετε τα χέρια σε πλάγια έκταση και τα πόδια σε μεγάλη διάσταση ώστε τα πέλματα να είναι κάτω από τους καρπούς των τεντωμένων χεριών. Το πέλμα του πίσω ποδιού στρέφετε προς τα μέσα ώστε τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά. Τα ισχία είναι τετραγωνισμένα. Κοιτάτε προς το άλλο πόδι, παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή εκτείνετε τον κορμό σας προς τα μπροστά και κάτω κάνοντας μία βαθιά πλάγια κάμψη, προσπαθώντας το χέρι σας να φτάσει στην κνήμη, στον αστράγαλο ή στο έδαφος., διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη ίσια, σαν να σχηματίζετε τρίγωνο. Σηκώνετε το άλλο χέρι κάθετα ψηλά, ανοίγοντας τον θώρακα, με την παλάμη στραμμένη μπροστά. Μένετε για 5 αναπνοές, έρχεστε στην αρχική θέση και επαναλαμβάνετε από την άλλη πλευρά.
- Πρόσθια κάμψη με μεγάλη διάσταση των ποδιών (Prasarita Padottanasana)
Από όρθια θέση ανοίγετε τα πόδια σε μεγάλη διάσταση με τα δάχτυλα στραμμένα ελαφρώς προς τα μέσα. Φέρνετε τα χέρια στα ισχία. Παίρνετε εισπνοή αφήνοντας τη σπονδυλική στήλη να τεντωθεί προς τα πάνω και με την εκπνοή ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς μυς, κάνετε βαθιά κάμψη μπροστά, τοποθετώντας τις παλάμες στο έδαφος και αφήνοντας ελεύθερο το κεφάλι να πλησιάσει το έδαφος. Νιώστε να μακραίνει η σπονδυλική σας στήλη. Μένετε για 5-10 κύκλους αναπνοής. Για να ξαναέρθετε στην αρχική θέση, λυγίστε τα γόνατα, ξαναφέρνετε τα χέρια στα ισχία και ανεβάζετε τον κορμό με επίπεδη την πλάτη. Προσοχή σε αυτή την άσκηση αν υπάρχουν παθήσεις ματιών και καρδιάς.
(το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδησεογραφικό www.newsbeast.gr/health/fitness)