13 Νοέ 3 καλά πράγματα
[dropcap]Τ[/dropcap]ις προάλλες βρεθήκαμε μ’ ένα φίλο. Αργά το πρωί. Συζητάγαμε για διάφορα θέματα, άλλα πιο γενικά όπως την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση που έχουμε βρεθεί και πόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει, μέχρι πιο προσωπικά όπως τις προσωπικές αναζητήσεις που έχει ο καθένας μας. Ήταν κάπως πεσμένος και του πρότεινα-με αφορμή τον υπέροχο καιρό που έχουμε σχεδόν μέσα Νοεμβρίου- να πάει μία βόλτα στη θάλασσα. Όχι τόσο για μπάνιο, όσο να καθίσει στην παραλία. Αυτή την εποχή και μέχρι το Φάληρο, μια χαρά είναι. Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί. Ζούμε σε μία πόλη που για να βρεθείς σε μια παραλία, δεν χρειάζεται να πας μακριά. Το πολύ μισή ώρα. Δεν του άρεσε η πρόταση μου. Μάλιστα εκνευρίστηκε. Και μου είπε ότι μιλάω εκ τους ασφαλούς. Απόρησα και τον ρώτησα τι τον κάνει να πιστεύει ότι μιλάω εκ του ασφαλούς. «Η στάση σου», μου απάντησε. «Γελάς, διακωμωδείς κάπως τα πράγματα, έχεις κέφι, δείχνεις τέλος πάντων ότι είσαι πολύ καλά.» «Μα είμαι πολύ καλά», του απαντάω. «Ο καιρός είναι καταπληκτικός κ μπορώ να παίρνω το σκουτεράκι μου και να πηγαίνω στα μαθήματα μου, έχω την υγεία μου, το ίδιο και ο γιος μου, η οικογένεια μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Και αυτή τη στιγμή έχω την πολυτέλεια να μην είμαι κλεισμένη σε ένα γραφείο, αλλά να πίνουμε καφέ μαζί. Δεν είναι αρκετά;» τον ρωτάω. Τον είδα σκεπτικό. «Καλά όλα αυτά, αλλά δεν βλέπεις τι συμβαίνει;» «Δεν είναι μόνο ότι το βλέπω αλλά και ότι το έχω βιώσει πολύ καλά. Ωστόσο, επιλέγω να κρατάω μία θετική στάση απέναντι στη ζωή έχοντας ρεαλιστική αισιοδοξία», του απαντάω
Με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τα πράγματα που πάνε στραβά, παίρνοντας ως δεδομένο τα καλά πράγματα που έχουμε στη ζωή μας. Ως αποτέλεσμα, συχνά παραβλέπουμε την καθημερινή ομορφιά, την καλοσύνη, τα ωραία, μικρά γεγονότα, χάνοντας σιγά-σιγά την ευκαιρία για ευτυχία.
Παρακολουθώντας διαδικτυακά το μάθημα «Η επιστήμη της ευτυχίας» από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, υπήρχε μία άσκηση (πρακτική την ονόμαζαν) που σε προφυλάσσει από αυτή τη τάση. Ανακαλώντας και καταγράφοντας τρία θετικά πράγματα που έχουν συμβεί στην ημέρα μας, συντονιζόμαστε με τις πηγές της καλοσύνης στη ζωή μας. Μία συνήθεια, η οποία μπορεί να αλλάξει τη συναισθηματική μας διάθεση, αντικαθιστώντας τα συναισθήματα της απογοήτευσης με συναισθήματα ευγνωμοσύνης και τα οποία συσχετίζονται με την ευτυχία.
Τι απαιτείται:
10 λεπτά την ημέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα
Πως γίνεται:
Κάθε ημέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα, γράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά για σας εκείνη την ημέρα, δίνοντας μια εξήγηση γιατί πήγαν καλά. Είναι σημαντικό να γραφτούν, δεν αρκεί απλώς να τα φέρετε στο μυαλό σας, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε ένα «αρχείο». Τα πράγματα μπορεί να έχουν σχετικά μικρή σημασία (π.χ., «ο συνάδελφός μου ετοίμασε σήμερα καφέ στο γραφείο») ή μπορεί να έχουν μεγάλη (π.χ., «πήρα τη δουλειά που περίμενα»). Ωστόσο, πρέπει να το γράψετε δίνοντας όσον το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Τι ακριβώς συνέβη, που ήσασταν, τι υπήρχε στο χώρο ή αν υπήρχαν άλλα άτομα κ.α. Γράψτε, επίσης, πως νιώσατε στο χρόνο που έγινε και πως νιώσατε αργότερα. Είχατε το ίδιο συναίσθημα; Θυμηθείτε τι μπορεί να το προκάλεσε. Γράψτε ελεύθερα και αυθόρμητα, με ό, τι στυλ γραφής θέλετε και μην ανησυχείτε για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Αν σας έρχονται αρνητικά συναισθήματα, επικεντρώστε τη σκέψη σας να βρει θετικά.
Μπορεί να πάρει χρόνο και να χρειαστεί προσπάθεια. Με τον καιρό, όμως, επαναλαμβάνοντας την άσκηση, θα γίνεται πιο εύκολη και θα δείτε μια διαφορά στο πως αισθάνεστε.
Γιατί δουλεύει
Δίνοντας το χώρο ο νους σας να επικεντρωθεί στα θετικά, η παραπάνω άσκηση σας μαθαίνει να παρατηρείτε, να θυμάστε, και να απολαμβάνετε καλύτερα τα πράγματα στη ζωή. Σας ζητάει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στα θετικά γεγονότα και να συγκεντρωθείτε πλήρως τόσο στη στιγμή όσο και αργότερα, όταν ξανά φέρετε στο μυαλό σας την εμπειρία και την ξανά «παίξετε» μοιράζοντας την με άλλους. Όταν συλλογίζεστε την αιτία ενός γεγονότος, σας βοηθάει να αντιληφτείτε τις βαθύτερες πηγές της καλοσύνης στη ζωή σας, οι οποίες θα σας φέρουν πιο κοντά στη νοοτροπία της ευγνωμοσύνης.
Tip: Για να κάνετε την άσκηση μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας, αν σας βολεύει, μπορείτε να τη γράφετε και στο κρεβάτι, πριν κοιμηθείτε.