11 Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Εσείς γνωρίζετε ότι μόλις το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ υπάρχουν τομείς όπως αυτοί της πληροφορικής, των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών που το ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνά το 5%; Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ουνέσκο στην ιστοσελίδα της.

Ίσως το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό να είναι την Μαρί Κιουρί που είναι και η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική και ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε το ίδιο βραβείο  στη Χημεία, ανακαλύπτοντας τα στοιχεία ράδιο και πλουτώνιο, ανοίγοντας το δρόμο στην επιστήμη να μελετήσει τη ραδιενεργή διάσπαση. Η παρουσία των γυναικών στην επιστήμη άρχισε να γίνεται αισθητή τον 18ο αιώνα, η Ιταλίδα Λάουρα Μπάσι ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια φυσικής σε πανεπιστήμιο. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα ξανά αποκλείστηκαν για δεύτερη φορά από την επιστημονική εκπαίδευση.

Το 1998 η L’Oréal και η Unesco καθιερώνουν το θεσμό Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη. Τα προγράμματα του θεσμού όχι μόνο επιβραβεύουν διακεκριμένες γυναίκες των οποίων τα επιτεύγματα έχουν συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη αλλά παράλληλα παρέχουν στήριξη σε νέες γυναίκες που παρόλο βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν θετικά τον κλάδο τους.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 2015, στις 11 Φεβρουαρίου, ανακηρύσσεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί.

Με αφορμή αυτή την ημέρα η Korres μοιράζεται μαζί μας αυτό που αποκαλεί η ίδια η εταιρία Women Power στην Έρευνα. Από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, εταιρίας η αξιοποίηση και η ανάδειξη των γυναικών-επιστημόνων υπήρξε προτεραιότητα.
Η Λένα Φιλίππου-Kορρέ συν-ιδρύτρια της μάρκας, ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας R&D που συνθέτουν γυναίκες επιστήμονες και αξιοποίησε αυτό που η ίδια ονομάζει «Cool Επιστήμη» για να αποκωδικοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς της φύσης με σκοπό να τους μεταφράσει σε καλλυντικές φόρμουλες. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κorres, αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες επιστήμονες που στηρίζουν με πάθος την πρωτογενή έρευνα και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση, τη στήριξη αλλά και την έμπνευση περισσότερων γυναικών να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Με τι ασχολείται η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κorres

Για να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προωθήσει τη σύνδεση της φύσης με την επιστήμη, με στόχο τη μεταμόρφωση του δέρματος, ξεκινάει με πρωτογενή έρευνα που εστιάζει στην ανακάλυψη καινοτόμων δραστικών που προέρχονται από φυτά με εξαιρετική ικανότητα επιβίωσης, προσαρμογής και άμυνας ώστε να συνεχίζουν να αναπτύσσονται όπως για παράδειγμα η Μαύρη Πεύκη που έχει καταφέρει να επιβιώσει στη Μεσόγειο για πάνω από 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Ακολουθεί η βιολογική έρευνα με στόχο να αποκωδικοποιήσει τις ιδιότητες αυτών των συστατικών και να κατανοήσει πώς λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο ώστε να ενισχύσουν και να βελτιώσουν το δέρμα. Και συνεχίζει στο εργαστήριο, εκεί που αναπτύσσει τις πιο ασφαλείς, αποτελεσματικές, φυσικές λύσεις, με περισσότερα από 500 τεστ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για κάθε φόρμουλα.

Μeet the Korres All-Women R&D Lab

Χρυσούλα Σταματογιάννη, R&D Director

“Η διαδικασία ανεύρεσης των επόμενων “πολύτιμων”συστατικών που θα επιλέξουμε να ενσωματώσουμε σε ένα προϊόν μας είναι ιδιαίτερα απαιτητική, χρονοβόρα και εκτενής. Έχοντας τη δυνατότητα να είμαστε μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας μελέτης κ διερεύνησης των βιοδραστικών συστατικών της ελληνικής χλωρίδας, λαμβάνουμε μέρος σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά πρoγράμματα και αξιοποιούμε τον φυσικό πλούτο της ελληνικής φύσης δημιουργώντας ασφαλή και αποτελεσματικά καλλυντικά προϊόντα φυσικής προέλευσης. Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Korres αποτελείται από υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες με βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία ως προς τη δημιουργία καινοτόμων καλλυντικών υφών, συνδυασμένες με συστατικά τεχνολογίας αιχμής (cutting edge technology). Κάθε μέρα στο R&D είναι διαφορετική, μοναδική και σίγουρα αναπάντεχη ως προς τις νέες συνθέσεις που δημιουργούμε, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που αξιολογούμε αλλά και τα σχόλια που λαμβάνουμε για τα τελικά μας προϊόντα!”

To αγαπημένο προϊόν της Xρυσούλας: Μαύρη Πεύκη Ολική Ανανέωση Διφασικό Serum Νύχτας

 

Λήδα Αλεξίου, Head of R&D Category 

“Στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης μάς δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθούμε και ενίοτε να συμμετέχουμε σε πρότζεκτ πρωτογενούς έρευνας για τον εντοπισμό δραστικών συστατικών που αποτελούν την επόμενη ημέρα στην Κοσμετολογία αλλά και την Φαρμακολογία, την Ιατρική και πολλά άλλα πεδία. Μέσα από τη γνώση της Βιοχημείας του δέρματος και τον μηχανισμό που λειτουργεί, δημιουργούμε καλλυντικά προϊόντα με ισχυρή δράση άλλα συγχρόνως με υψηλή φυσικότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα που νιώθουμε όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα των μελετών και τα σχόλια των καταναλωτών για τα νέα μας προϊόντα!”

To αγαπημένο προϊόν της Λήδας: Κόκκινο Σταφύλι Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου με Διάφανη Λάμψη SPF 50

Aφροδίτη Τούλη, R&D Formulator

“Κάθε μέρα στην Korres είναι μοναδική! Ειδικά για το τμήμα της Έρευνας & Ανάπτυξης καλλυντικών, η καθημερινότητα είναι σίγουρα απαιτητική, και πάντα ενδιαφέρουσα. Σε κάθε πείραμα έχουμε την αγωνία του απροσδόκητου και κάθε μικρή επιτυχία, κάθε επιτυχημένο τεστ είναι για μας μία μικρή νίκη! Συνδυάζουμε την επιστήμη, με τη δημιουργικότητα και πάντα προσπαθούμε στα προϊόντα μας να ενσωματώσουμε κι ένα κομμάτι από την ελληνικότητα μας, τη ταυτότητα μας. Προσπαθούμε να ταιριάξουμε την παράδοση με τη καινοτομία, και όλα αυτά στα πλαίσια της μέγιστης δυνατής φυσικότητας, με απόλυτη προτεραιότητα πάντα να δημιουργούμε ασφαλή και σταθερά καλλυντικά προϊόντα.”

To αγαπημένο προϊόν της Aφροδίτης: Lefko Eau De Toilette