3 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε βαράκια στο πιλάτες

Συμμετέχετε σε μαθήματα γιόγκα, παρακολουθείτε αερόβια προγράμματα, τρέχετε σε διαδρόμους και πάρκα, ασκήσεις με βαράκια κάνετε;

Πιάστε τα βαράκια για να έχετε ένα γερό και καλλίγραμμο σώμα

Όταν στα μαθήματα πιλάτες που δίνω, λέω στους μαθητές μου ότι σήμερα θα κάνουμε ασκήσεις και με βαράκια, στην αρχή εκπλήσσονται. Πιλάτες και βαράκια πάνε μαζί, με ρωτούν; Σαφώς και πάνε μαζί, τους απαντάω. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μία από τις αρχές της μεθόδου πιλάτες είναι η ενδυνάμωση, γιατί να μην τα κάνουμε και τα δύο μαζί; Ο ίδιος ο Τζόζεφ Πιλάτες είχε βάλει αντιστάσεις στα όργανα (reformer, cadillac, wunda chair) για να δυσκολέψει την ίδια την άσκηση αλλά και για περισσότερη ενδυνάμωση όλου του σώματος. Τόσο το πιλάτες όσο και τα βάρη μπορούν να βελτιώσουν συνολικά το σώμα, ωστόσο ο καθένα ξεχωριστά απευθύνεται σε συγκεκριμένες πτυχές εκγύμνασης οπού επιλέγετε ποια ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας και ανταποκρίνεται στους στόχους σας. Το πιλάτες είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασκήσεων που περιλαμβάνει ασκήσεις στο έδαφος και στα όργανα. Οι ασκήσεις με βάρη που αυξάνουν το φορτίο, πέρα από την ενδυνάμωση και την αντοχή των μυών, καθυστερούν την απώλεια της μυϊκής μάζας και συμβάλουν στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας των οστών. Συνδυάζοντας τις ασκήσεις πιλάτες με βαράκια, έχετε όλα τα πλεονεκτήματα και από τις δύο «προπονήσεις» για μία καλή φυσική κατάσταση.

Μυϊκή τόνωση

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές σας  υποχρεώσεις, όσο πιο γυμνασμένη είσαστε; Αρκεί να αναλογιστείτε πόσες δουλειές κάνετε κάθε μέρα που απαιτούν δύναμη και ενέργεια.  Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε γράμμωση και τόνωση είναι να ενδυναμώσετε τους μυς. Ακόμα και μία μικρή, έξτρα επιβάρυνση είναι μία στοχευμένη πρόκληση για τους μυς στα χέρια, στους ώμους, στην πλάτη, στα πόδια αλλά και στο κέντρο, το σημείο που στη μέθοδο πιλάτες αποκαλείται powerhouse. Πέρα από την ενδυνάμωση, αναπτύσσεται και μεγαλύτερη ενέργεια που βοηθάει στην καύση θερμίδων.

Πρόληψη υγείας των οστών

Όλοι χάνουμε οστική μάζα καθώς μεγαλώνουμε, εμείς οι γυναίκες μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση και μετά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε οστεοπενία και οστεοπόρωση. Ένα γεγονός που μας καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε κατάγματα. Οι γιατροί συνιστούν ασκήσεις με βαράκια, γιατί να μην τους ακούσουμε; Οι ασκήσεις με βαράκια συμβάλλουν στην ενίσχυση της πυκνότητας των οστών προκαλώντας τον οργανισμό να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Επιπλέον, μειώνουν τους πόνους στις αρθρώσεις και με την μυϊκή ενδυνάμωση αποκτάτε και καλύτερη σταθερότητα και ισορροπία.

Αυξημένος μεταβολισμός

Καθώς μεγαλώνουμε δεν χάνεται μόνο οστική μάζα, αλλά επιβραδύνεται και ο μεταβολισμός. Ο καλύτερος, απλούστερος και γρηγορότερος τρόπος για να τον ενισχύσετε είναι να πιάσετε τα βάρη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις με βάρη έχουν καλύτερα αποτελέσματα από μία έντονη καρδιοαναπνευστική. Γιατί, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σημαίνει αυξημένος μεταβολισμός που με τη σειρά του προκαλεί περισσότερη καύση σωματικού λίπους. Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και τακτική –σε συχνότητα άσκηση, θα το διαπιστώσετε εύκολα όταν δείτε να βελτιώνετε η συνολική εικόνα του σώματος σας

Tip: «No pain, no gain», δεν ισχύει εδώ. Ξεκινήστε με ελαφριά βάρη του ενός κιλού για να ανεβείτε μέχρι τα δύο κιλά. Προσωπικά, δεν συνιστώ περισσότερα γιατί θα χάσετε την ευθυγράμμιση, μία βασική αρχή της μεθόδου και θα προκαλέσετε ένταση σε μέρη που δεν θέλουμε (στο λαιμό ή στους ώμους) στην προσπάθεια σας να τα σηκώσετε για να εκτελέσετε την άσκηση. Και λάθος μπορεί να την κάνετε και υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.